JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK vil fortsatt begrense søndagshandel

Om Brustad-bua skulle forsvinne, må det fortsatt være begrensinger for hvor mye handel som skal foregå på søndager, mener HK.
15.02.2013
16:43
16.12.2013 21:48

lene.svenning@lomedia.no

Arbeiderpartiet ønsker å modernisere regelverket for butikkenes åpningstider, og vil samtidig diskutere de ansattes manglende vern i forbindelse med arbeid på kveld, natt og helg. Det kom fram i pressen på mandag.

Andre begrensinger

Handel og Kontor er glade for Ap-forslaget. Men det betyr ikke at forbundet ønsker at det skal bli fritt fram for å holde butikkene åpne sju dager i uka. Det ønsker HK å presisere.

– Vi vil at søndagen skal være en annerledes dag, og at det fortsatt skal finnes begrensinger for søndagshandel. Men Brustad-bua, med sine begrensinger på maks 100 kvadratmeter for å ha lov til å holde åpent, er ikke nødvendigvis den beste måten å gjøre det på, sier Peggy Hessen Følsvik, 1. nestleder i HK.

Ulike løsninger

Følsvik vil ikke forskuttere hvilke begrensinger det kan bli snakk om, men viser til ulike løsninger fra andre europeiske land. Eksempler på det er maksimal ukentlig åpningstid, maksimalt antall arbeidskvelder i uka, og at alt søndagsarbeid skal være frivillig.

– Vi vil ha en eller annen begrensing, men vi har ikke trukket noen konklusjoner på hvordan de skal utformes. Det finnes en rekke løsninger. Poenget for oss er at vi nå kommer får startet en prosess mellom partene. Ingen har villet diskutere dette med oss de siste ti årene, sier hun.

I mellomtiden har antallet søndagsåpne butikker økt til mer enn 400, og det har kommet fram mange eksempler på at butikkene forsøker å omgå regelverket.

– Utviklingen har ikke gått HKs vei de siste årene, erkjenner Følsvik.

Diskusjon mellom partene

HK-nestlederen er fornøyd med at Ap ønsker at dette skal være en diskusjon mellom partene i arbeidslivet og myndighetene. Følsvik tror ikke det vil bli umulig å få arbeidsgiverne med på en diskusjon om begrensinger i åpningstidene på søndager. Hun viser til at flere aktører i bransjen har uttrykt skepsis til søndagsåpne butikker. Rema 1000 har blant annet pekt på at varene vil bli dyrere om butikkenes kostnader øker. Flere faghandelkjeder har tidligere uttrykt at de ikke ønsker å holde åpent på søndager.

Vil ha lovvern

Nå ser nestlederen fram til muligheten for å diskutere både begrensinger, og at også varehandelsansatte skal vernes i forbindelse med kvelds- natt- og helgearbeid. I dag er denne gruppen arbeidstakere ikke omfattet av disse bestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Slik har det vært siden 2003, da Bondevik-regjeringen fjernet åpningstidsloven.

Pose og sekk?

– HK ønsker seg både et sterkere lovvern for varehandelsansatte, og nye begrensinger av søndagshandelen. Er det å ønske seg både i pose og sekk?

– Jeg har to armer, så jeg kan godt bære både pose og sekk, jeg, avslutter Følsvik.

15.02.2013
16:43
16.12.2013 21:48