JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet

Slik påvirker statsbudsjettet lommeboken din

Det blir kutt i avgiftene til vann og avløp, billigere flyreiser innenfor Europa og dyrere alkohol og tobakk.
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år. Mens alkohol, tobakk og sukker avgiftene ligger an til å øke.

Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år. Mens alkohol, tobakk og sukker avgiftene ligger an til å øke.

Annika Byrde/NTB, Hanna Johre/NTB, Beate Oma Dahle/NTB

I det ferske forslaget til statsbudsjett for 2025, gjør regjeringen flere grep som kan få direkte innvirkning på lommeboken til folk flest.

Prisveksten neste år beregnes til 3 prosent.

For folk som tjener mindre enn 1 million kroner i året, vil regjeringen kutte skattene med noen hundrelapper. De som tjener mer, vil få mer i inntektsskatt.

Bensinavgiftene i sum øker med 7 øre neste år. Dette er imidlertid en økning på 0,95 prosent, som altså er lavere enn prisveksten. Det betyr at bensinavgiftene relativt sett blir lavere neste år.

Parallelt kutter regjeringen i en annen avgift for bileiere, nemlig avgiften på trafikkforsikring for personbiler og varebiler.

Den går ned med 1,22 kroner i døgnet, noe som betyr et avgiftskutt på 445 kroner i løpet av året.

Dyrere alkohol og tobakk

Flypassasjeravgiften kuttes neste år, noe som vil bety billigere flyreiser.

Flypassasjeravgiften er todelt, og det er den såkalte «lave satsen» som foreslås redusert i forslaget til statsbudsjettet for neste år.

Den lave satsen gjelder på alle reiser til steder i Norge eller Europa, og er i dag på 85 kroner per passasjer. Neste år foreslår regjeringen å sette den ned til 60 kroner.

Flere andre avgifter ligger an til å øke i tråd med prisveksten på 3 prosent. Det gjelder blant annet avgiftene på alkohol, tobakk og sukker.

Frikortgrensen økes

Et annet grep vil påvirke vann- og avløpsgebyrene.

Mange kommuner har varslet at disse vil øke neste år, men for å lette på dette kuttes merverdiavgiften på vann og avløp fra 25 til 15 prosent neste år. Dette ble kjent i forkant, gjennom en budsjettlekkasje i VG.

Neste år vil regjeringen også bruke 515 millioner kroner på å justere opp frikortgrensen fra 70.000 til 100.000 kroner. Det betyr at man kan tjene inntil 100.000 kroner uten å betale skatt.

Strømstøtten videreføres

Her er noen andre grep som påvirke lommeboken:

• Strømstøtten for husholdninger videreføres også neste år. Det varslet finansministeren i Stortinget allerede i mars. Regjeringen har også varslet at fastprisavtalene på strøm for næringslivet videreføres.

• Butikkansatte skal få handle mer fra eget arbeidssted uten å måtte skatte for det. Ifølge finansministeren foreslår regjeringen å øke grensen for personalrabatter – fra dagens 8000 kroner til 10.000 kroner i 2025.

• Maksimalt fradrag for fagforeningskontingenten i 2025 vil være 8250 kroner – en økning på 250 kroner fra 2024.

• Regjeringen har også varslet at innbyggerne i landets 212 minst sentrale kommuner vil få slettet studielånet sitt med 25.000 kroner i året fra januar 2026. I Finnmark og Nord-Troms, som allerede har en slik ordning på plass, blir satsen for sletting av gjeld doblet fra 30.000 kroner til 60.000 kroner i året. Til sammen vil dette koste om lag 1,3 milliarder kroner.