Nå forhandles lønna for LOs medlemmer i finanssektoren
LO går til lønnsoppgjøret i finanssektoren med en forventing om å oppnå 3,2 prosent, som i frontfaget. Utover det forventer man den vanlige dragkampen om lavlønn og likelønn.
KLARE: Jannicke Skaanes, Peggy Hessen Følsvik og Åse Blomkvist har satt seg til forhandlingsbordet med Finans Norge i dag for å forhandle lønn for LOs medlemmer i finanssektoren.
Kai Hovden
Saken oppsummert
may.berg@lomedia.no
Startskuddet for årets mellomoppgjør har nettopp gått i hovedkvarteret til Finans Norge i Oslo. Partene har dagen i dag og morgendagen på seg til å lande et resultat, og en ekstradag på mandag hvis det skulle knipe.
– Dette er et mellomoppgjør, det kommer til å dreie seg om lønn og penger, sier LOs forhandlingsleder Peggy Hessen Følsvik.
LES OGSÅ: Butikkansatte i Coop får økt minstelønn og lavlønnstillegg
Hun peker på at rammen på 3,2 prosent er satt av frontfaget.
– Vi forventer at vi skal oppnå det samme. Det som alltid er spennende i oppgjøret i finanssektoren er profilen. Vi er opptatt av å få en god likelønns- og lavlønnsprofil. Det er alltid en utfordring.
LO og Finansforbundet, som er storebror i dette oppgjøret, pleier å stå langt fra hverandre i krav, og Hessen Følsvik regner med at det skjer også i år. Finansforbundet ønsker at mest mulig av potten skal fordeles i lokale forhandlinger ute i virksomhetene, mens LO vil at mest mulig av potten fordeles i de sentrale forhandlingene. Som regel har det endt med at to tredjedeler av potten fordeles lokalt og en tredjedel sentralt.
– Det som gir virkning på lavlønn og likelønn er de midlene som fordeles mellom partene sentralt. Der har partene kontroll med hvordan pengene brukes, påpeker Håvard Sivertsen i LOs forhandlingsdelegasjon.
Etter hovedtariffoppgjøret i fjor satte partene i finansnæringen ned to utvalg som har sett på den økonomiske forhandlingsmodellen og intensjonen om å avvikle lønnsregulativet og innføre individuell lønn. Utvalgene har levert sine rapporter, hvor partene er enige om at de er uenige. Innholdet i rapportene er fortsatt ikke offentliggjort.
– Jeg er spent på om rapportene kommer til å sette farge på oppgjøret, sier Åse Blomkvist i LO Finans HK.
Flere saker
– Det er ikke greit. Det skaper forskjeller mellom folk i ulike bransjer, sier Emilija Velican.
Herman Bjørnson Hagen
Emilija (28) blir en pensjonstaper: – Det er ikke greit
– Det er vanskelig å stå alene mot arbeidsgiverne, spesielt hvis du er ung og ny, sier Markus Olsen.
Herman Bjørnson Hagen
Synsam-ansatte har fått øynene opp for ordna forhold
Natalija Kandic og Vilde Gjesdal snakket med unge på jobb om blant annet kameraoveråking og arbeidskontrakter.
Brian Cliff Olguin
Natalija og Vilde sjekket Alna-senteret for snusk
FELLESSKAP: Runa Bjørk Erga stiftet nye bekjentskap gjennom lek, moro og diskusjoner.
Brian Cliff Olguin
Ikke bare lek og moro – boligpresset preget sommerkonferansen
Brian Cliff Olguin
30 ansatte har mistet jobben i Norsk Folkehjelp
Morten Hermansen er glad for at han slipper en runde i lagmannsretten.
Brian Cliff Olguin