JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Provosert over arbeid 1. mai

Handel og Kontor reagerer kraftig på at Kiwi organiserer varetelling på arbeidernes internasjonale kampdag.
29.04.2011
14:41
16.12.2013 16:00

lene.svenning@lomedia.no

Kiwi-ansatte over hele landet er bedt om å arbeide 1. mai. Da vil dagligvarekjeden gjennomføre varetelling i alle sine butikker. Det synes HK-leder Sture Arntzen lite om.

– Jeg mener det er respektløst i forhold til hva 1. mai står for, sier han.

Ulovlig

Ifølge Handel og Kontor er det også ulovlig å drive varetelling på søndager og helligdager.

– Ifølge arbeidsmiljøloven er det ikke lov til å jobbe på søndager med mindre arbeidets art gjør det nødvendig. Og det er det ikke. Dessuten slår Lov om 1. og 17. mai fast at alt skal holdes stengt på søndag, sier Eirine S. Nabben, regionsekretær i forbundet.

Hun og kollegene i HK har blitt kontaktet av mange medlemmer i Kiwi som ikke er glade for å måtte jobbe på 1. mai.

Frivillig?

Ifølge Kiwi er det frivillig å delta på varetellingen. Det fnyser Nabben av.

– Det blir ikke mer lovlig om det er frivilling, påpeker hun.

Sture Arntzen er heller ikke overbevist.

– Frivillighet i denne sammenheng er utilbørlig press og uakseptabelt, sier han.

Forbundslederen opplyser om at Kiwi på denne måten ber om å bli satt på lista over bedrifter som står i fare for å bli tatt ut i streik i forbindelse med tariffoppgjøret neste år.

Handel og Kontor vurderer også å anmelde Kiwi til politiet.

Nødvendig

Per-Erik Burud, administrerende direktør i Kiwi, bedyrer at det er praktiske årsaker som gjør at kjeden skal ha vareopptelling på nettopp 1. mai.

– Vi har mange butikker med lange åpningstider. Det er vanskelig å få en god nok vareopptelling i arbeidstida. I tillegg har vi mange idrettslag som dugnadsgjenger, derfor er det nødvendig for oss å legge dette til en søndag, sier han til NRK Hedmark og Oppland.

29.04.2011
14:41
16.12.2013 16:00