JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TAP I RETTEN: Flyplassansatte får mindre lønnstillegg på helligdager og høytidsdager som faller på søndager enn på de som faller på hverdager. Det er resultatet av en dom i Arbeidsretten.

TAP I RETTEN: Flyplassansatte får mindre lønnstillegg på helligdager og høytidsdager som faller på søndager enn på de som faller på hverdager. Det er resultatet av en dom i Arbeidsretten.

Sissel M. Rasmussen

Flyplassansatte får mindre lønnstillegg for helligdager som faller på søndager

HK tapte sak i Arbeidsretten.
20.12.2017
14:58
20.12.2017 15:30

lene.svenning@lomedia.no

I 2016 falt 1. juledag på en søndag, det samme gjorde 1. nyttårsdag i 2017. Da lønna ble utbetalt i januar, oppdaget de ansatte i bakkemannskapet Aviator på Gardermoen at de ikke hadde fått det samme tillegget for disse to dagene som for de andre helligdagene hvor de får 170 prosent av lønna.

I stedet var det utbetalt et tillegg på 100 prosent av lønna. Det utgjorde mellom 112–160 kroner mindre i timen enn om helligdagen hadde falt på en annen ukedag enn søndag.

Dette kan ikke være riktig, mente de tillitsvalgte, og tok kontakt med Handel og Kontor. Etter flere runder med forhandlinger ble saken behandlet i Arbeidsretten i oktober. Nå har dommen kommet. Et flertall av dommerne gir arbeidsgiverne rett i sin tolkning av tariffavtalen.

LESTE DU DENNE?: Coop Hordaland har ansatte på nulltimerskontrakter

Delt arbeidsrett

1. påskedag og 1. pinsedag faller alltid på en søndag. Ifølge tariffavtalen mellom HK og NHO Reiseliv skal det utbetales et tillegg på 100 prosent av lønna disse to dagene. Arbeid på de andre helligdagene og høytidsdagene skal kompenseres med 170 prosent av timelønna. Men av og til faller de andre bevegelige helligdagene og høytidsdagene også på søndager, slik tilfellet var sist jul og nyttår. Da skal de ansatte bare ha 100 prosent av lønna, sånn som på 1. påskedag og 1. pinsedag, mente NHO. Absolutt ikke, svarte HK, fram til nå har de ansatte i flere bakkeselskaper fått utbetalt et tillegg på 170 prosent av timelønna uansett hvilken ukedag helligdagene har falt på. Det beror på en feil forståelse av tariffavtalen, mente NHO.

Arbeidsrettens flertall har gitt arbeidsgiverne medhold. HK har bare fått støtte fra et mindretall av Arbeidsrettens dommere, og dermed tapt saken. Det er ikke mulig å anke en dom fra Arbeidsretten.

– Utrolig kjedelig

Flertallet i Arbeidsretten har lagt vekt på at andre arbeidstakerorganisasjoner, som har tilsvarende formuleringer i sine tariffavtaler med NHO, ikke har brakt dette spørsmålet til retten. Kjell Finvåg, faglig sekretær i Handel og Kontor, synes ikke argumentet holder mål.

– Det kan være ulike grunner til at andre forbund ikke velger å bringe en sak inn for Arbeidsretten. Det er urimelig at det tas til inntekt for NHOs forståelse av tariffavtalen, sier han.

Finvåg er skuffet over dommen.

– Dette er utrolig kjedelig for de ansatte som skal jobbe disse dagene, mens mange andre har fri med lønn. Flere bedrifter i luftfarten har hatt den samme forståelsen av tariffavtalen som oss, og praktisert den deretter. Det er foreløpig uklart hvilke konsekvenser dommen vil gi, sier han.

Neste gang i 2020

Det er ikke ofte de bevegelige helligdagene faller på søndager. Unntaket er altså 1. påskedag og 1. pinsedag.

Neste gang det skjer er i 2020, da 17. mai faller på en søndag. I 2021 faller 2. juledag på en søndag.

LES OGSÅ: Utvalg vil åpne butikkdørene på søndager

20.12.2017
14:58
20.12.2017 15:30