Martin Guttormsen Slørdal

Sikter mot toppen

Roger Valhammer ble rikskjendis etter Ap-strid i Bergen. HK-medlemmet endte opp som partiets byrådslederkandidat.
2019032915380020190508094827

lene.svenning@lomedia.no

martin.slordal@lomedia.no

Et kvarter forsinka kommer Roger Valhammer i rask gange bortover korridoren i avdelingen for skole, barnehage og idrett i Bergen kommune. Byråden viser oss blidt inn i det midlertidige kontoret han har fått utlevert imens rådhuset i byen er under oppussing. Valhammer kommer rett fra et møte med partifelle og ordfører Marte Mjøs Persen, kvinnen han nylig beseiret i kampen om å bli Bergens neste byrådsleder. Fullstendig uproblematisk, hevder han.

– Vi treffes ofte, og har hele tiden hatt en god dialog. Det har sett verre ut fra utsiden, i mediene, enn det har vært på innsiden, bedyrer han.

I ukene før nominasjonsmøtet i Arbeiderpartiet i Bergen i februar var lokalavisene, og etterhvert nasjonale medier, fulle av saker om striden mellom de to Ap-toppene i Vestlandets hovedstad. Mens et flertall av partiets lokallag ville ha Mjøs Persen på topp på lista i kommunevalget, ville et mindretall av lagene, inkludert flere større lag og AUF, ha Valhammer. Sistnevnte trakk altså det lengste strået. Mjøs Persen endte opp som partiets ordførerkandidat, et verv hun har bekledd de siste fire årene. Ingen har klart å peke på politiske forskjeller mellom de to.

Ikke fagbevegelsens førstevalg

Han vil nødig snakke om det, men etter å ha klemt litt på tuben, innrømmer Valhammer at tiden fram til nominasjonsmøtet ikke bare var enkel.

– Det har vært litt tøft, men jeg er god til ikke å ta ting personlig. Men alle sa tydelig at vi begge var ønsket, sier han.

– Du var ikke fagbevegelsens førstevalg?

– Det var nok det kjipeste. Jeg har jobbet i fagbevegelsen, og arbeidslivet er et av de feltene jeg er mest opptatt av, sier han.

Innvendingene mot å sette Valhammer på toppen av Ap-lista i Bergen handlet om at han er ung, ukjent og uerfaren. De to første er det nok lite å gjøre med, mener han, men uerfaren i politikken kan Valhammer ikke hevdes å være. 35-åringen har blant annet sittet i bystyret i snart åtte år, og har vært leder i Arbeiderpartiet i Bergen de to siste årene. Som byråd er han imidlertid ganske fersk, den jobben har han bare hatt siden august.

Folk som herjer i kommentarfeltene vet åpenbart hvem Valhammer er. De kommuniserer gjerne sin vrede på SMS og e-post.

– Mange får nok både flere og verre kommentarer enn meg. I disse dager leverer byrådet en plan mot mobbing i skoler og barnehager. Det er vanskelig å nå fram til barn om hvor alvorlig mobbing er når de ser at voksne driver med det. Folkeskikken må tilbake. Det er lov til å være sint eller uenig, men det må gå an å uttrykke det uten å ty til sjikane og trakassering, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STRID: Roger Valhammer vant nominasjonskampen mot Marte Mjøs Persen. Nå er han Ap i Bergens byrådslederkandidat, mens partiet håper hun får fortsette som ordfører.

STRID: Roger Valhammer vant nominasjonskampen mot Marte Mjøs Persen. Nå er han Ap i Bergens byrådslederkandidat, mens partiet håper hun får fortsette som ordfører.

Marita Aarekol

Takker fellesskapet

Rogers Valhammers interesse for politikk er ikke av ny dato, den kom allerede i ungdomstiden. Og den har en helt spesiell opprinnelse. Roger vokste opp i ei lita bygd i Tysvær i Rogaland, med en søster, ei mor som jobba i butikk og en far som var maler – vi snakker vegger, ikke kunst. Da Roger var ti år ble faren diagnostisert med nervesykdommen MS, av den aggressive sorten. I løpet av få år ble faren sykere og sykere. Nytt hus måtte bygges for å passe en rullestolbruker, en handikapbil kom på plass, og mot slutten flyttet faren på sykehjem. Én ting sto klart for Roger:

– Vi hadde ikke klart oss uten fellesskapet. Det fantes et system som tok vare på oss da vi trengte det. Det har påvirket meg, og mitt valg av parti, sier han.

Da Roger var 19 år, døde faren hans.

– Det var tungt, men det var kanskje tøffest i årene før. Vi mistet ham gradvis, så det var en lang sorgprosess, forteller han.

Roger har mange gode minner om en far som gjorde det beste ut av situasjonen. Noe hagearbeid lot seg gjøre fra rullestolen, det samme gjaldt matlaging.

– En periode sendte han inn vitser til Se og Hør. Det var kanskje ikke hans storhetstid, ler Roger.

Dødsfallet førte også til at båndene mellom Roger, søsteren og mora ble enda sterkere. Det er de den dag i dag, forteller han.

Gjorde en forskjell

Faren døde året etter at Roger var ferdig med videregående skole. Han valgte å bli boende hjemme det året, og jobbet på Meny. Kontrakten tilsa deltidsarbeid, i praksis var det heltid. HK-medlem var han imidlertid ikke.

– Det var HK-medlemmer i butikken, men de spurte aldri oss unge om vi ville melde oss inn. Mange tenker nok ikke på ungdom som mulige medlemmer, mener han.

Faren hadde vært opptatt av at Roger og søsteren skulle skaffe seg høyere utdanning, som de første i sin familie. Roger reiste til Bergen og studerte sammenlignende politikk på Universitetet. Han meldte seg inn i både Arbeiderpartiet og Arbeidernes Ungdomsfylking, AUF, og halvveis i studiene jobbet han fulltid som fylkessekretær i AUF. Da ble han også HK-medlem, og snart var han leder i HKs ungdomsutvalg i regionen. Det ga mersmak. Dagen etter at han leverte masteroppgaven sin på universitetet, begynte han i en jobb som regionsekretær i HK region Vest.

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe som betydde noe for folk, her og nå. Jeg følte at jeg gjorde en forskjell gjennom å hjelpe medlemmer med å få høyere stilling, overtidsbetaling, utestående feriepenger, eller med usaklige oppsigelser og tariffavtale. Det var veldig givende, sier han.

– Du ble jo nesten nestleder i HK?

– Ja, det stemmer, det hadde jeg nesten glemt!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BYEN ER BERGEN: Roger Valhammer jobber for at Vestlandets hovedstad skal være god å bo i for alle.

BYEN ER BERGEN: Roger Valhammer jobber for at Vestlandets hovedstad skal være god å bo i for alle.

Martin Guttormsen Slørdal

Bankmann

I 2013 var Handel og Kontor i Norge i beit for en nestleder. I løpet av kort tid meldte seks stykker seg på i kampen om vervet. En av dem var nettopp Roger Valhammer.

– Det var ikke noe jeg tenkte ut selv, jeg ble spurt om det. Vi var enige i at det hadde vært fint med en nestleder fra Vestlandet, og det endte jo godt, smiler han.

For Roger trakk seg som kandidat til fordel for bergenseren Christopher Beckham, som endte opp som HK-nestleder.

Yrkeslivet tok en annen vending for Roger. Året etter ble han headhuntet av Sparebanken Vest, som ville ha ham som samfunnskontakt og rådgiver for konsernsjefen.

– Banken ønsket å tydeliggjøre sitt bidrag til bygd og by. Overskuddet til sparebankene går tilbake til samfunnet, det passer godt inn i mitt sosialdemokratiske tankesett. Jeg hadde ikke sagt ja til et tilbud fra en forretningsbank, sier Roger.

Småbarnsfar

Roger Valhammer har ikke nøyd seg med en master i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen. I løpet av tiden i banken tok han også en master i ledelse og økonomi på Handelshøyskolen BI, med utdanningsstipend fra HK. Viktigere ting skjedde også i denne perioden: Roger og kona Else ble foreldre til ei lita jente.

– Det er helt fantastisk, og har betydd en dramatisk endring i livet. Jeg har vært nødt til å velge bort andre ting.

– Hva da?

– Når hadde jeg det gøy sist, spør han og ler.

Tid til egne interesser har måttet vike til fordel for både barn og jobb. Roger kan imidlertid se fram til ikke mindre enn to gutteturer i løpet av våren – en av dem går til England for å se favorittlaget Manchester United spille kamp. Den andre store interessen i livet, ølbrygging, har han ikke hatt tid til å drive med siden før bryllupet for snart tre år siden. Da brygget han hele 180 liter øl til festen.

LESER SEG OPP: Roger Valhammer forbereder seg til høstens kommune- og fylkestingsvalg.

LESER SEG OPP: Roger Valhammer forbereder seg til høstens kommune- og fylkestingsvalg.

Martin Guttormsen Slørdal

Drømmejobb

I fjor sommer rakk Roger så vidt å komme tilbake til jobben i banken etter noen måneder med pappaperm før han fikk en telefon fra avtroppende byrådsleder Harald Schjelderup: Ville han bli byråd for skole, barnehage og idrett? Roger hadde vært vikar i stillingen på et tidligere tidspunkt, og var ikke i tvil. Neste morgen var han på plass i kommunens tjeneste.

– Jeg kunne ikke bedt om en bedre drømmejobb, sier Roger.

Jobben handler om det han peker på som grunnlaget for sitt politiske engasjement.

– Alle som vokser opp i Norge skal ha de samme mulighetene til å lykkes, uavhengig av foreldrenes økonomi. Det er kjernen i politikken for meg. Når vi vurderer tiltak for barn og unge i Bergen spør jeg meg alltid om det vil gi like vilkår for barna i Loddefjord og Paradis, to boområder i Bergen med gjennomgående ulikt inntektsnivå, sier han.

Roger vil ha flere tiltak for å utjevne økonomiske ulikheter i samfunnet.

– Gratis SFO og barnehage for alle må bli den neste store reformen i Norge. Vi vet hvem sine barn som ikke går i barnehage og SFO – det handler om økonomi. I Bergen skal vi starte med gratis SFO for alle. Det er jo et paradoks at det er gratis å gå på universitetet, mens det koster penger å gå i barnehage og på SFO, sier han.

Valgkampen er i gang. Hva ville pappa ha sagt?

– Han hadde vært enormt stolt. Pappa var sikker på at det ville gå bra med meg, men jeg tror ikke han hadde sett for seg dette.

{"433270":{"type":"s","url":"/image-3.433270.d1e7f14fca","cap":"LESER SEG OPP: Roger Valhammer forbereder seg til høstens kommune- og fylkestingsvalg.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"433274":{"type":"m","url":"/image-3.433274.bcb2db9155","cap":"BYEN ER BERGEN: Roger Valhammer jobber for at Vestlandets hovedstad skal være god å bo i for alle.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"433341":{"type":"l","url":"/image-3.433341.a108f23b11","cap":"STRID: Roger Valhammer vant nominasjonskampen mot Marte Mjøs Persen. Nå er han Ap i Bergens byrådslederkandidat, mens partiet håper hun får fortsette som ordfører.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"119","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Roger Valhammer (35)","closed":false,"place":"Gjorde en forskjell"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Roger Valhammer (35)

Stilling:

Byråd for skole, barnehage og idrett i Bergen Kommune

Siste kulturopplevelse?

Underholdningsinnslag av Sigrid Moldestad og Finn-Erix under Vestland Aps stiftelsesmøte.

Hva gjør deg glad?

Ingenting slår gleden datteren vår gir meg hver eneste dag.

Hva gjør deg opprørt?

Urettferdighet.

Søndagssyssel?

Søndag er familiedag. Når datteren min er i seng er det jobb og forhåpentligvis en tv-serie.

{"433270":{"type":"s","url":"/image-3.433270.d1e7f14fca","cap":"LESER SEG OPP: Roger Valhammer forbereder seg til høstens kommune- og fylkestingsvalg.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"433274":{"type":"m","url":"/image-3.433274.bcb2db9155","cap":"BYEN ER BERGEN: Roger Valhammer jobber for at Vestlandets hovedstad skal være god å bo i for alle.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"433341":{"type":"l","url":"/image-3.433341.a108f23b11","cap":"STRID: Roger Valhammer vant nominasjonskampen mot Marte Mjøs Persen. Nå er han Ap i Bergens byrådslederkandidat, mens partiet håper hun får fortsette som ordfører.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"119","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Roger Valhammer (35)","closed":false,"place":"Gjorde en forskjell"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"433270":{"type":"s","url":"/image-3.433270.d1e7f14fca","cap":"LESER SEG OPP: Roger Valhammer forbereder seg til høstens kommune- og fylkestingsvalg.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"433274":{"type":"m","url":"/image-3.433274.bcb2db9155","cap":"BYEN ER BERGEN: Roger Valhammer jobber for at Vestlandets hovedstad skal være god å bo i for alle.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"433341":{"type":"l","url":"/image-3.433341.a108f23b11","cap":"STRID: Roger Valhammer vant nominasjonskampen mot Marte Mjøs Persen. Nå er han Ap i Bergens byrådslederkandidat, mens partiet håper hun får fortsette som ordfører.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"119","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Roger Valhammer (35)","closed":false,"place":"Gjorde en forskjell"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}