JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem skal erstatte Peggy?

Kandidatene står i kø om det blir en ledig plass i HKs ledelse.
13.03.2013
10:30
16.12.2013 22:04

lene.svenning@lomedia.no

I begynnelsen av mai går LO-kongressen av stabelen. Handel og Kontors 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik er lansert som en kandidat til LO-ledelsen. HK-leder Sture Arntzen regner med at hun blir valgt. – Jeg er rimelig sikker på at hun blir valgt som en av de fire på topp, sier han til HK-Nytt.

Gjør hun det, får HK det travelt. Bare fem dager etter LO-kongressen møtes HKs representantskap. Det er dette organet som skal gjøre et eventuelt suppleringsvalg til ledelsen.

Vil ha en erfaren kvinne

Forbundslederen har en klar idé om hvordan lederkabalen bør se ut. – Jeg forutsetter at Bjørn Mietinen rykker opp fra 2. til 1. nestleder. Og så ser jeg for meg en kvinne som 2. nestleder, en som kjenner organisasjonen godt, og som har faglig og politisk tyngde, sier han.

Arntzen vil imidlertid ikke ut med noen navn.

Han har selv ikke lang tid igjen som forbundsleder. På landsmøtet i høst ble LO-sekretær Trine Lise Sundnes valgt til ny HK-leder. «Tronskiftet» skjer 1. juli.

Lanserer Valhammer

Regionleder Sonja Hjelvik fra region Vest deler ikke Sture Arntzens oppfatning om at det må være en kvinne med lang erfaring fra organisasjonen som skal fylle Følsviks sko. – Vi må velge den beste kandidaten, sier hun.

Hjelvik og region Vest mener regionsekretær Roger Valhammer er det beste valget. – Han er utrolig flink og nytenkende. Valhammer har erfaring fra både butikk og callsenter, som fylkessekretær i AUF, og har skaffet seg mye kompetanse gjennom to år som regionsekretær, framholder Hjelvik.

Roger Valhammer er 29 år og kommer fra Tysvær i Rogaland. Han har en master i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen. Valhammer er også politiker: Han representerer Arbeiderpartiet i bystyret i Bergen. Nå vil han gjerne bli nestleder i HK. – Jeg tror jeg kan bidra til en bedre og mer slagkraftig organisasjon, og har kompetanse som kan utfylle de andre i ledelsen. Jeg er opptatt av at HK må være åpen for fornyelse og modernisering, sier han til HK-Nytt.

Valhammer ble intervjuet av valgkomiteen i forkant av landsmøtet i fjor høst, som nettopp Sonja Hjelvik ledet. Hun opplyser at en samlet valgkomite sendte et brev til arbeidsutvalget i forkant av landsmøtet, hvor de anbefalte Valhammer som kandidat i tilfelle det skulle bli et suppleringsvalg i perioden.

Tandberg til rådighet

John Sanden, som var nestleder i valgkomiteen, bekrefter at brevet ble sendt. – Ja, at han var og er en aktuell kandidat er sant, men om han er den beste, vet jeg ikke, sier han til HK-Nytt.

Sanden, som også er leder i HK region Østlandet Sør, mener Bente Tandberg, regionkontorleder i region Øst er en mulig kandidat. – Hun gjør en veldig god jobb, har en bred politisk bakgrunn, og kjenner organisasjonen veldig godt. Men jeg har verken spurt henne eller diskutert dette i regionen min, sier han.

Bente Tandberg er klar om det skulle bli aktuelt. – Jeg stiller meg til rådighet der HK har behov for meg, slik har jeg alltid tenkt. Hvis HK har bruk for meg i denne posisjonen, tar jeg utfordringen. Jeg er beæret over at noen tror jeg vil være en god kandidat, sier hun til HK-Nytt.

Tandberg er 53 år, kommer fra Fredrikstad, og har gått gradene i forbundet siden hun ble ansatt som kontormedarbeider for 30 år siden. De siste fem årene har hun vært regionkontorleder i Oslo.

Lang fartstid i varehandelen

John Thomas Suhr, leder i Oslo/Akershus HK, mener Kristine Larsen er den beste til å ta over som nestleder i forbundet. Larsen er leder i HK region Nord-Norge. – Om jeg kunne velge på øverste hylle ville jeg valgt Kristine. Hun har lang fartstid som tillitsvalgt og ansatt i varehandelen, den største bransjen i HK. Dessuten er hun en kvinne som tør å si ifra. På landsmøtet i HK bemerket hun seg ved å stille krav til Jens Stoltenberg om å levere i saker som er viktige for oss; rett til heltid, i franchiseproblematikken og søndagshandel, sier Suhr.

Larsen er ikke uvillig: – Blir jeg spurt, sier jeg ja. Jeg kjenner forbundet ut og inn, og mener jeg kan gjøre en god jobb om det blir aktuelt. Det er veldig hyggelig å bli forespurt og foreslått, sier hun til HK-Nytt.

Kristine Larsen er 33 år, kommer fra Stokmarknes og er bosatt i Tromsø. Hun arbeider i dag som organisasjonsarbeider i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Chesak, Galta og Halkjær

Flere andre blir også nevnt som aktuelle nestlederkandidater. Det er Marianne Chesak, Nina Galta og Ove Magnus Halkjær. Chesak (35) har permisjon fra jobben som regionkontorleder i HK Agder og Rogaland fram til 1. mai. Tidligere var hun tillitsvalgt i Rogalands Avis. I dag arbeider hun som sekretær i Stavanger Arbeiderparti. – Det er gøy å bli nevnt i en slik sammenheng, og en stor kompliment, sier en overrasket Marianne Chesak til HK-Nytt.

Også Nina Galta (42), som jobber i et hodejegerfirma, blir overrasket når HK-Nytt spør om hun er kandidat. – Det er veldig kjekt å bli nevnt. Jeg er ikke fremmed for tanken, men må ha litt tid til å tenke meg om dersom det skulle bli aktuelt, sier hun.

Galta er i dag blant annet leder i HKs stedsutvalg i Stavanger og omegn.

Ove Magnus Halkjær (38) er informasjonsleder i Handel og Kontor. – Jeg tar det som en tillitserklæring å bli nevnt i en slik sammenheng. Det er mange dyktige mennesker i HK. Skulle dette bli aktuelt så er det en spennende tanke som jeg absolutt ikke stiller meg avvisende til, sier han til HK-Nytt.

Halkjær er sikker på at han vil kunne gjøre en god jobb som nestleder i forbundet. – Jeg har gjennom flere år jobbet med en rekke ulike arbeidsoppgaver i HK. Jeg føler meg trygg på at dette er en jobb jeg vil kunne utføre skikkelig, sier han.

Flere kandidater?

HK-Nytt har altså brakt på det rene at hele seks personer er aktuelle som kandidater dersom dagens nestleder Peggy Hessen Følsvik blir valgt inn i LO-ledelsen. Flere kan komme på banen fram til representantskapsmøtet i mai.

Det er ikke satt ned noen valgkomité som skal jobbe med dette spørsmålet. I stedet er det HKs arbeidsutvalg, i denne saken to av de tre topptillitsvalgte, som skal innstille på en kandidat overfor forbundsstyret. Og det er dette organet som skal innstille en kandidat overfor representantskapet, som skal konstituere en nestleder.

13.03.2013
10:30
16.12.2013 22:04