JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GODT MENT:– Poenget er å styrke retten til heltid, sa Tor Andreas Bremnes om forslaget om å opprette vikarpooler.

GODT MENT:– Poenget er å styrke retten til heltid, sa Tor Andreas Bremnes om forslaget om å opprette vikarpooler.

Brian Cliff Olguin

Stor uenighet om vikarpool på HK-landsmøtet

Et forslag om at HK skal jobbe for å opprette vikarpooler i varehandelen, skaper debatt i landsmøtesalen.
16.10.2021
17:45
17.10.2021 08:55

lene.svenning@lomedia.no

Det er region Vest som har foreslått at HK skal jobbe for at det skal opprettes vikarpooler i de største butikkjedene. Målet er at flere skal få 100 prosent stilling. Forbundsstyret støtter forslaget, men har endret litt på teksten, slik at det skal gjelde for alle store virksomheter.

Region Vest har i løpet av landsmøtet også endret på forslaget sitt, slik at det skal gjelde virksomheter med nærliggende filialer.

– Poenget er å styrke retten til heltid. I stedet for at ansatte må ta deltidsjobb i tre ulike butikker, kan de få full stilling og jobbe på tre ulike steder, sa Tor Andreas Bremnes, delegasjonsleder for region Vest.

Les også: HK-lederen kjemper for gratis tannhelse. Nå spiller han på lag med SV og Rødt

– Ikke så farlig

Anne Svendsvoll, representant fra region Agder/Rogaland, synes forslaget er godt.

– Dette er jeg positiv til. Jeg har tro på at vi tillitsvalgte kan være med på å utforme avtaler om det. Meningen er jo å få flere i hele stillinger, ikke å få flere vikarer. Jeg kan ikke se at dette er så farlig å prøve ut, sa hun fra talerstolen.

Men forslaget møtte motbør i debatten om forbundets prinsipp- og handlingsprogram.

Saken fortsetter under bildet:

POSITIV: Anne Svendsvoll fra region Agder/Rogaland er villige til å prøve å opprette vikarpooler. De tillitsvalgte må ha en hånd på rattet, påpeker hun.

POSITIV: Anne Svendsvoll fra region Agder/Rogaland er villige til å prøve å opprette vikarpooler. De tillitsvalgte må ha en hånd på rattet, påpeker hun.

Brian Cliff Olguin

Skummelt

– Et skummelt forslag.

Det mente Hilde Grevskott fra region Midt-Norge. Hun viste til en rapport fra Høgskolen i Nord-Trøndelag fra 2014. Ifølge Grevskott viser den at vikarpooler, riktignok i helsesektoren, førte til flere hele stillinger, men at det ikke var en endelig løsning.

– Vikarpool vil gi mye mindre forutsigbarhet. Hvordan skal jeg kunne planlegge noe når jeg ikke vet når og hvor jeg skal jobbe? Stem forslaget ned, oppfordret hun.

Også Frank Tommy Noem fra region Midt-Norge synes forslaget er skummelt. Han pekte på båndet mellom kunder og ansatte og hvor viktig det var for trivselen på arbeidsplassen. Det tror han vil ryke for de som må være omreisende vikarer.

Les også: Far og datter Beckham på sitt første landsmøte sammen: – Vi er veldig like

– Vi må aldri gå i bresjen for dette

Inger Marit Hartvigsen fra samme region fulgte opp. Hun var bekymret for hvordan hverdagen ville bli for ansatte i vikarpooler uten faste arbeidssteder og rutiner.

– HK skal ikke jobbe for vikarbyrålignende tiltak som vikarpool. Vi må aldri gå i bresjen for dette. HK skal jobbe for forutsigbarhet i arbeidslivet, ikke for uforutsigbarhet.

Det sa Kent Logan Jelle fra region Midt-Norge.

Saken fortsetter under bildet:

-ALDRI: – HK skal ikke jobbe for vikarbyrålignende tiltak som vikarpool, sa Kent Logan Jelle fra region Midt-Norge.

-ALDRI: – HK skal ikke jobbe for vikarbyrålignende tiltak som vikarpool, sa Kent Logan Jelle fra region Midt-Norge.

Brian Cliff Olguin

Finne gode løsninger

Kristoffer Plunnecke fra region Vest, regionen som står bak forslaget, framholdt at vikarpooler skal få flere i arbeid.

– Vi skal få til at dette blir en god løsning, ikke et bidrag til mer midlertidighet, sa han.

Også Espen Berntsen, leder av region Vest, argumenterte for forslaget. Han skisserte at en ansatt som jobber i en 60 prosent stilling i en butikk, med en vikarpool kan få jobbe full stilling ved å jobbe to dager i uken i andre butikker i samme kjede, i stedet for at det blir brukt andre deltidsansatte til å fylle bemanningsbehov.

– Det er ikke så farlig som noen kanskje tenker. Vi skal være en part i en avtale om dette. Dette er ikke ment som noe skummelt utenfor vår kontroll. Vi skal finne gode løsninger til hvordan det kan løses i praksis, sa han.

– Stem nei!

Hilde Grevskott ga seg ikke med dette. Hun gikk på talerstolen igjen og stilte spørsmål hva «nærliggende» butikker betyr i denne sammenhengen – hvor langt må man reise? Og hva med lønna om den ene butikken har tariffavtale og ikke den andre? Og hva med pensjonen?

Hun mente det er mulig å lage lokale avtaler om dette, men å få det inn i forbundets prinsipp- og handlingsprogram er hun svært kritisk til.

– Er det vår jobb å drive vikarbyrå? Stem nei, oppfordret Grevskott igjen, til stående applaus fra omtrent halve salen.

Forslaget er sendt til redaksjonskomiteen, og skal stemmes over på mandag, landsmøtets siste dag.

Les også: HK-lederen gir regjeringen hundre dager på å levere

16.10.2021
17:45
17.10.2021 08:55

Mye lest