Bekymret for de ansatte

Manuel Mendez liker ikke at de ansatte på Oslo City skal jobbe helt til midnatt fram til jul. Han håper at kjøpesenterets påfunn kun vil være et engangstilfelle.
10.12.2010
14:05
16.12.2013 14:53

lene.svenning@lomedia.no

eva.ler.nilsen@lomedia.no

– Dette er skikkelig kjipt. Jeg er bekymret for kollegene mine, og spesielt jentene. Det er ikke noe hyggelig å jobbe så sent i dette strøket, sier Mendez, som er tillitsvalgt på Meny.

Han er kritisk til at senterledelsen ved Oslo City har vedtatt å holde dørene åpne til midnatt de to siste ukene før jul.

Travelt nok

Mendez forteller at heller ikke alle butikksjefene er like fornøyd med at senteret skal presse åpningstidene til det ytterste før denne jula. Ifølge ham synes mange det er nok å skulle holde hjulene i gang til 22.00 på hverdager, til 20.00 på lørdager samt holde søndagsåpent de tre siste søndagene før julaften.

– Vi har det travelt nok på jobb i desember som det er. Vi vil helst ikke ha dette i tillegg. Vi kunne nøyd oss med en kveld hvor vi holdt åpent til midnatt. Det gjør flere av de andre sentrene, sier han til HK-Nytt.

Oppgitt i HK

I går ettermiddag fikk Manuel Mendez besøk av Inger-Helene Vaaten og Annar Bakken fra HK. De deler bekymringen til den HK-tillitsvalgte på Meny.

– Senterledelsen skaper et behov som ikke finnes, mener Vaaten.

Hyn liker ikke utviklingen.

– Jeg synes det er trist at Oslo City går i front for dette, sier hun.

– Jeg skulle gjerne fått noen til å se på de helsemessige virkningene av dette hardkjøret før jul, legger Annar Bakken til.

De to HK-representantene kan heller ikke forstå at åpningstider fram til midnatt kan være spesielt lønnsomt for butikkene.

Får taxi hjem

For det koster å holde dørene åpne. Ifølge Manuel Mendez er de ansatte på hans arbeidsplass lovet både kveldstillegg, nattillegg og overtidsbetaling for jobbingen på de sene kveldene. Butikksjefen tilbyr også alle de ansatte taxi hjem etter endt arbeidsdag, eller rettere sagt, natt. Mendez forteller at de ansatte ikke kommer ut av senteret før nærmere 01.00 etter nattåpent. For når senteret stenger ved midnatt, er det fortsatt en god del jobb som venter dem før de kan låse seg ut.

– Vi har masse å gjøre før butikken er klar til neste dag. Det blir veldig sent, og da er det selvfølgelig bra å kunne bli kjørt hjem, sier Mendez.

Nei neste år

Manuel Mendez sier at de ansatte har bestemt seg for å evaluere erfaringene sine med nattåpent når de kommer til hektene igjen etter nyttår. Han håper det vil vise at Oslo City må revurdere dette påfunnet neste år.

– Jeg håper det ikke blir sånn i 2011, sier Manuel Mendez.

Inger Helene Vaaten og Annar Bakken synes det er positivt at de ansatte selv protesterer mot ordningen med nattåpent senter. De roser engasjementet som er utvist i denne saken.

Underskriftskampanje

Tidligere i uka skrev vi i HK-Nytt at mange av de ansatte på kjøpesenteret har undertegnet på en underskriftskampanje mot de utvidede åpningstidene. En av de ansatte tok initiativ til kampanjen allerede i september, da det først ble kjent at styret i Oslo City vedtok at alle butikkene skulle holde åpent til midnatt i førjulstida. Det forteller HK-tillitsvalgt May Tove Olsen, som jobber på Hennes & Mauritz på kjøpesenteret i Oslo sentrum.

– Skummelt

I likhet med mange andre har Olsen også skrevet under på protesten. Hun synes ikke noe om at butikkene skal holde åpent to timer lengre enn vanlig.

– Vi ligger i et belastet område av byen. Folk synes det er skummelt å stenge butikken og gå hjem så seint. En del jobber alene. Jeg er redd senteret bare vil bli en varmestue for hjemløse de siste par timene, sier hun til HK-Nytt.

Olsen forteller at også hennes arbeidsgiver har tilbudt å betale taxiutgiftene for de som må jobbe sent og ikke rekker siste buss hjem.

Ingen konsekvenser

May Tove Olsen tror ikke butikkene vil tjene på den utvidede åpningstida.

– Folk kjøper det de skal før klokka 22.00, sier hun.

I likhet med Mendez tror heller ikke Olsen tror at ledelsen i alle butikkene er positive til utvidede åpningstider, men at de er tvunget til å gjennomføre det. Men senterledelsen vil ikke gå tilbake på beslutningen, skriver NRK Østlandssendingen.

– Vi setter pris på å få tilbakemeldinger fra butikkene, og tar med disse synspunktene i en evaluering. I tillegg skal vi ta direkte kontakt med dem som har skrevet under på protesten, sier senterleder Trond Herberg til NRK.

Han forteller at ledelsen også har fått positive tilbakemeldinger på de utvidede åpningstidene.

Frykter negativ spiral

Bodil Andersen, regionsekretær i Handel og Kontor i Oslo er også glad for at de ansatte reagerer.

– At handelsstanden presser åpningstidene er uheldig for de ansatte. Endringer i arbeidstiden skal drøftes med de tillitsvalgte, men dette er jo noe arbeidsgiverne, altså de enkelte butikkene, blir pålagt av senterledelsen, sier hun til HK-Nytt.

Andersen frykter en negativ spiral.

– Hvis én butikk eller ett senter gjør et slikt stunt kan de kanskje tjene på det. Men det er bare et spørsmål om tid før konkurrentene følger etter, sier hun.

For ordens skyld: Det er ikke ulovlig å ha butikkene åpne til midnatt. Det er bare på søndager at loven setter begrensninger. Det er det ingen hemmelighet at Handel og Kontor er svært kritiske til.

10.12.2010
14:05
16.12.2013 14:53