Martin Guttormsen Slørdal

Amirs metode: «Jeg selger fagforening, ikke forsikringer»

Konserntillitsvalgt Amir Mayani i Aviator er en djevel til å verve medlemmer.
2019050809584520190508135426

lene.svenning@lomedia.no

martin.slordal@lomedia.no

På serveringsstedet «Flybar» innerst i avgangshallen på Oslo lufthavn finner vi Amir Mayani. Med sine 1,96 på strømpelesten og det svarte håret trukket stramt bakover i en hestehale er han lett å få øye på. Møtestedet er hans idé. Flyplassen er riktignok et sted hvor han tilbringer mye tid, men Amir har ikke lenger en arbeidsplass eller et kontor her som vi kan møtes på. For ett år siden la arbeidsgiveren hans, handlingsselskapet Aviator, ned virksomheten på Gardermoen. De ansatte ble sagt opp. Amir, som var og er konserntillitsvalgt i selskapet på heltid, fikk imidlertid beholde jobben. En ny ansettelseskontrakt måtte han ha. På den står det at Amir er ansatt i bedriftens avdeling i Molde.

– Kjenner du kollegene dine i Molde?

– Jeg kjenner alle kollegene mine godt. Jeg har vervet de fleste av dem til HK, smiler han.

Den dagen Amir ikke er tillitsvalgt i Aviator, har han heller ingen jobb. Hvis han ikke flytter til Molde, da. Det er helt uaktuelt, forstår vi.

Klisjeer

Aviator-klubben har om lag 160 medlemmer fordelt på de ni flyplassene hvor selskapet opererer. Det innebærer at Amir reiser og besøker medlemmene på minst én av flyplassene i løpet av en uke. Han har et ekstra øye på kollegene sine på Kjevik i Kristiansand, for her er han også lokal tillitsvalgt. Nylig ble han også valgt til leder i den HK-tilsluttede «Fagforening for luftfart og reiseliv», etter å ha vært konstituert siden august. I tillegg er han leder av HKs bransjeråd for luftfart.

Amir bruker mye av tiden sin på møter i ulike fora, han holder kurs, og han er på besøk i bedrifter i bransjen for å verve medlemmer. Det er ikke rent få han har overbevist om verdien av et HK-medlemskap. Amir har sin egen metode.

– Jeg selger fagforening, ikke forsikring. Mange snakker mer om LOfavør enn om selve fagforeninga. Det er bra med forsikring, men det er ikke derfor jeg er medlem i HK.

– Hvorfor er du medlem i HK, da?

– Jeg vil ikke høres ut som en klisjé, men det handler om trygghet. Og fellesskap. Nei, det er jo klisjeer, konkluderer han og prøver igjen:

– Du bør være medlem for å kunne ivareta dine rettigheter, slik at du ikke blir overkjørt på jobben. Du skal være trygg på at du får det du skal ha, sier han, men virker ikke helt fornøyd med sitt eget svar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ HELTID: Amir Mayani er HKs fremste tillitsvalgte i luftfarten.

PÅ HELTID: Amir Mayani er HKs fremste tillitsvalgte i luftfarten.

Martin Guttormsen Slørdal

Må være mange

Ute på besøk på arbeidsplassene er Amir imidlertid ikke i tvil om hva han skal si. Han gjør research på forhånd, og vet helst hvor skoen trykker for de ansatte før han kommer dit.

– Jeg forteller om hva vi har oppnådd. Og om hva de ansatte som HK-medlemmer kan få til gjennom lokale forhandlinger om både lønn og skiftplaner, sier han.

Det er viktig å være mange organiserte på arbeidsplassene, understreker Amir.

– Styrke er verktøyet vårt. Vi må være mange for å oppnå resultater. Det hjelper ikke å streike med tre medlemmer på jobben, eller å forhandle for fem av 300. Da kommer vi ikke langt, påpeker han.

Visste ingenting

Det er åtte år siden Amir begynte å jobbe i Aviator, eller Røros flyservice som det het den gangen, først som vikar fra et bemanningsbyrå, snart som fast ansatt servicemedarbeider. I begynnelsen jobbet han i innsjekkskrankene, etterhvert jobbet han på «gate». Det tok ikke lang tid før Amir ble spurt om å bli tillitsvalgt – uten at han var HK-medlem. Det fikset han kjapt. Men kunnskapen var det så som så med.

– Jeg ante ikke hva HK var, jeg visste ikke hva en tillitsvalgt eller en tariffavtale var heller, ler han.

Likevel hoppet han i det. Det tok ikke lang tid før han ble sendt på kurs. Det var en aha-opplevelse.

I seks år har Amir vært tillitsvalgt, de siste tre årene på heltid. Det liker han godt.

– Det er en god følelse å vite at folk har trua på deg, og å hjelpe folk. Og så er det veldig spennende. Jeg liker å finne løsninger på saker, å tenke taktisk og strategisk, sier han.

– Har du forandra deg etter at du ble tillitsvalgt?

– 360 grader. Jeg tar mer hensyn, har blitt en bedre lytter og er mer tålmodig, sier han.

– Sitter du her og sier at du har blitt et bedre menneske etter at du ble tillitsvalgt?

Hva er fasiten på hva som er et godt og dårlig menneske? Jeg mener jeg har vokst med oppgaven, i alle fall.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HK PÅ PINNE:  Amir Mayani treffer medlemmer overalt. Her på Menzies-klubbens årsmøte. Johanna Kalinowska forsyner Amir med kjærlighet på pinne.

HK PÅ PINNE: Amir Mayani treffer medlemmer overalt. Her på Menzies-klubbens årsmøte. Johanna Kalinowska forsyner Amir med kjærlighet på pinne.

Martin Guttormsen Slørdal

Angrepet av nynazister

Amirs plan var verken å bli flyplassarbeider eller tillitsvalgt. Helst skulle han blitt psykolog, lege eller advokat.

– I iransk kultur betyr utdanning alt. Jo høyere utdanning du har, dess mer respekt får du, sier han.

Amir kom til Norge fra Iran da han var sju år gammel, sammen med mor, far og lillebror. Planen var å reise til Australia, men familien endte opp i Norge, et land de knapt hadde hørt om. Her ble de bosatt på Dal i Eidsvoll kommune i Akershus. Amir lærte kjapt det nye språket.

– Jeg var den første mørkhudede på skolen, og ble veldig populær, forteller han.

Ikke alle var like begeistret for sine nye sambygdinger. 11 år gammel ble Amir overfalt og banket opp av nynazister som var aktive i området på den tida.

– Det var veldig skummelt. Men jeg hadde mange venner og gode folk rundt meg, sier Amir.

Han bedyrer at opplevelsene ikke har gitt ham arr på sjelen.

Artistdrømmen

Amir hadde ikke lyst til å ta mer utdanning etter at han var ferdig med videregående skole. I stedet flytta han til Oslo, jobbet som vekter og som butikkansatt, og begynte å arrangere fester og konserter. Musikk har alltid vært viktig for Amir. Allerede som barn skrev han dikt og sanger. Amir tar sats før han synger: «En stein den har ingen hender. Ingen øyne som kan se. Den ligger rolig blant sine venner, blant steinene er det fred». Mer klarer han ikke før han bryter ut i latter. Dette er en av sangene han bidro med i Barnas Melodi Grand Prix hjemme på Eidsvoll. Senere sang han på engelsk, fikk en hit på lokalradioen, siden har han skrevet og sunget på persisk. Amir har opptrådt på tivoli, på iranske fester og på sykehjem. Men det er mange år siden nå.

– Jeg hadde en drøm om å bli artist, men markedet for iransk musikk er ikke så stort i Norge, ler han.

Men verden er stor. Amir har et album liggende ute på Spotify. Og sangene hans blir brukt av artister i Iran.

Unngikk kulturkræsj

I midten av 20-årene traff Amir hun som han snart skulle gifte seg med. På nettet.

– Det er kleint, men sant. Dette var lenge før det var vanlig å treffe noen på nettet, altså, ler han.

Amir og Elham gifta seg tre måneder etter at de traff hverandre, har vært gift i 15 år og har en sønn på snart 13. Kona er født og oppvokst i Iran.

– Folk tenker sikkert at dette er tvangsekteskap eller noe sånn, men det er det ikke. Det er veldig tilfeldig at jeg traff ei jente fra Iran. Jeg var veldig redd for at det skulle bli helt kulturkræsj, men det har det ikke vært, sier han.

Amir har ikke vært mye i Iran etter at han ble voksen. Det skyldes sønnens navn.

– Han har et jødisk navn, Samuel, som vi valgte fordi vi synes det er fint. Da vi skulle skaffe ham et iransk pass for å reise til Iran, han har to statsborgerskap, fikk vi beskjed om at han måtte bytte navn. Skulle vi følge ordrer fra Iran? Nei, svarer han selv på spørsmålet.

Dermed har sønnen aldri vært i sine foreldres hjemland.

Både Amir og kona kommer fra familier hvor religion betyr lite. Selv kaller han seg ikke muslim, selv om han kommer fra et muslimsk land.

– Jeg kan ikke tro på noe jeg ikke vet. Det er bedre å være nøytral, sier han.

Ikke noe tull og tøys

– Unnskyld?

En mann kommer nølende bort til bordet vårt, han har bare et spørsmål til Amir? Mannen er Qasim Ahmed, leder i HK-klubben i handlingsselskapet Menzies på Gardermoen. Klubben skal ha årsmøte om en liten time, og klubblederen lurer på noe. Også Qasim er god til å verve medlemmer, og har åpenbart en liten konkurranse gående med Amir.

– Jeg har vervet 160 medlemmer, hvor mange har du vervet, spør han med et smil.

Det er ikke Amir helt sikker på. Vi spør Qasim om hva som er det beste rådet han har fått fra Amir.

– Vær ærlig. Fortell folk hva vi gjør, hva vi har fått til. Ikke snakk tull og tøys.

Amir ser ut til å være fornøyd med svaret.

IKKE PLANLAGT: Amir Mayani så ikke for seg en framtid i luftfarten. Han drømte om å bli artist.

IKKE PLANLAGT: Amir Mayani så ikke for seg en framtid i luftfarten. Han drømte om å bli artist.

Martin Guttormsen Slørdal

{"435698":{"type":"m","url":"/image-3.435698.4b5f87869a","cap":"HK PÅ PINNE: Amir Mayani treffer medlemmer overalt. Her på Menzies-klubbens årsmøte. Johanna Kalinowska forsyner Amir med kjærlighet på pinne.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435699":{"type":"m","url":"/image-3.435699.5d22dbddf9","cap":"PÅ HELTID: Amir Mayani er HKs fremste tillitsvalgte i luftfarten.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435705":{"type":"m","url":"/image-3.435705.21d5e0e235","cap":"IKKE PLANLAGT: Amir Mayani så ikke for seg en framtid i luftfarten. Han drømte om å bli artist.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"104","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Amir Mayani (40)","closed":false,"place":"Visste ingenting"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":" ","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Amir Mayani (40)

Stilling:

Servicemedarbeider i Aviator

Verv:

Konserntillitsvalgt i Aviator, leder i Fagforening for luftfart og reiseliv, leder i HKs bransjeråd for luftfart

Siste kulturopplevelse?

«Captain Marvel» på kino

Hva gjør deg glad?

Film og musikk

Hva gjør deg opprørt?

Tillitsvalgte som er mer opptatt av prestisje enn fagforeningsarbeid

Søndagssyssel?

Tid med familien

{"435698":{"type":"m","url":"/image-3.435698.4b5f87869a","cap":"HK PÅ PINNE: Amir Mayani treffer medlemmer overalt. Her på Menzies-klubbens årsmøte. Johanna Kalinowska forsyner Amir med kjærlighet på pinne.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435699":{"type":"m","url":"/image-3.435699.5d22dbddf9","cap":"PÅ HELTID: Amir Mayani er HKs fremste tillitsvalgte i luftfarten.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435705":{"type":"m","url":"/image-3.435705.21d5e0e235","cap":"IKKE PLANLAGT: Amir Mayani så ikke for seg en framtid i luftfarten. Han drømte om å bli artist.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"104","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Amir Mayani (40)","closed":false,"place":"Visste ingenting"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":" ","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"435698":{"type":"m","url":"/image-3.435698.4b5f87869a","cap":"HK PÅ PINNE: Amir Mayani treffer medlemmer overalt. Her på Menzies-klubbens årsmøte. Johanna Kalinowska forsyner Amir med kjærlighet på pinne.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435699":{"type":"m","url":"/image-3.435699.5d22dbddf9","cap":"PÅ HELTID: Amir Mayani er HKs fremste tillitsvalgte i luftfarten.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"435705":{"type":"m","url":"/image-3.435705.21d5e0e235","cap":"IKKE PLANLAGT: Amir Mayani så ikke for seg en framtid i luftfarten. Han drømte om å bli artist.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"104","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Amir Mayani (40)","closed":false,"place":"Visste ingenting"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":" ","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}