INKLUDERENDE: Ángel oppdaget tidlig at han var god til å få folk til å være sammen på aktiviteter. Han vil alltid ha med også de som står litt i utkanten. Kontaktnettet i Norge er allerede stort. Slik klarte han å skaffe lillesøster Sara sommerjobb på hotell i Geilo i år.

INKLUDERENDE: Ángel oppdaget tidlig at han var god til å få folk til å være sammen på aktiviteter. Han vil alltid ha med også de som står litt i utkanten. Kontaktnettet i Norge er allerede stort. Slik klarte han å skaffe lillesøster Sara sommerjobb på hotell i Geilo i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Engelen fra Madrid

Norge sto ikke på planen til Ángel Juárez Batista. Han ville til Paris. Men tv-serien Vikings skulle komme til å spille en avgjørende rolle.
2018120714362820181207143630

sissel.rasmussen@lomedia.no

martin.slordal@lomedia.no

Ángel Juárez Batista har ikke mye til felles med den cubanske korrupte generalen hvis etternavn han deler. Generalen og presidenten Batista som ble styrtet av Fidel Castro. Fellesnevneren måtte i så fall være disiplinen som hører med i de militære kretser. For Ángel lærte tidlig både å være målretta og disiplinert for å oppnå det han ville.

I februar i år ble Juárez Batista valgt til verneombud i butikkjeden Zara i Bogstadveien i Oslo. I mai var tre av de ansatte medlemmer i Handel og Kontor. I juni var de 50, og nå er Ángel både hovedverneombud og tillitsvalgt. Mer om det etterhvert.

Til vikingland

Egentlig er han utvekslingsstudent fra Universitetet i Madrid. Så la oss ta et skritt tilbake:

Ángel har planene klare. Han har lenge hatt en drøm om å bli diplomat. Representere Spania. Da er det et must å beherske – ikke bare engelsk – men også fransk. Derfor søkte han seg til Frankrike. Han visste at han aldri ville klare å lære fransk godt nok, uten å bo i landet. Som utvekslingsstudent har du fem valg. Han skrev Paris, Lyon, Montpellier og Toulouse.

– Men jeg har verdens klokeste mamma. Hun er fra Brasil, forresten, og hun sa til meg: «Kanskje fransken din ikke er god nok. Søk et engelsktalende land også».

Han lå på senga si hjemme og så på tv. HBO og serien «Vikings». Slik ble det siste navnet på lista Oslo.

Verdens dyreste by

22-åringen var egentlig helt knust etter at drømmen om Frankrike brast.

– Hva skal jeg gjøre i Norge? Fryse? Og i verdens dyreste by?

Ángel har alltid jobbet ved siden av studiene og skjønner at han må få seg jobb og det fort. Pengene fra EU-fondet til utvekslingsstudenter er på 2.500 euro og det kommer først i desember. Han kom til Oslo 15. juli i 2015. Han har likevel tro på at det skal gå bra. Han kommer fra et land med en ungdomsledighet på mellom 40 og 50 prosent, og klarte det der. Mens Norge har en arbeidsledighet på 3 prosent, det må jo gå bra.

I september har han fått seg jobb i en pizzarestaurant.

Innehaverne jobber omtrent døgnet rundt for å få det til å gå, og Ángel får ikke noe særlig godt betalt. Uansett er han glad for å ha jobb. Han trives og skryter fremdeles både av pizzaen og folka som ble til venner. Han ble i jobben bare en måneds tid. I oktober ble han ansatt hos den spanske klesgiganten Zara, riktignok med en kontrakt på seks timer i uka, men etter hvert jobber han 15 timer i uka i snitt.

DISIPLIN OG STRUKTUR: Helt siden barneskolen har Ángel vært en samvittighetsfull student. Det krever prioritering og evnen til å velge bort. Tavla på veggen hjelper ham å ha oversikt.

DISIPLIN OG STRUKTUR: Helt siden barneskolen har Ángel vært en samvittighetsfull student. Det krever prioritering og evnen til å velge bort. Tavla på veggen hjelper ham å ha oversikt.

Martin Guttormsen Slørdal

Møtet med isen

Ángel har alltid vært oppsøkende og sosial, så det tok ikke lang tid før han fikk mange kontakter i Norge. Når den første snøen daler, er han i Hamar med noen venner.

– Det var mitt første møte med is og snø i Norge, forteller han entusiastisk. Men det ble ikke bare blidt:

– Vi løp for å rekke toget tilbake til Oslo, og der sklei jeg sidelengs. Det gikk ikke så bra, jeg brakk ankelen.

De rakk ikke det toget. Ángel havnet på sykehus, ankelen måtte opereres.

Han elsker å bo i studentbyen på Kringsjå og løpe rundt Sognsvann, spesielt med barndomsvennen Jaime, som for tiden jobber i Norge som konsulent. Men etter ankelbruddet er han blitt skeptisk til is og løping.

Hva med brodder?

Han ler og rister på hodet: – Nei da, jeg klarer meg. I vinter blir det ski og salsa i stedet.

Gruver og jus

Faren kommer fra en liten by som heter Puertollano i regionen Castilla la Mancha, like sør for Madrid. Puertollano er en energi- og industriby. Her har det vært kullgruver, og nå er det oljeraffineri der. Det produseres gass og energi fra solcelleanlegg. Farfaren Juárez jobbet i kullgruvene. Faren, Ángel Juárez, ble ikke industriens mann, men fikk stipend allerede som 15-åring for å studere. Han valgte jus og rettsvitenskap.

Ángel Juárez Batista har fått med seg verdiene sine hjemmefra. Faren var sterk Franco-motstander, men ikke politisk aktiv. Politiske skandaler med korrupsjon og samrøre med den katolske kirka gjør faren svært kritisk. De demokratiske verdiene står sterkt. Men han er også tradisjonell og skeptisk til det fremmede. Typisk spansk, mener Ángel.

Moren Marilza ville at han og lillesøsteren Sara skulle gå på en av Madrids beste privatskoler, en streng katolsk skole. Faren syntes det både var for dyrt og for katolsk.

– Men det er mamma som er sjefen, ler Ángel.

Til Madrid

Når Ángel er i 10-årsalderen flytter familien inn til hovedstaden, fra en liten by like utenfor Madrid, som Ángel sammenligner med Lillestrøm. Bortsett fra at i Torrejón de Ardoz bor det 116.000 mennesker og Lillestrøm bare 12.000.

Her kjenner Ángel ingen. Men tiåringen vet råd. Han holder seg utenfor blokka og følger etter ungene, ser hvor de går. Like ved er det en bane hvor det spilles fotball. Det er slik han blir kjent med Jaime. Han spør om de skal spille sammen. Dermed er det gjort. Fotballskoene går varme, med trening fire ganger i uka. Men de to vennene holder ikke med samme lag. Jaime sverger til Atlético Madrid, mens for Ángel er det Real Madrid for alle penga.

– I løpet av den tiden jeg har vært i Norge har de vunnet det som teller, nemlig Champions League, stråler spanjolen.

Rettsvitenskap x 3

Moren lærer Ángel å stå opp for seg selv. Han må klare å overtale sine foreldre når det er noe han ønsker seg. Men han får ingenting gratis. Betalingen er prioritering og gode karakterer. Faren starter etter hvert egen advokatpraksis, og diskusjonene går rundt matbordet, for mor har også studert rettsvitenskap, selv om hun valgte å bli hjemme med barna. Argumentasjon og kommunikasjonsform suges inn rundt bordet. Når Ángel begynner å studere, er det rettsvitenskap og statsvitenskap han går for, på Universidad Complutense de Madrid.

Ikke minst er arbeidsrett ett av fagområdene i dette studiet. Noe som skal vise seg å være nyttig å ha med seg til Oslo.

TID TIL TRENING:  Ángel elsker å løpe rundt Sognsvann. Han har kuttet ut alle sosiale medier. De tar bort fokus. Han vil heller møte folk i virkeligheten. Til tross for det, var han med på å utvikle den spanske ambassadens satsing på sosiale medier.

TID TIL TRENING: Ángel elsker å løpe rundt Sognsvann. Han har kuttet ut alle sosiale medier. De tar bort fokus. Han vil heller møte folk i virkeligheten. Til tross for det, var han med på å utvikle den spanske ambassadens satsing på sosiale medier.

Martin Guttormsen Slørdal

Bare ett år

Planen var å studere ett år i Norge, for å ta femteåret (av seks år) av dobbelgraden i rettsvitenskap og statsvitenskap. Han tenkte at å lære norsk var bortkasta tid. Engelsk holder fint her til lands. Men så møtte han en norsk jente fra en liten by i Hordaland. Og han ble i Norge. Tok norsk språkopplæring samtidig med de andre fagene. Å være student i Oslo og bo på hybel er noe helt annet enn å være hjemmeboende hos foreldre i Spania. For første gang opplevde han friheten med å klare seg selv. Han tjente mye mer penger enn i Spania, på langt færre arbeidstimer. Han flytta sammen med kjæresten og nøt livet. Plutselig kom også norsken på plass.

Forholdet tok slutt, men Hordalands r’ene henger igjen. Han snakker østlending med vestlands-R.

I høst startet han på et nytt bachelor-studie i Management på BI. Om det går som han ønsker vil han være ferdig i 2020.

– Disse erfaringene er svært viktige for meg. Jeg er så takknemlig for alt jeg har lært i Norge, sier Ángel.

Fagorganisert

Under hele studietiden har Ángel jobbet på Zara. I 2016 tipset en kollega ham om at det kanskje var lurt å være fagorganisert, og han tenkte; hvorfor ikke? Dermed fant han ut at de ansatte ikke hadde tariffavtale. De seks faste timene i kontrakten med Zara ga for lite å leve av. Ángel fikk utvidet kontrakten til tolv timer i uka.

– Jeg visste jo at tariffavtale var viktig for å få endret noe som helst på arbeidsplassen. Jeg har jo hatt arbeidsrett i Spania. Mange ansatte følte seg litt pressa på den tida. Kommunikasjonen fra ledelsen var litt sånn «enten er du med oss eller mot oss». Seks timer på minstelønn er for lite, og det er for ustabilt med ekstravakter for mange av de ansatte, understreker han.

UREDD: Ángel er en uredd tillitsvalgt. Faren har alltid oppmuntret barna til å si hva de mener, og de har lært å stå opp for seg selv. Å overbevise foreldrene var ingen enkel sak. Men det handler ikke om å slå i bordet og kreve sin rett, men om vennlig, kunnskapsbasert og skarp overtalelsesevne.

UREDD: Ángel er en uredd tillitsvalgt. Faren har alltid oppmuntret barna til å si hva de mener, og de har lært å stå opp for seg selv. Å overbevise foreldrene var ingen enkel sak. Men det handler ikke om å slå i bordet og kreve sin rett, men om vennlig, kunnskapsbasert og skarp overtalelsesevne.

Martin Guttormsen Slørdal

Møte med ledelsen

Kravet fra den nye unge tillitsvalgte hos Zara i Bogstadveien er fem timer i uka til tillitsvalgtarbeid. I dag har han 2,5 timer til rådighet, som hovedverneombud og klubbleder. For nestlederen vil de ha to timer. Én arbeidsdag til sammen. Planen er å bygge opp hele tillitsvalgtsapparatet i Zara. De håper å kunne organisere de ansatte også på de andre butikkene i Oslo. Ledelsen i Oslo er positive når det gjelder behovet for flere timer. Men svaret lar vente på seg. Skandinavias hovedkontor befinner seg i Sverige, og svaret må komme derfra.

– Jeg har et godt forhold til ledelsen her, men ting tar tid, sier Ángel, som mener at den erfaringen og opplæringen han nå får er uvurderlig.

– På BI og på arbeidsplassen lærer jeg om ledelse. På jobben om arbeidstakernes rettigheter, sier han fornøyd.

Zara betaler regningene

Han sier det slik:

– Jeg er takknemlig for at Zara gir meg jobb. De betaler regningene mine. I Madrid må jeg jobbe 40 til 60 timer i uka for 8.000 kroner, og ikke ha tid til noe annet. På verdensbasis har Zara 300.000 ansatte. Vi kan ikke endre Zara, men vi kan beskytte det vi står for. Vi kan gjøre noe bra her, som skaper lojalitet til bedriften og verdighet til arbeidstakerne. Det er de skandinaviske verdiene vi må bringe videre. Dignidad. Verdighet.

{"424371":{"type":"m","url":"/image-3.424371.e37a159f79","cap":"TID TIL TRENING: Ángel elsker å løpe rundt Sognsvann. Han har kuttet ut alle sosiale medier. De tar bort fokus. Han vil heller møte folk i virkeligheten. Til tross for det, var han med på å utvikle den spanske ambassadens satsing på sosiale medier. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424376":{"type":"l","url":"/image-3.424376.48014091f0","cap":"DISIPLIN OG STRUKTUR: Helt siden barneskolen har Ángel vært en samvittighetsfull student. Det krever prioritering og evnen til å velge bort. Tavla på veggen hjelper ham å ha oversikt. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424377":{"type":"s","url":"/image-3.424377.e7e6b30ea4","cap":"UREDD: Ángel er en uredd tillitsvalgt. Faren har alltid oppmuntret barna til å si hva de mener, og de har lært å stå opp for seg selv. Å overbevise foreldrene var ingen enkel sak. Men det handler ikke om å slå i bordet og kreve sin rett, men om vennlig, kunnskapsbasert og skarp overtalelsesevne. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"147","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Ángel Juárez Batista (25)","closed":false,"place":"Til Madrid"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Ángel Juárez Batista (25)

Stilling:

Student og butikkmedarbeider. Hovedverneombud og
tillitsvalgt.

Siste kulturopplevelse?

Tur til København forrige helg, men fjellturen til Camino de Santiago med pappa i fjor sommer henger høyt.

Hva gjør deg glad?

Familien min... Og mat! Hahaha!

Hva gjør deg opprørt?

At livet går så fort!

Søndagssyssel?

Nå om vinteren; De helgene jeg ikke reiser, liker jeg godt å stå opp sent på dagen, spise frokost, trene litt, spise sen lunsj, sove siesta, ta en kopp te eller kaffe med kake, sammen med mine venner, spille litt gitar, kose meg med middagen, se en film og legge meg igjen.

{"424371":{"type":"m","url":"/image-3.424371.e37a159f79","cap":"TID TIL TRENING: Ángel elsker å løpe rundt Sognsvann. Han har kuttet ut alle sosiale medier. De tar bort fokus. Han vil heller møte folk i virkeligheten. Til tross for det, var han med på å utvikle den spanske ambassadens satsing på sosiale medier. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424376":{"type":"l","url":"/image-3.424376.48014091f0","cap":"DISIPLIN OG STRUKTUR: Helt siden barneskolen har Ángel vært en samvittighetsfull student. Det krever prioritering og evnen til å velge bort. Tavla på veggen hjelper ham å ha oversikt. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424377":{"type":"s","url":"/image-3.424377.e7e6b30ea4","cap":"UREDD: Ángel er en uredd tillitsvalgt. Faren har alltid oppmuntret barna til å si hva de mener, og de har lært å stå opp for seg selv. Å overbevise foreldrene var ingen enkel sak. Men det handler ikke om å slå i bordet og kreve sin rett, men om vennlig, kunnskapsbasert og skarp overtalelsesevne. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"147","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Ángel Juárez Batista (25)","closed":false,"place":"Til Madrid"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"424371":{"type":"m","url":"/image-3.424371.e37a159f79","cap":"TID TIL TRENING: Ángel elsker å løpe rundt Sognsvann. Han har kuttet ut alle sosiale medier. De tar bort fokus. Han vil heller møte folk i virkeligheten. Til tross for det, var han med på å utvikle den spanske ambassadens satsing på sosiale medier. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424376":{"type":"l","url":"/image-3.424376.48014091f0","cap":"DISIPLIN OG STRUKTUR: Helt siden barneskolen har Ángel vært en samvittighetsfull student. Det krever prioritering og evnen til å velge bort. Tavla på veggen hjelper ham å ha oversikt. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"424377":{"type":"s","url":"/image-3.424377.e7e6b30ea4","cap":"UREDD: Ángel er en uredd tillitsvalgt. Faren har alltid oppmuntret barna til å si hva de mener, og de har lært å stå opp for seg selv. Å overbevise foreldrene var ingen enkel sak. Men det handler ikke om å slå i bordet og kreve sin rett, men om vennlig, kunnskapsbasert og skarp overtalelsesevne. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"147","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Ángel Juárez Batista (25)","closed":false,"place":"Til Madrid"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}