JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Obos anker til Høyesterett

Obos eiendomsmeglere aksepterer ikke dommen i lagmannsretten som slo fast at oppsigelsene av ti tidligere ansatte var ugyldige.
18.11.2011
14:44
16.12.2013 17:39

lene.svenning@lomedia.no

I september slo Borgarting lagmannsrett fast at oppsigelsene av ti tidligere eiendomsmeglere i den Obos-eide Exact-kjeden ble ugyldig oppsagt. I 2009 la Obos eiendomsmekling ned kjeden på grunn av dårlig inntjening, og sa opp meglerne. De ansatte i kjeden Obos-megleren, eid av samme selskap, ble ikke berørt.

Lagmannsretten kjente oppsigelsene ugyldige på grunn av uforsvarlig saksbehandling. Det var ikke nødvendigvis uriktig at bare Exact-meklerne ble oppsagt, men det ble aldri gjennomført reelle drøftelser om alternativer, mente dommerne. Obos vurderte ikke å se alle meglerne i selskapet under ett.

– Som ventet

Dermed fikk de ti tilkjent erstatning for økonomisk tap og for tort og svie. Obos ble dømt til å betale saksomkostningene for dem alle.

Én av de oppsagte meglerne, Terje Hellmann, er HK-medlem. Han ble tilkjent 400.000 kroner i erstatning for økonomisk tap, og 50.000 kroner i oppreisning. Obos ble også dømt til å betale Handel og Kontors saksomkostninger på til sammen 774.000 kroner. Men dommen er ikke rettskraftig. Obos har anket til Høyesterett. Det overrasker ikke Terje Hellmann.

– Ingenting av det Obos har gjort i denne saken forundrer meg. Dette var ventet, sier han til HK-Nytt.

Feil

Det er Høyesteretts ankeutvalg som avgjør om Høyesterett i det hele tatt skal behandle saken. Ikke alle saker slipper inn her.

Lagmannsretten har begått en rekke feil, mener Obos nye advokat i saken, Lars Holo. Derfor mener de at Høyesterett må ta saken. I ankeerklæringen hevder Obos at lagmannsretten har lagt for stor vekt på ansiennitet som utvelgelseskriterium for oppsigelse. Dessuten mener Obos at saksbehandlingsfeilene som de har gjort ikke kan tillegges så stor vekt som langmannsretten har gjort.

Tror det stopper her

LO-advokat Sigurd-Øyvind Kambestad, som fører saken for Terje Hellmann, tror ikke Høyesterett vil behandle saken.

– Det mener jeg er tvilsomt, siden saksbehandlingen Obos har gjort er så dårlig, sier han.

18.11.2011
14:44
16.12.2013 17:39