JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PÅSKEFERIE?: Det er ikke så lett å få til en lang påskeferie hvis du må jobbe påskeaften. Tariffavtalene som gjelder i varehandelen slår fast at de ansatte har rett til fri denne dagen.

PÅSKEFERIE?: Det er ikke så lett å få til en lang påskeferie hvis du må jobbe påskeaften. Tariffavtalene som gjelder i varehandelen slår fast at de ansatte har rett til fri denne dagen.

Colourbox.com

Skal du jobbe påskeaften? Butikkansatte med tariffavtale har rett til fri

Påskeaften er en tariffestet fridag i varehandelen. Her får du en oversikt over hva du må være obs på hvis du må jobbe denne dagen.
22.03.2022
11:09
22.03.2022 11:09

hk-nytt@lomedia.no

Ski på fjellet, solveggen som varmer, appelsiner, Kvikk Lunsj og gule duker er ensbetydende med påske for mange. Jobbing på påskeaften kan stikke kjepper i påskehjulene. I de tre tariffavtalene som gjelder for varehandelen, slås det fast at de ansatte har rett til fri på påskeaften.

I Landsoverenskomsten med Virke, som er den tariffavtalen som gjelder flest ansatte i varehandelen, står det følgende: «Påskeaften er fridag. Når bedriftsmessige hensyn gjør det nødvendig at arbeidet holdes i gang, gis personalet fri i den utstrekning det er anledning til det.»

Må bli enige med tillitsvalgt

HK og arbeidsgiverne ble allerede i 1946 enige om at påskeaften er en fridag for ansatte i varehandelen. Siden har bestemmelsen vært gjenstand for uenighet ved flere anledninger. I 1952 ble saken behandlet i Arbeidsretten. Her ble det konstatert at påskeaften i hovedregel er en fridag, men at det kan gjøres unntak for «bedriftsmessige hensyn». Med «bedriftsmessige hensyn» holder det ikke å vise til at bedriftene forventer en viss omsetning på påskeaften for å holde åpent. Et eksempel HK gir på såkalt bedriftsmessige hensyn, er om butikkene forventer et parti frysevarer som må på fryselager for ikke å bli ødelagt.

Arbeidsretten slo også fast at bedriftene ikke ensidig kan bestemme seg for å holde åpent på påskeaften, men at ledelsen må finne en ordning sammen med de tillitsvalgte.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Krav på lønn om du skulle ha jobbet

Hvis du velger å jobbe på påskeaften, må du på forhånd avtale hva du skal ha i tillegg til den ordinære lønna di, skriver HK i sitt informasjonshefte om arbeidstid i påska. Er du omfattet av Handelsoverenskomsten skal du ha minst 100 prosent tillegg per time hele døgnet. Hvis påskeaften faller på din jobblørdag, skal du ha lønn selv om du ikke jobber.

I 2008 var det en ny uenighet som havnet i Arbeidsretten. Denne gangen var det bestemmelsen om påskeaften i Butikk­overenskomsten med NHO som var temaet. Striden gjaldt veskebutikken Regina på et kjøpesenter i Bergen. Arbeidsretten slo fast at butikken hadde rett til å holde åpent fordi den var pålagt det av kjøpesenteret.

Kilde: HKs infohefte om regler for arbeid i påsken

22.03.2022
11:09
22.03.2022 11:09

Mye lest