Illustrasjonsfoto

Erlend Angelo

SAS ber ansatte ta korona-lønnskutt – som svarer med et solid nei til «tilbudet»

Ledelsen i SAS går ned 20 prosent i lønn og ber de ansatte gjøre det samme. Det kommer ikke på tale, ifølge HK-klubben i SAS.
10.03.2020
10.03.2020 17:44

erlend@lomedia.no

SAS-ledelsen kutter sin lønn med 20 prosent, men jobber som vanlig. «Tilbudet» til de ansatte er 80 prosent jobb, 80 prosent lønn, kommer det fram i en epost, først omtalt i DN.

«Gjennom en slik solidaritetsbasert tilnærming har vi som mål å unngå permitteringer, og vi appellerer til alle ansatte i SAS om å støtte hverandre gjennom denne utfordrende perioden» skriver HR-direktør Carina Malmgren Heander i den interne eposten.

Les også: 11 spørsmål og svar om koronaviruset og arbeidslivet

Leder i SAS HK, Pål Gisle Andersen, er derimot ikke særlig interessert i å gå med på denne løsningen.

– Foreløpig er det ikke iverksatt noen tiltak. En lønnsreduksjon er ikke aktuelt for oss i HK, men vi er villige til å løsninger som er innenfor vårt lov- og avtaleverk, sier Andersen.

Heller permitteringer

Det er koronaviruset som sprer seg også langt inn i næringslivet. Flere ruter er kansellert, og det er stor nedgang i flytrafikken. Konkurrenten Norwegian har måttet ty til permitteringer.

Det vil være mest ryddig også for SAS, mener HK-klubben i flyselskapet.

– Jeg forstår ikke hvorfor man skal unngå permitteringer i SAS, det er en bedre løsning enn lønnsreduksjon, mener Andersen.

Ulike regler i Skandinavia

Som spekulerer i om forslaget fra SAS bunner i ulike permitteringsregelverk i Norge, Sverige og Danmark.

Så skriver da også HR-direktøren dette i samme epost som ovenfor:

«For å forhindre betydelige variasjoner i hvordan det påvirker ansatte – på grunn av ulik lovgivning og tariffavtaler – håper vi å komme til enighet med fagforeningene våre».

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

– Vi ansatte har stor sympati for at noe må skje. Det er et redusert trafikkprogram, som må møtes med å redusere bemanning på et vis. Men det gjelder å velge de riktige midlene, og da mener vi lønnsreduksjoner er feil virkemiddel, sier Andersen.

– Ensporet ledelse

Nestleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham, stiller seg helt og holdent bak de tillitsvalgtes vurderinger.

– Lønnsreduksjon virker veldig ensporet. Hva skjer ved en lønnsreduksjon; vil de da om fire måneder få tilbakebetalt lønna de har gitt fra seg? Og, hvilke andre løsninger har SAS vurdert, spør Beckham.

ETTERLYSER KREATIVE LØSNINGER: Nestleder i Handel og Kontor, Christopher Beckham.

Erlend Angelo

Nestlederen i HK hadde heller sett at arbeidsgiveren brukte muligheten til å investere i de ansatte.

– Kan de kanskje sende de ansatte på kurs og øke deres kompetanse, heller enn å kutte i lønna? Det er muligheter her til å finne gode løsninger her, om SAS virkelig vil, mener Beckham.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

10.03.2020