JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har kravene klare

Større uttelling for å jobbe på kvelder og helger. HKs tariffkrav får støtte fra LOs representantskap.
21.02.2012
14:59
16.12.2013 18:27

einar.fjellvik@lomedia.no

lene.svenning@lomedia.no

LOs representantskapsmøte vedtok i dag at årets tariffoppgjør skal foregå forbundsvist, altså at forbundene skal møte motparten hver for seg. De overordnede prioriteringene ble likevel vedtatt i fellesskap. Sikring av LO-medlemmenes kjøpekraft er hovedmålet i år. Men:

– Samordning blir helt avgjørende. Hvis det nå blir fullstendig bonanza i de sektorene som går bra, så vil det føre til økte lønnsforskjeller i Norge. Og det ønsker vi jo ikke, sa LO-leder Roar Flåthen i sin på representantskapsmøtet i formiddag.

Dystert bakteppe

Både i Flåthens innledning og i LO-sekretariatets forslag til tariffpolitisk uttalelse ble det malt et mer enn vanlig dystert bakteppe for årets lønnsoppgjør. Gjeldskrisa i Europa kan utvikle seg til en ny finanskrise, og den kan ramme Norge like hardt som i 2008-2009, advares det. Men selv uten ei ny finanskrise er LO-ledelsen bekymret for utviklingen i norsk økonomi: «Vi kan stå foran en skarp todeling av økonomien som både kan svekke sysselsettingssituasjonen, men også komplisere en helhetlig lønnsdannelse», heter det uttalelsen.

I denne situasjonen mener LO-lederen den såkalte frontfagmodellen, der eksportindustrien legger malen for de øvrige lønnsoppgjørene, er viktigere enn noensinne. Han minnet også om at det kriserammede Europa er vårt viktigste marked.

– Vår velferd er basert på at vi får solgt våre produkter til dette markedet. Det gjør det utfordrende å gjennomføre et lønnsoppgjør, sa Flåthen.

Øke kvinnelønna

I januar diskuterte Handel og Kontors representantskap sine krav. Større tillegg for å jobbe på kveld og helg skal prioriteres i lønnsoppgjøret, var forsamlingen enig om. LO-leder Roar Flåthen sa i dag at et slikt krav vil være med på å øke kvinners lønn, siden det i hovedsak er de kvinnerike yrkene som jobber mest kveld, natt og helg.

– Ubekvemstilleggene er veldig ulike i dag. Det kan være grunnlag for å kreve en økning av ubekvemstilleggene, sa han fra talerstolen.

Flåthen viste til Vibeke Madsen, administrerende direktør i NHO, som har foreslått å utvide normalarbeidsdagen til klokka 21.

– Det hun egentlig mente var å legge toskift innenfor normalarbeidsdagen slik at arbeidsgiverne slipper å betale ubekvemstillegg og spare mye penger på det, framholdt han.

Tilgodelapp

HK-nestleder Peggy Hessen Følsvik var glad for at Roar Flåthen tok opp dette kravet.

– Arbeid på ugunstige tider som kveld, natt og i helger må gi uttelling i lønn. Det bør ikke overraske noen at vi vil ha med oss krav om en betydelig økning av ulempetilleggene når vi møter arbeidsgiverne i forhandlinger, sa hun fra talerstolen.

Handel og Kontor krever også en høyere timelønn. Tallene som teknisk beregningsutvalg la fra i går viste at den gjennomsnittlige lønnsveksten i Norge i fjor var på 4,3 prosent. Med en prisvekst på 1,25 prosent, var reallønnsveksten på drøye 3 prosent. Men lønnsveksten i varehandelen var langt lavere; 3,6 prosent. Reallønnsveksten var altså på 2,35.

– Tallene bekrefter at vi har en jobb å gjøre for våre lavlønnsområder, og at vi har en tilgodelapp å løse ut hos Virke, sa Følsvik i sitt innlegg i dag.

Rett til heltid

Mona Bjørn, en av HKs representanter på møtet, viste til lederne i Norge som i gjennomsnitt fikk sin årslønn økt med 16 prosent i fjor.

– Jeg slutter meg til rekken av dem som nekter å være med på en moderasjonslinje. Det er noe usmakelig med at folk som NHO-sjef John Bernander sier at vi, flertallet som ikke har ei feit årslønn å leve av, skal vise moderasjon, smalt hun i.

Bjørn tok opp et annet krav som flere andre representanter hadde tatt opp; retten til heltid.

– Skal man ha ei lønn å leve av må man ha rett til full jobb, sa hun.

Betalt pappapermisjon

Fellesforbundet, som skal forhandle først, vil stille krav om at fedres permisjon i forbindelse med fødsel skal være lønnet. I dag er det bare offentlig sektor og 20 prosent av de ansatte i privat sektor som får lønn i disse fjorten dagene.

– I dag har ikke mange lavlønte menn og kvinner råd til å være sammen i dette viktigste øyeblikket i livet. Denne urettferdigheten skal vi gjøre noe med, lovet forbundsleder Arve Bakke.

Får Fellesforbundet det til, vil kravet bli reist også på andre tariffområder. Handel og Kontor har allerede fått gjennomslag for dette i tariffavtalene med Virke og Samfo, mens det på NHO-området bare gjelder luftfartsoverenskomsten.

21.02.2012
14:59
16.12.2013 18:27