JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Knepent ja til butikkavtale

Bare litt over halvparten stemte ja til resultatet av tariffoppgjøret med NHO om butikkoverenskomsten.
11.09.2012
13:59
16.12.2013 20:06

lene.svenning@lomedia.no

55 prosent stemte ja i uravstemningen, 45 prosent nei. Dermed gjelder den nye overenskomsten for de ansatte i produksjonsbedriftenes utsalgssteder. Men nei-stemmene var uvanlig mange.

– Mange var ikke fornøyd med resultatet. Det store antallet nei-stemmer skyldes nok også at det ikke var en enstemmig forhandlingsdelegasjon som anbefalte resultatet, sier Bjørn Mietinen, 2. nestleder i Handel og Kontor og forhandlingsleder for butikkoverenskomsten.

Halvfornøyd

Selv anbefalte Mietinen meklingsresultatet, og er fornøyd med at oppgjøret ikke endte i streik. Men han innrømmer at han ikke jubler over resultatet.

– Mekling er annerledes enn forhandlinger, i slike situasjoner klarer vi ikke å få full pott, men må gi og ta. Hvis du ser på kronene vi fikk, er ikke dette et dårlig økonomisk oppgjør, men det ligger mer enn timelønnsøkning i en overenskomst, sier han.

Ett av kravene HK ikke fikk gjennomslag for, var en garantilønnsordning som ville sørget for en jevn lønnsutvikling. HK vil også harmonisere lønnsnivået i denne tariffavtalen med Virke-avtalen som gjelder for større deler av varehandelen.

Høy deltakelse

Det var medlemmene i regionene Vest, Nord-Norge og Midt-Norge som var minst fornøyd med dette tariffoppgjøret. I disse tre regionene stemte flertallet nei til meklingsresultatet. I de andre regionene gikk flertallet inn for det. Og valgdeltakelsen? Den var også uvanlig høy, hele 63 prosent benyttet seg av stemmeretten.

– Her har ansatte og tillitsvalgte i regionene gjort en god jobb. De siste årene har vi sett en nedadgående tendens i valgdeltakelsen, så denne responsen var bra, sier Mietinen til HK-Nytt.

11.09.2012
13:59
16.12.2013 20:06