JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GIR IKKE OPP: Trine Lise Sundnes og flere andre forbund i LO er uenige med Fellesforbundet. Sundnes vil fortsatt kjempe for at hele LO-fellesskapet forhandler sammen i årets tariffoppgjør.

GIR IKKE OPP: Trine Lise Sundnes og flere andre forbund i LO er uenige med Fellesforbundet. Sundnes vil fortsatt kjempe for at hele LO-fellesskapet forhandler sammen i årets tariffoppgjør.

Martin Guttormsen Slørdal

Blir det samordnet eller forbundsvist tariffoppgjør?

LO-forbundene er splittet om hvordan tariffoppgjøret skal skje i år

Fellesforbundet vil at hvert forbund forhandler for seg i årets tariffoppgjør. HK og flere andre forbund mener LO bør forhandle på vegne av alle.
31.01.2018
13:39
31.01.2018 14:16

hk-nytt@lomedia.no

Tirsdag vedtok det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, at det går inn for forbundsvise tariffoppgjør. Det vil forbundet fordi de er bekymret for at det ikke vil være nok forhandlingsstyrke til å få til viktige endringer i de enkelte tariffavtalene i et samordnet oppgjør – selv med såkalte «forbundsvise tilpasninger», ifølge Magasinet for fagorganiserte.

Hva er egentlig forskjellen på samordnet eller forbundsvist tariffoppgjør? Klikk her og skjønn litt mer.

Spørsmålet om hvilken form tariffoppgjøret skal ha, diskuteres i LOs inntektspolitiske utvalg, deretter i LOs sekretariat og til slutt skal oppgjørsformen vedtas i LOs representantskap 27. februar.

Det er arbeidstakerorganisasjonene som bestemmer oppgjørsformen.

Seks forbundsledere har uttalt seg om hvordan de ser på Fellesforbundets vedtak. Alle mener spørsmålet om avtalefestet pensjon og pensjon for øvrig blir svært viktige temaer i tariffoppgjøret.

Handel og Kontor

Forbundsleder Trine Lise Sundnes skriver i en e-post til HK-Nytt at «vi vil fortsette å jobbe for at det blir et samordna oppgjør med forbundsvise tilpasninger».

«Med tanke på at både AFP og tjenestepensjon ligger i potten, mener vi ikke det er hensiktsmessig med forbundsvise oppgjør, særlig fordi begge disse spørsmålene er av nasjonal interesse», skriver Sundnes videre.

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum har sagt at han ikke har tro på samordnet oppgjør med forbundsvise tilpasninger fordi det gir arbeidsgiverne vetorett. HK-lederen mener det kommer an på hvordan forhandlingene rigges.

«Noen ganger trenger en hele LO-fellesskapet. Det mener jeg vi gjør når det kommer til AFP og tjenestepensjon. Men jeg mener også at Fellesforbundet trenger oss med hensyn til sosial dumping. Om Fellesforbundets motpart kjenner sin besøkelsestid, leverer de før oppgjøret, for vi står mer enn gjerne skulder ved skulder med Fellesforbundet i kampen mot sosial dumping», lover HK-leder Sundnes.

Transportarbeiderforbundet

Også Lars Johnsen, leder i Norsk Transportarbeiderforbund, går for samordnet oppgjør med forbundsvise tilpasninger, men sier det aller viktigste er at kampen om avtalefestet pensjon «tas nå».

– Jeg tror ikke Fellesforbundets vedtak er nådestøtet for et samordna oppgjør for å få på plass en god AFP-ordning. Det er det representantskapet i LO som bestemmer, og det er usikkert hva forbundene i offentlig sektor vil gå for, siden de ikke er omfattet av den samme ordningen, påpeker han overfor Transportarbeideren.

– Uansett så er vi i Transportarbeiderforbundet forberedt på alle muligheter, men om det blir et samordnet oppgjør, må vi også ha en forbundsvis runde, sier Johnsen.

EL og IT Forbundet

– Vi holder fast på vedtakene vi har gjort i vårt forbund, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen til FriFagbevegelse. Forbundet vil ha samordnet oppgjør.

Han sier samtidig at Fellesforbundet er et stort forbund i privat sektor og derfor viktig å lytte til.

– Saken er ikke avgjort før oppgjørsformen er behandlet i LOs inntektspolitiske utvalg, sekretariatet og til slutt LOs representantskap 27. februar, påpeker Andersen.

– Er det mulig å få til en løsning i AFP-spørsmålet?

– I våre tariffkonferanser har AFP vært et av de viktigste spørsmålene. Og der er det to krav. For det første å gjøre noe med de som mister AFP etter et langt liv i AFP-bedrifter. Det andre er å bedre ytelsene for de som går av ved 62 år, et såkalt slitertillegg, sier Andersen.

Industri Energi

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi, vil si minst mulig om Fellesforbundets vedtak før styret i Industri Energi har diskutert spørsmålet selv neste uke, men opplyser:

– Fellesforbundets vedtak veier tungt.

Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet

Jan-Egil Pedersen, leder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, viser til at landsmøtet vedtok at hvis AFP og tjenestepensjon blir tema, så bør det forhandles samordnet mellom LO og NHO.

«Dette er vår prioriterte sak. Hele LOs samlede styrke må brukes for å få ønsket resultat. AFP og tjenestepensjon blir forhandlingstema», fastholder Pedersen overfor FriFagbevegelse.

«Når det gjelder Fellesforbundets vedtak, så ligger det mange krav der som vi støtter fullt ut», fastslår han.

Arbeidsmandsforbundet

Erna Hagensen, leder i Arbeidsmandsforbundet, er litt overrasket over Fellesforbundet sitt vedtak om oppgjørsform. Selv har ikke hennes forbund konkludert i spørsmålet om oppgjørsform.

– Jeg hadde trodd at AFP skulle veie tyngre. Fellesforbundet har som oss mange slitere på gulvet, og det er mange hull i dagens ordning som må tettes, sier hun til Arbeidsmanden.

Hun peker blant annet på at ansatte i en tariffbedrift med AFP mister denne pensjonen dersom de faller ut av ordningen før de fyller 62 år.

– AFP var først og fremst for sliterne, dem som jobber på gulvet og ikke klarte å jobbe til pensjonsalder. Det var det ordningen var tenkt til. Istedenfor å bli ufør, kunne de gå av på en verdig måte med AFP. At det er så lett å falle ut av ordningen virker urettferdig på folk, mener forbundslederen.

– Hvor sannsynlig er det at LOs representantskap vil komme fram til et annet vedtak enn Fellesforbundet, nemlig samordnet oppgjør?

– Det blir selvfølgelig en diskusjon i sekretariatet om hvordan årets oppgjørsform skal være. Det skal vel mye til før Fellesforbundet ikke får det som de vil. Det tror jeg aldri har skjedd før, avslutter Hagensen.

Viktige datoer i tariffoppgjøret

• Mandag 26. februar vedtar Sekretariatet i LO sin innstilling til årets tariffkrav.

• Tirsdag 27. februar skal Representantskapet i LO vedta kravene.

• 19. mars starter hovedoppgjøret.

• Blir ikke partene enige, er det satt av tid til mekling 25. mars med tidsfrist til 7. april.

31.01.2018
13:39
31.01.2018 14:16