Står sammen på jobb, sto sammen i streik

Uten å nøle gikk fem ansatte fra Europris i Alta ut i dagens to timer lange streik.
28.01.2015
18:16
27.08.2015 20:00

martin.slordal@lomedia.no

– Om du tror på Gud eller ikke så var det en smart person som fant ut at ikke alle skal jobbe på søndager, sier Inger Marie Karlsen

Regjeringens endringsforslag om at søndagsarbeid skal bli tillatt når arbeidets art gjør det nødvendig har satt sinnene i kok blant HK-medlemmene i butikken. Inger Marie Karlsen, leder av Finnmark Handel og Kontor og tillitsvalgt på arbeidsplassen, vet hva søndagsjobbing innebærer.

– Søndagsjobbing er vanskelig å kombinere med familielivet. Jeg jobbet ti år på bensinstasjon så dette vet jeg mye om, sier Karlsen til HK-Nytt.

Godt forberedt

HK-medlemmene i butikken var godt forberedt til dagens politiske streik. Ingen av dem har streiket tidligere, men alle var sikre på at de skulle stille opp i dag. De har hatt møter på forhånd der Inger Marie Karlsen har informert medlemmene om hva endringene i arbeidsmiljøloven kan komme til å bety for dem. Camelia Wærnes og Unni Kjellmann sier at de ansatte er en sammensveiset gjeng som i fellesskap ville markere motstand mot regjeringens planer.

– Vi står sammen om dette og sjefen vår støtter oss. Han ønsker heller ikke søndagsåpne butikker. Søndagsjobbing vil også trekke andre yrkesgrupper med seg, som barnehageansatte og de som jobber i transportsektoren, sier Camelia Wærnes.

Forbanna

Inger Marie Karlsen beskriver seg selv som en jordnær person, men nå har arbeidsminister Robert Eriksson gjort henne forbanna. Karlsen tror arbeidsministerens forslag om at arbeidsgivere kan ansette folk i midlertidige stillinger i over ett år, vil føre til mer utnytting av arbeidstakere.

– Midlertidige ansettelser vil også ramme handelen. Det vil ikke bli flere stillinger og vi vil se mer utnytting av arbeidstakere. Det vil bli lettere å si opp ansatte, og hvem skal kontrollere at du får en saklig oppsigelse, spør hun.

Appell i kultursalen

HK-medlemmene fra Europris gikk sammen fra butikken til torget i Alta sentrum. Her møtte de flere hundre andre fagforeningsfolk fra ulike forbund og foreninger. Etter en appell av Kari Lium, leder av Utdanningsforbundet i Finnmark, gikk de streikende i fakkeltog til Alta kultursal. Her holdt Inger Marie Karlsen appell hvor hun fortalte om sine erfaringer fra søndagsjobbing på bensinstasjonen.

– Butikkansatte er ikke av det slaget som syter og klager, men selv vi har en smertegrense og den er vi i ferd med å nå, sa hun til applaus og jubel fra kollegene og de fremmøtte i salen.

Les alt om streiken

Frifagbevegelse har en fyldig dekning av streiken over hele landet.

Klikk deg inn: frifagbevegelse.no

28.01.2015
18:16
27.08.2015 20:00

Les alt om streiken

Frifagbevegelse har en fyldig dekning av streiken over hele landet.

Klikk deg inn: frifagbevegelse.no