Martin Guttormsen Slørdal

Rett på sak

Hun er kjent som et arbeidsjern som snakker rett fra levra, Trine Dahlstrøm. Møt den nye hovedtillitsvalgte i dagligvarekjeden Meny.
2018083015014320180830150041

lene.svenning@lomedia.no

martin.slordal@lomedia.no

Mens bøndene bekymrer seg for avlingene, har det ustanselige finværet overhodet ikke gjort skade på gressplenen utenfor sokkelleiligheten til Trine Dahlstrøm. Uvanlig jevnt, tett, og oppsiktsvekkende grønt, er det.

– Kunstgress, spør fotografen.

– Jepp. Nordlendingen vil ikke klippe plen, flirer Trine og peker opp mot hovedetasjen i den grå eneboligen.

Det er der husets eier holder til, forstår vi.

Nye tider

Vi flytter de sammenleggbare hagestolene ut i sola, ut på kunstgresset. Utsikten over Drammensfjorden er imponerende fra det relativt nye boligfeltet i Hyggen i Røyken kommune. Her har Trine bodd de siste fem årene, siden hun skilte seg og flyttet fra Halden. Mer om det siden. En ny endring i livet hennes er like om hjørnet. I mai ble hun valgt til hovedtillitsvalgt i butikkjeden Meny, formelt tar hun over 1. september. Tre dager i uka skal hun stå fullt og helt til disposisjon for de 2.000 HK-medlemmene i dagligvarekjeden. Hun er ikke helt fersk i gamet. I fire år har hun vært sekretær i klubbstyret. Men med ledervervet og to nye medlemmer i klubbstyret blir det likevel en ny erfaring og dagligliv fra i høst.

– Jeg gleder meg, og kjenner på sommerfuglene i magen. Nå får jeg jobbet med mange ulike saker for medlemmene og lært mye nytt, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NYE UTFORDRINGER: 1. september tar Trine Dahlstrøm fatt som hovedtillitsvalgt i Meny.

NYE UTFORDRINGER: 1. september tar Trine Dahlstrøm fatt som hovedtillitsvalgt i Meny.

Martin Guttormsen Slørdal

Fra deltid til heltid

Den nye klubblederen kjenner seg godt skodd for oppgavene som venter. Hun har vært tillitsvalgt på Meny i Drøbak i flere år, og i januar i år var hun ferdig med LO-skolen, den beste skoleringen Landsorganisasjonen har å tilby sine tillitsvalgte. Snart begynner hun på kurs i arbeidsrett, som går over fem hele uker i løpet av et halvt år.

En av de viktigste oppgavene hun ser for seg i det nye vervet er å få økt stillingene til de mange deltidsansatte i kjeden som ønsker seg mer arbeid. Trine har selv vært en av dem. For to år siden var hun en av 200 Meny-ansatte som gikk opp i stilling. Årsaken var at butikkjeden ikke lenger ville ha vareplasserere fra andre bedrifter til å fylle på varer i hyllene sine. Den jobben ville kjeden gjøre selv ved hjelp av egne ansatte. Dermed fikk blant annet Trine økt sin stilling fra 80 til 100 prosent.

– Hele stillinger er viktig for mange. For meg som bor alene er det nødvendig for at jeg skal kunne klare alle utgiftene, sier hun.

Vil bli kjent

Trine håper også å få muligheten til å besøke mange av Menys 190 butikker rundt om i landet når hun tar over som hovedtillitsvalgt.

– Jeg tror det er viktig å vise ansikt, slik at medlemmene vet hvem de kan ta kontakt med. Det er dumt bare å være en som dukker opp når det er problemer, sier hun.

Klubblederen håper at hun ved å reise rundt på besøk også kan få vervet nye medlemmer, sammen med de regionstillitsvalgte i kjeden. Når hun ikke er ute på farten, er det hjemmekontor som gjelder. Trine gleder seg til et utstrakt samarbeid med resten av klubbstyret som holder til i Bergen og på Kongsvinger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STÅR PÅ: Trine Dahlstrøm er kjent for å jobbe hardt og ikke gå hjem før jobben er gjort.

STÅR PÅ: Trine Dahlstrøm er kjent for å jobbe hardt og ikke gå hjem før jobben er gjort.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthandel

Til daglig jobber Trine Dahlstrøm på Meny i Drøbak, på den andre siden av Oslofjorden. Hun har vært både kolonialansvarlig og har hatt soneansvar i butikken. Det siste året har hun jobbet med netthandel. Det vil si at hun bruker arbeidsdagen til å plukke varer til kunder som har bestilt dagligvarer på nett. Fram til nå har den tidligste vakten startet klokka fem om morgenen, fra september starter den allerede klokka tre om natta.

– Mange av kundene bestiller kvelden i forveien. Vi rekker ikke å bli ferdig med alle ordrene til levering klokka åtte om morgenen når vi begynner klokka fem. Derfor må en av oss tre som jobber i netthandelen begynne klokka tre om morgenen, sier hun.

Selv har hun ingenting i mot å begynne så tidlig av og til.

Trine tror ikke at netthandel av dagligvarer vil ta helt overhånd, men at det vil være et supplement til handel i butikk. Hun har også selv bruk for å handle matvarer på nettet. For ikke lenge siden sa den gamle bilen hennes takk for seg. Foreløpig har hun ikke hatt råd til å kjøpe seg en ny. Det betyr at hun må gå opp og ned den lange bakken fra leiligheten og til veien hvor bussen stopper, eller gå en time igjennom skogen til Spikkestad for å ta toget eller handle. Der ligger også nærmeste dagligvarebutikk. Da har det vært greit å bestille varer på nett til hjemkjøring.

Elektrikerdrøm

I tretti år har Trine jobbet i dagligvarebransjen. Først på nærbutikken der hun vokste opp, i drabantbyen Romsås i Oslo, siden på flere Kiwi- og Meny-butikker i Oslo, Akershus og Østfold. Men det var elektriker hun drømte om å bli. Etter et år på idrettslinja på videregående skole, Trine spilte både håndball, fotball og softball, byttet hun til elektrolinja. Bestefaren drev et elektrikerfirma, og her hadde Trine deltidsjobb, på kontoret og i butikken. «Svakstrøm og sterkstrøm installeres av Dahlstrøm», var slagordet. Men da utsiktene til elektrikerjobb i familiebedriften uteble, droppet Trine ut av skolen, bare måneder før hun var ferdig. Noe har hun imidlertid fått med seg, hun kan fremdeles fikse enkle elektriske reparasjoner.

– Jeg har skifta ledning på strykejernet til Arve Opsahl, ler hun.

Duracell-kanin

I stedet for videre skolegang bar det ut i arbeidslivet, først som praktikant hos en familie på Gol. Senere ble det butikkarbeid, først og fremst fordi hun måtte ha noe å gjøre, og det dukket opp som en mulighet. Trine synes definitivt hun har havnet på rett hylle i livet. Fagbrev i salgsfaget har hun også tatt.

Etter at hun for noen år siden skadet ryggen på jobb og gikk sykmeldt i lengre tid, tok hun et regnskapskurs. Hun var ferdig med butikkarbeid, tenkte Trine. Hun fikk en relevant jobb på kontoret på Meny Mosseporten, men det tok ikke lang tid før hun begynte å jobbe ute i butikken. Sirkushesten var tilbake i manesjen. Trine er kjent som et arbeidsjern.

– Jeg har aldri vært redd for å jobbe. De kaller meg «duracell-kaninen» på jobben, smiler hun.

Hun vil helst gjøre seg ferdig med arbeidsoppgavene før hun går hjem. Det sammenfaller ikke alltid med når hennes vakt er slutt.

– Jeg har blitt flinkere til bare å jobbe de timene jeg skal. Før kunne jeg jobbe både tolv og fjorten timer uten å tenke på det, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAR DEKK; IKKE BIL: Etter at bilen nylig takket for seg må Trine bruke apostlenes hester. Hun satser på en snarlig løsning på transportproblemet.

HAR DEKK; IKKE BIL: Etter at bilen nylig takket for seg må Trine bruke apostlenes hester. Hun satser på en snarlig løsning på transportproblemet.

Martin Guttormsen Slørdal

Ny start

Hun er oppvokst på Romsås, sammen med foreldre og storesøstera Lene. Da Trine var seks år ble foreldrene skilt. Kontakten med faren var på uregelmessig basis. Og da Trine var 15, døde faren brått av hjerteinfarkt.

– Det var vondt. Han var et menneske jeg var glad i, selv om vi ikke hadde så mye kontakt, sier hun.

Da Trine flyttet hjemmefra, bodde hun flere år på Grünerløkka i Oslo. Først alene, så med familie. Da sønnen Alexander var to og datteren Camilla var nyfødt, flyttet familien først til Hølen i Akershus, siden til Halden. Her var boligprisene på et slikt nivå at de kunne få kjøpt seg et rekkehus. Da Trine skilte seg fra ektemannen etter tjue års samliv, ville hun starte helt på nytt. Hun tok med seg ungene og flyttet til Røyken. Alexander skulle begynne på videregående, Camilla på ungdomsskolen. Trines søster bor ikke langt unna, og her i Røyken har hun også funnet seg en...kar. Trine vrir litt på seg.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal definere forholdet, smiler hun.

Nå har ungene flyttet hjemmefra, og i sommer fylte Trine 50 år. Det var ingen sak.

– Vi feira i tre dager til ende, men det spiller jo ingen rolle om man er 49 eller 50 år, sier hun.

Samhold viktigst

Trine har ikke vært HK-medlem i hele sin yrkeskarriere. Det var først da hun jobbet i en Kiwi-butikk for fjorten år siden at hun ble spurt om å melde seg inn i HK. Her var det tariffavtale, og mange av kollegene var medlemmer i forbundet. Det tok ikke lang tid før hun fikk sitt første tillitsverv.

– For meg er samholdet det viktigste med å være fagorganisert. At vi kan stå sammen når det oppstår problemer, og at vi har en back-up når noe skjer på jobben, sier hun.

Tillitsvervene har blitt en viktig del av livet hennes.

– Jeg liker å hjelpe andre, og se til at ting blir gjort riktig, sier hun.

Det vil hun få rikelig med muligheter til fra 1. september.

{"413551":{"type":"m","url":"/image-3.413551.8661910dee","cap":"HAR DEKK; IKKE BIL: Etter at bilen nylig takket for seg må Trine bruke apostlenes hester. Hun satser på en snarlig løsning på transportproblemet.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"413553":{"type":"m","url":"/image-3.413553.09b12b459d","cap":"NYE UTFORDRINGER: 1. september tar Trine Dahlstrøm fatt som hovedtillitsvalgt i Meny.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"413555":{"type":"l","url":"/image-3.413555.05a009da77","cap":"STÅR PÅ: Trine Dahlstrøm er kjent for å jobbe hardt og ikke gå hjem før jobben er gjort.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"200","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f4","title":"Trine Dahlstrøm (50)","closed":false,"place":"Nye tider"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Trine Dahlstrøm (50)

Aktuell:

Ny hovedtillitsvalgt i Meny

Stilling:

Butikkmedarbeider i Meny Drøbak

Siste kulturopplevelse?

Kinofilmen «Mamma Mia 2»

Hva gjør deg glad?

Å få ros. Og når de rundt meg har det bra.

Hva gjør deg opprørt?

Når sjefene ikke gjør ting på riktig måte. Urettferdighet.

Søndagssyssel?

Ta livet totalt med ro; slappe av hjemme, lese, pusle puslespill

{"413551":{"type":"m","url":"/image-3.413551.8661910dee","cap":"HAR DEKK; IKKE BIL: Etter at bilen nylig takket for seg må Trine bruke apostlenes hester. Hun satser på en snarlig løsning på transportproblemet.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"413553":{"type":"m","url":"/image-3.413553.09b12b459d","cap":"NYE UTFORDRINGER: 1. september tar Trine Dahlstrøm fatt som hovedtillitsvalgt i Meny.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"413555":{"type":"l","url":"/image-3.413555.05a009da77","cap":"STÅR PÅ: Trine Dahlstrøm er kjent for å jobbe hardt og ikke gå hjem før jobben er gjort.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"200","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f4","title":"Trine Dahlstrøm (50)","closed":false,"place":"Nye tider"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"413551":{"type":"m","url":"/image-3.413551.8661910dee","cap":"HAR DEKK; IKKE BIL: Etter at bilen nylig takket for seg må Trine bruke apostlenes hester. Hun satser på en snarlig løsning på transportproblemet.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"413553":{"type":"m","url":"/image-3.413553.09b12b459d","cap":"NYE UTFORDRINGER: 1. september tar Trine Dahlstrøm fatt som hovedtillitsvalgt i Meny.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"413555":{"type":"l","url":"/image-3.413555.05a009da77","cap":"STÅR PÅ: Trine Dahlstrøm er kjent for å jobbe hardt og ikke gå hjem før jobben er gjort.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"200","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f4","title":"Trine Dahlstrøm (50)","closed":false,"place":"Nye tider"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}