«Vi har nok med korona-krisen, vi trenger ikke en lønnskrise i tillegg, Erna», skriver to HK-medlemmer
De nye permitteringsreglene rammer arbeidstakerne hardt.
IKKE GODT NOK: Statsminister Erne Solberg og regjeringen får pepper fra to HK-medlemmer i dette debattinnlegget.
Jan-Erik Østlie
Kari Bernardini
styremedlem i Handel og Kontor region Vest
Benjamin Jakobsen
AUF i Vestland, HK-medlem
Innlegget var først publisert på ba.no
Etter mye press og usikkerhet har regjeringen med Høyre, KrF og Venstre omsider lagt fram et forslag til en krisepakke på 6,5 milliarder kroner. Pakken inneholder en rekke forslag fra regjeringen. Dessverre har krisepakken et temmelig ensidig fokus på å lette byrden for arbeidsgivere, mens arbeidstakere må betale i dyre dommer.
I krisepakken foreslår regjeringen å endre reglene for utbetaling av dagpenger under permitteringer. Regjeringen vil redusere arbeidsgiveres lønnsplikt under permittering fra 15 til 2 dager. Under arbeidsgivers lønnsplikt får arbeidstaker full lønn, når staten tar over får man imidlertid bare 62,4 prosent. Ved at staten tar over etter 2 dager istedenfor 15, vil mange risikere å få flere tusen kroner mindre i lønn. Har man en inntekt på 500.000 kroner, vil man tape 7.200 kroner på regjeringens forslag.
Arbeidsgiver sparer over 32.000 kroner for hver arbeidstaker de permitterer, mens arbeidstakere taper 7.200.
Er det virkelig dette Erna Solberg mener når hun sier at byrdene må fordeles?
Selv om Norge stopper opp, så stopper ikke alle de økonomiske forpliktelsene folk har. Huslånet skal betjenes, strømregningen må betales, familien må ha mat.
Fagforeningene ringes ned av fortvilte mennesker fra både restauranter, butikker og reiselivet, som ikke aner hvordan de skal få endene til å møtes.
I den krisesituasjonen vi nå befinner oss i er det helt avgjørende at man strekker ut en hånd til næringslivet som opplever store økonomiske tap, men det kan ikke gå utover lønnen til folk.
Da må heller staten gå inn og bære mer av byrden. Istedenfor å kutte i lønnen til arbeidstakere, kunne regjeringen heller ha redusert arbeidsgiveravgiften tilsvarende. Da sparer bedriftene penger, uten at det trenger å gå utover arbeidstakere som er helt avhengig av å få den lønnen de har rett på, for å kunne møte sine økonomiske forpliktelser.
Solidaritet er blitt et populært nyord i Høyre om dagen. Husk at den må gjelde for alle, Erna! Vi har nok med korona-krisen, vi trenger ikke en lønnskrise i tillegg.
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin