– Brøt hovedavtalen

Ledelsen i Schibsted presenterte denne uka sine kuttplaner i avisene. HK-klubben i Bergens Tidende er svært kritisk til framgangsmåten, og anklager konsernet for brudd på hovedavtalen.
24.08.2012
13:19
16.12.2013 19:56

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Det er varslet massive kutt i både Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad. Eier Schibsted skal spare rundt 500 millioner kroner i løpet av en toårsperiode, det kan bety at så mye som 300 årsverk må kuttes. Funksjoner skal sentraliseres og noen avdelinger, blant annet distribusjon, skal inn i prøveprosjekter med tanke på innsparing.

Ferdig tygget

På allmøter i avisene onsdag presenterte ledelsen sine planer for kutt og sluttpakker. Ansatteklubbene i avisene reagerer sterkt på at de blir presentert et ferdigtenkt opplegg. HK-klubben i Bergens Tidende (BT) har sendt brev til ledelsen der de påpeker at manglende drøfting i forkant av kuttplanene er et klart brudd på hovedavtalens bestemmelser.

– Vi er svært kritiske til hele pakken. De har gått altfor fort fram, og de har ikke drøftet med oss tillitsvalgte i forkant. Dette mener vi er brudd på hovedavtalebestemmelsene. Og det er tydelig at de lokale ledelsene har fått dette trædd ned over hodet fra konsernet, sier leder av HK-klubben i BT, Eva Karin Østgulen til HK-Nytt.

Også leder av Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen, er kritisk til mangelen på involvering for de ansatte.

– Vi reagerer meget kraftig på at konsernledelsen i de enkelte mediehusene har presentert en løsning med styrte sluttpakker allerede i den innledende fasen, og før det er gjennomført drøftinger med de tillitsvalgte, sier hun i en kommentar.

Ansiennitet

Ifølge Magasinett.org ønsker nemlig Schibsted å plukke ut hvem av de ansatte som må gå, gjennom såkalte styrte sluttpakker. Og de vil ikke nødvendigvis legge ansiennitetsprinsippet til grunn. Det er i hovedsak kompetansen som skal vurderes.

– Det vil være katastrofalt om vi kun la vekt på ansiennitet, uttaler administrerende direktør Sondre Gravir i Aftenposten til Dagens Næringsliv.

Dette liker ansatteklubbene dårlig. Grafisk klubb varsler kamp. De krever at prinsippet om ansiennitet skal gjelde. Også Eva Karin Østgulen i BT understreker at det kravet støttes fullt og helt av HK. Klubbene har blitt invitert til drøftinger nå i etterkant, og kriteriene for sluttpakkene vil bli et hovedtema.

– Alle klubbene i konsernet vil at ansienniteten skal gjelde. Det står vi sammen om, når vi nå skal i drøftinger med ledelsen. Men det går mot en tøff høst, sier hun.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

24.08.2012
13:19
16.12.2013 19:56