JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Martin Guttormsen Slørdal

En rød komet

Fagforeningsarbeid har gitt Ole Magnus Eide blod på tann. Drømmen er en stortingsplass.
2018032313030820230821171436

lene.svenning@lomedia.no

martin.slordal@lomedia.no

«Dere er på vei? =) Bor i underetasjen =)». Tekstmeldingen tikker inn idet vi er på vei ned den snødekte trappa langsetter eneboligen på Skjetten i Akershus. Vi er straks hjemme hos Ole Magnus Eide, nestleder i klubben på Elkjøp på Lørenskog, og primus motor da klubben sto på for å få tariffavtale i kjedens flaggskip for et år siden. Her bor han sammen med kjæresten Marlen og den dansk-svenske gårdshunden Perle.

Klar til streik

Nå har HK-klubben ved nok et Elkjøp-varehus skaffet seg tariffavtale. Elektronikkgiganten vil heller bruke sitt eget lønnssystem med provisjoner og bonus, uten lønnstillegg for kvelder og helger. Men også denne gangen måtte Elkjøp bøye av etter at HK truet med streik. Det er nesten litt ergerlig at det ikke ble bruk for streikevestene, synes Ole Magnus. Han har bistått de tillitsvalgte i kjedens varehus på Vinterbro i denne prosessen.

– Jeg hadde håpet at det ble streik, for da hadde vi kunnet vise medlemmene på Vinterbro vår støtte. HK-medlemmene på alle de andre varehusene med tariffavtale sto klare til å gå ut i sympatistreik, sier han.

For Ole Magnus, som jobber som PC-tekniker i Elkjøp på Lørenskog, var det ikke vanskelig å velge mellom tariffavtale og Elkjøps eget lønnssystem da det var spørsmålet for et år siden. Det siste året med Elkjøps lønnssystem ga ham stusselige 239 kroner i bonus.

– Elkjøps lønnssystem slår skjevt ut. Det er ikke rare bonusen å få for de som ikke er selgere. Det blir derimot en del penger av kvelds- og helgetilleggene som vi får etter tariffavtalen. Dessuten er det hårreisende ikke å få ekstra betalt for å jobbe på kvelder og i helger, sier han.

– Grovt overtramp

For Ole Magnus var det uansett ikke pengene som talte mest da han arbeidet for å få tariffavtale på jobben.

– Medbestemmelse er det viktigste, at vi ansatte skal bli hørt. Da må vi ha tariffavtale, sier han og byr på kaffe.

Ole Magnus er kritisk til hvordan Elkjøp agerte da HK krevde tariffavtale på varehuset på Vinterbro. Til HK-Nytt har Elkjøp forklart at selv om 43 av 66 ansatte i varehuset var medlemmer i HK, støttet ikke alle kravet om tariffavtale. Det gjorde bare 12 av HK-medlemmene, hevdet Elkjøp.

– Å sjekke om folk støtter avtalekravet er et grovt overtramp. Arbeidsgivere skal ikke blande seg inn i vår organisasjon. Jeg tror ikke de tenker på hvor mye splid de skaper blant de ansatte, sier han.

Selv synes han det var tungt å gå på jobben i den tida da HK hadde krevd avtale med arbeidsgiveren hans og han ventet på at Elkjøp skulle skrive under.

– Det gikk jo greit, for jeg var så sikker i min sak. Men jeg kjente på at det var mange krefter som jobbet imot oss. Det var tungt å gå på jobb når jeg hele tiden måtte argumentere for å få tariffavtale, sier han.

Ole Magnus mener Elkjøp bevisst har halt ut tiden for å motarbeide HK når forbundet har krevd tariffavtaler på varehusene på både Lørenskog og Vinterbro.

– Ved å gjøre det får de det til å se ut som om det ikke hjelper med tariffavtale, for det skjer jo ingenting, sier han.

HJEMMELIV: Hund, gaming og samboer. Ole Magnus Eide har ikke fritidsproblemer.

HJEMMELIV: Hund, gaming og samboer. Ole Magnus Eide har ikke fritidsproblemer.

Martin Guttormsen Slørdal

Vil bygge konsernklubb

Nå er Eide opptatt av å få etablert en konsernklubb i Elkjøp slik at de fagorganiserte kan få mer innflytelse i kjeden. Så langt har HK tariffavtaler med bare seks av kjedens egne varehus, og fem franschise-tilknyttede butikker. HK-klubbene i kjeden samarbeider så godt de kan, men det finnes ingen formelle kanaler for å gjøre det. Foreløpig. Det finnes imidlertid HK-medlemmer på mange av kjedens varehus.

– Jeg håper de leser HK-Nytt. Vi skal få på plass en konsernklubb og verve folk på flere varehus, lover han.

Ole Magnus er opptatt av å få til et samarbeid med ledelsen i Elkjøp.

– Det håper jeg de også vil. Jeg håper vi kan komme i mål med tariffavtalekrav litt kjappere neste gang. De skal bare signere, sier han.

Lærerstudent

Egentlig er Elkjøp et midlertidig stopp for Ole Magnus. Det er fire år siden han begynte i varehuset. Unggutten var lei av jobben på to av serveringsstedene på Gardermoen. En kamerat jobba på Elkjøp, Ole Magnus tenkte han skulle prøve det samme. I begynnelsen jobbet han deltid, ifølge kontrakten 20 prosent stilling, i realiteten nærmere 80 prosent, forteller han. Etter at en ny lovbestemmelse trådte i kraft, som sier at man har rett til å få kontraktsfestet det man faktisk har jobbet det siste året, krevde Ole Magnus å få full stilling. Det fikk han. Flere andre kolleger har benyttet seg av den samme rettigheten.

En høyere stilling har gitt ham bedre økonomi, men siden samboeren er under utdanning og jobber deltid, er det ikke fett. Å kjøpe seg sin egen bolig kan paret skyte en hvit pil etter. Ikke har de nok egenkapital, og ikke får de lån i nærheten av det en bolig koster.

Da Ole Magnus var ferdig med videregående skole, først på elektrolinja, så et år med allmenn påbygging, begynte han på lærerstudier i Trondheim. Her bor faren, stemora og de to søstrene hans. To år senere flyttet han hjem til Skjetten, Ole Magnus savnet vennene sine. Planen var å fortsette på studiene i Oslo, men et fattig tidels poeng stoppet ham i å komme inn på høgskolen hjemme. Unggutten lot studier være studier, og begynte i stedet å jobbe i serveringsbransjen. Nå har han lagt lærerplanene helt på hylla.

– Det er vanskelig å vite hva man skal, jeg har ikke funnet ut hva som skal erstatte Elkjøp. Akkurat nå er det fint å ha fast jobb og være tillitsvalgt, sier han.

Drømmer om Stortinget

Hva han egentlig vil? Drømmen er å bli stortingspolitiker. Så langt har Ole Magnus gjort kometkarriere i politikken. I august meldte han seg inn i Rødt. I november ble han leder i partiets nystiftede lokallag i Nedre Romerike.

– Rødt snakker arbeidsfolks sak, de sier ting som de er, og er opptatt av å stoppe de økende forskjellene i samfunnet, sier han.

– Det viktigste for lokallaget er å skape et lokalt engasjement. Vi skal prøve å få til månedlige møter og skape et sosialt treffsted, sier Ole Magnus.

I tillegg til å være nestleder i klubben og lokallagsleder i Rødt, har han i flere år vært nestleder i LO Nedre Romerikes ungdomsutvalg. Det varer imidlertid ikke så mye lenger.

– Jeg begynner å trekke på åra, sier 31-åringen med et smil.

FRISK LUFT: Ole Magnus Eide lufter hunden Perle hjemme på Skjetten.

FRISK LUFT: Ole Magnus Eide lufter hunden Perle hjemme på Skjetten.

Martin Guttormsen Slørdal

Sommerpatrulje

Å være tillitsvalgt er spennende, synes Ole Magnus. Han møter nye folk, og får testet grensene sine. Som da han i fjor sto foran mer enn 600 mennesker på Trondheimskonferansen, en årlig konferanse for tillitsvalgte i fagbevegelsen. Ole Magnus ba om støtte til det som kunne bli en streik på arbeidsplassen sin.

– Jeg fikk litt nerver foran en så stor forsamling, sier han.

Det viste seg å være unødvendig, Ove Magnus ble møtt med applaus.

Det var relativt tilfeldig at Ole Magnus ble en aktiv fagforeningsmann. Han var medlem i Fellesforbundet da han jobbet på Gardermoen. Kameraten hans var med på sommerpatruljen til LO Nedre Romerike. Det hadde Ole Magnus også lyst til.

– Det er deiligere å fly rundt i shorts og høre om folk har det ålreit på jobben. Dessuten var det en ny erfaring, og jeg fikk møte nye mennesker. Man må jo bidra, sier han.

Da han begynte på Elkjøp gikk han ut av Fellesforbundet og inn i Handel og Kontor. Der var mora hans allerede medlem, for hun jobber i en dagligvarebutikk. Men han skylder ikke på henne for at han ble medlem i HK.

– Jeg har aldri diskutert fagorganisering med mamma eller pappa. Jeg hadde hørt om LO og tenkte at det var vettugt å melde seg inn, sier han.

Rød og radikal

Han blir nok ansett for å være vel rød og radikal blant fagforeningskameratene i LO Nedre Romerike, tror han. Men det må settes hardt mot hardt i møte med nettopp hardere arbeidsgivere, mener Ole Magnus.

– Vi må streike mer, og sette makt bak kravene, mener han.

Ole Magnus tenker seg om.

– Vi ønsker jo egentlig ikke å streike, men vi må tørre å ta kamper når det er nødvendig. Jeg ser at LO-lederen og NHO-sjefen ofte er enige. Hvilken verden de lever i, vet ikke jeg, sier han.

Dataspill

Det hender Ole Magnus våkner på natta og tenker på politikk. Men av og til må det være lov å slappe av også. I et hjørne av stua står et skrivebord med to skjermer. Under står en datamaskin Ole Magnus har bygget selv – det er ikke så vanskelig, hevder han. Foran skrivebordet står en relativt ubeskjeden kontorstol. I denne tilbringer Ole Magnus et par timer om dagen. Han er en gamer, og foretrekker historiske rollespill og strategispill. Egentlig var det historie han hadde tenkt å studere. Faget har alltid interessert ham. Han leser og ser en del dokumentarer, men Ole Magnus har ingen planer om å begynne å studere igjen. Selv om han kanskje ikke blir i Elkjøp hele livet, trives han godt i jobben og sammen med kollegene. Og fagforeningsarbeid og politikk holder ham i ånde.

– Er jeg aktiv, vil det by seg en sjanse til noe. Livet tar ofte uventede vendinger, sier han.

Elkjøp svarer for seg

Ole Magnus Eide sier i dette intervjuet at Elkjøp har begått et grovt overtramp når de har sjekket om HK-medlemmene støttet forbundets krav om tariffavtale ved Elkjøp på Vinterbro, og at det har skapt splid blant de ansatte. Det avviser Åshild Indresøvde, merkevaresjef i Elkjøp.

– Vi opplever det ikke som et grovt overtramp å ta ansvar for at våre ansatte får riktig informasjon om hva det vil si å velge tariffavtale kontra vårt eget lønnssystem. Og i den grad det er splid mellom de ansatte, handler det om at det er en uenighet mellom dem. Vår rolle er å informere de ansatte om konsekvensene av å velge tariffavtale, sier hun til HK-Nytt.

Indresøvde avviser også Eides påstand om at Elkjøp bevisst har halt ut tiden i forbindelse med HKs krav om tariffavtale.

– Vi haler absolutt ikke ut tiden, men vi prøver å bli så trygge vi kan på at de ansatte er godt informert om konsekvensene av begge lønnsmodeller, sier hun.

Ole Magnus Eide (31)

Yrke:

Butikkmedarbeider i Elkjøp Lørenskog

Verv:

Nestleder i HK-klubben på jobben

Siste kulturopplevelse?

Den siste Star Wars-filmen på kino

Hva gjør deg glad?

Hunden Perle og kjæresten Marlen

Hva gjør deg opprørt?

Fagforeningsknusing og urettferdighet

Søndagssyssel?

Familiebesøk, harryhandel eller husvask