JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LØNNSOPPGJØR: HK og arbeidsgiverne i arbeiderbevegelsen har blitt enige om lønna til de ansatte.

LØNNSOPPGJØR: HK og arbeidsgiverne i arbeiderbevegelsen har blitt enige om lønna til de ansatte.

Leif Martin Kirknes

Så mye øker lønna til de ansatte i arbeiderbevegelsen

HK-medlemmene i arbeiderbevegelsen får minst 16.000 kroner mer i året.
20.10.2022
13:15
20.10.2022 13:25

lene.svenning@lomedia.no

Etter to dagers forhandlinger har Handel og Kontor (HK) og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF) blitt enige i årets lønnsoppgjør. Resultatet gjelder for de ansatte i LO, LO-forbundene, organisasjoner som Norsk Folkehjelp, og partier som Arbeiderpartiet og Rødt. 1.369 HK-medlemmer er omfattet av dette lønnsoppgjøret.

Her er resultatet:

• De ansatte på lønnstrinn 32–46 får 16.000 kroner mer i året.

• De ansatte på lønnstrinn 47 og oppover får en lønnsøkning på 2,98 prosent, minst 16.000 kroner. Lønnstrinn 47 utgjør 543.000 kroner.

Tilleggene gjelder fra 1. mai i år.

– Dette er et godt økonomisk resultat med en solidarisk profil. Et enstemmig forhandlingsutvalg anbefaler medlemmene å stemme ja, sier Elisabeth Sundset, 1. nestleder i HK. Hun ledet HKs forhandlingsdelegasjon i dette lønnsoppgjøret.

– Resultatet er i tråd med frontfaget, sier Knut Nordby, direktør i AAF.

– Det viktigste for oss er at vi har fått en profil som er i tråd med arbeidslivet for øvrig, sier han og peker på at det store flertallet av de som er omfattet av dette oppgjøret får det prosentvise lønnstillegget.

Diskuterte kompensasjon for reiser

Frontfaget som Nordby sikter til er resultatet i lønnsoppgjøret for de ansatte i industrien. Det var på 3,7 prosent i år og legger sterke føringer for andre lønnsoppgjør i Norge. Lønnsøkningen på 2,98 prosent i dette oppgjøret er nemlig ikke det hele. Partene er også enige om at «overhenget» – fjorårets lønnsoppgjørs virkning på lønna i år – og «glidningen»–lønnsøkningen i år som følge av for eksempel ansiennitetstillegg – beløper seg til til sammen 0,8 prosent.

Elisabeth Sundset i HK opplyser om at også kompensasjon for reiser til utlandet ble diskutert under forhandlingene. HK mener det skal kompenseres på samme måte som innenlandsreiser. Her ble partene imidlertid ikke enige.

Nå skal medlemmene stemme over resultatet. HK har gitt sine medlemmer frist til 16. november med å avgi sin stemme.

20.10.2022
13:15
20.10.2022 13:25