Bretter opp ermene

HK-leder Trine Lise Sundnes regner med å måtte bruke de fire neste årene på å forsvare faglige rettigheter.
09.09.2013
23:54
27.08.2015 20:00

eva.ler.nilsen@lomedia.no

lene.svenning@lomedia.no

Det borgerlige flertallet på Stortinget vil føre en ny arbeidslivspolitikk, mener Trine Lise Sundnes.

– Vi går med dette valgresultatet inn i en fireårsperiode hvor fagbevegelsen må forsvare det vi har framfor å videreutvikle lover og avtaler. De rødgrønne partiene er lønnsmottakernes allierte mens de blå partiene er langt mer arbeidsgivervennlige. Det er nettopp på arbeidslivsområdet det er tydeligst skiller i politikken, sier Sundnes til HK-Nytt.

Hun frykter konsekvensene av et regjeringsskifte, og viser til at høyrepartiene har gått til valg på blant annet å tillate midlertidige ansettelser, å fjerne tillitsvalgtes innsynsrett og den kollektive søksmålsretten.

– Det vil gi arbeidsgiversiden langt mer styringsrett enn i dag. Den rødgrønne regjeringen har gitt tillitsvalgte verktøy nettopp fordi de har sett viktigheten av å utligne maktforskjellen mellom arbeidsgivere og arbeidstakere, sier Sundnes.

Ikke overrasket

HK-lederen sier at valgresultatet er som forventet. Hun er glad for at Arbeiderpartiet fortsatt er det største partiet.

– Det er et godt hakk ned til Høyre. Det spennende nå er hvorvidt de borgerlige partiene klarer å stable på beina en regjeringsplattform. Det kan ta lang tid. Hvilken konstellasjon vi vil få, er foreløpig i det blå. Vi kan bare spekulere, sier hun.

Spennende opptelling

Fem HK-medlemmer har fått økonomisk støtte av forbundet sitt til å drive valgkamp. De fem har stått på såkalt kampplass for sine partier. Ingen av dem har fått en plass på tinget.

Inger Helene Vaaten, som sto på 10. plass på Oslo Arbeiderparti sin liste er ikke inne. Det er heller ikke Jorid Nordmelan fra Nord-Trøndelag Ap eller Eigil Knudsen fra Hordaland Ap.

De to fra SV, Lena Reitan i Buskerud og Ingunn Gjerstad i Oslo, kom ikke inn.

Gjerstad inn og ut

Spenningen var størst for Ingunn Gjerstad i går kveld ettersom bare forhåndsstemmene i Oslo var talt opp.

– Dette er spennende, sier Gjerstad fra første benk på SVs valgvake på Rockefeller i Oslo.

Hun er spent på hvor mange plasser SV får på tinget.

– Vi har jobbet med politikk i valgkampen og vist fram de ideologiske forskjellene mellom partiene. I løpet av valgkampen har vi fått mange gode tilbakemeldinger fra både miljøbevegelsen og fagbevegelsen, sier Gjerstad forhåpningsfullt.

SV kom så vidt over sperregrensa med 4,1 prosents oppslutning på landsbasis, og fikk sju mandater. Gjerstad er altså ikke en av dem.

09.09.2013
23:54
27.08.2015 20:00

Mest lest