Rozina er tillitsvalgt for 800, bare 62 er i jobb: – Helt krise
Ledigheten i Ullensaker kommune var i august nesten 10 prosent. Av Rozina Nazars 800 kollegaer er det bare 62 igjen på jobb.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Rozina Nazar er HK-tillitsvalgt for de ansatte i taxfreebutikken på Gardermoen – Travel Retail Norway (TRN).
Her er 95 prosent av de ansatte permitterte. De aller fleste ble permittert allerede i midten av mars.
Tre nøkkelproblem
Det er tre nøkkelproblemer som gjør situasjonen håpløs for Rozina Nazar og hennes kollegaer.
– For det første defineres ikke TRN som reiselivsnæring i regjeringens nye krisepakke, selv om kundegrunnlaget kun er knyttet opp mot reisende. Dette medfører at bedriften ikke får kontantstøtte for å dekke uunngåelige faste utgifter, sier Rozina Nazar til FriFagbevegelse.
– For det andre vil ikke lønnstilskuddet for dem som tar tilbake permitterte treffe oss. Hadde lønnstilskudd kunne vært benyttet ved for eksempel rullerende permittering, kunne vi tatt inn folk som nå er permittert. Da ville flere hatt mulighet til jobb, legger hun til.
For det tredje endres reglene for dagpenger tilbake til slik det var før koronapandemien – fra 80 tilbake til 62,4 prosent.
I dagpenger får du – i dag – 80 prosent av inntekten din, altså dagpengegrunnlaget, opp mot 300.000 kroner (3G) i året. Deretter får du 62,4 prosent av den delen av dagpengegrunnlaget som er over 300.000 kroner opp mot 600.000 kroner. Dette endres tilbake til normalen fra nyttår.
Les også: Voldsomme korona-kutt i luftfarten: – Det er nedskjæringer overalt
Fra vondt til verre
Rozina mener denne satsen burde stått på 80 prosent de 52 ukene man kan få dagpenger.
– Dette vil kunne føre til enda større økonomiske problemer for de permitterte. Det er ille nok for de permitterte slik det er nå. Nå blir det helt krise, sier Rozina.
De permitterte er ikke bare borte fra jobb – de mister også den daglige kontakten med hverandre. Nå holder de kontakten seg imellom ved å delta på aktiviteter, treff og møter.
Noen går på norskkurs, og får hjelp til å skrive jobbsøknader. 63 nasjonaliteter er representert blant de ansatte.
• Mye lest: Maja og Simon bygde livet sitt rundt jobben på flyplassen. En dag i mars mistet de alt
Svært mange av de permitterte er bosatt i Ullensaker som huser landets hovedflyplass og dermed en av landets største arbeidsplasser.
Rundt 18.000 er sysselsatt enten på hovedflyplassen eller på hotellene rundt.
Per august var 2.048 personer helt ledige i kommunen, viser tall fra Nav. Av disse var en av tre helt ledig eller permitterte. Det er et tall som nesten matcher et stort antall kommuner i landet i antall innbyggere.
Det er 1.450 flere enn samme måned året før.
• Nav oppretter kontor på Gardermoen etter omfattende runder med oppsigelser
Stor ledighet
Det er svært få utlyste stillinger i området rundt hovedflyplassen, men flere i en pendleravstand. Ifølge Nav er utfordringen at de permitterte ennå ikke er veldig aktive på arbeidsmarkedet fordi de fortsatt har tilknytning til sin arbeidsgiver og forventer å komme tilbake i jobb etterhvert.
For Rozina og hennes kolleger var det et lite lyspunkt da innenlandstrafikken tok seg litt opp og flere land ble åpnet. Men så kom smittebølge to og nå er ingen land utenfor Norden åpnet for trafikk.
I Ullensaker kommune alene er det varslet 2.200 oppsigelser, bare hos SAS alene. Det forventes ikke at flyplassen og hotellene er tilbake som før covid-19 på svært lang tid. Det lokale Nav-kontoret forventer derfor flere oppsigelser.
Også nabokommunene Nannestad (7,3 prosent) og Eidsvoll (6 prosent) har stor ledighet.
– Her har tusenvis vært permittert siden mars, og folk blir oppsagt hver dag. Selv i en tid med koronapandemi og presset økonomisk situasjon gir ikke regjeringen nok midler til å skape arbeidsplasser på Romerike. Regjeringen burde brukt Viken som en ressurs i en krisetid for å skape arbeidsplasser. Det står vi beredt til. Isteden gjør de det motsatte. Det er skuffende, sier hun.
• NHO-analyse: Reiselivet har tapt 41 milliarder på koronakrisen
– Veldig dramatisk
Fylkesråd i Viken, Tonje Brenna, mener situasjonen er dramatisk for folks økonomi.
– Regningene er de samme, men støtten reduseres drastisk for mange. Flere vil ha behov for sosialhjelp, og det rammer også kommunene som heller ikke har stort å juble for i dag. Vi trenger en regjering som er på lag med arbeidsfolk. Det er ikke dagens regjering, sier fylkesråd Tonje Brenna, selv bosatt i Ullensaker kommune.
Fredag møtte hun Avinors ledelse, flyplass-ledelsen, det lokale Nav og Ullensaker-ordfører Eyvind Schumacher (Ap).
– Dette var et godt og viktig møte. Arbeidsledigheten på og rundt flyplassen er stor og over hele Romerike er det mennesker som bekymrer seg for hvordan de skal betale regningene som kommer.
– Vi trenger kraftige tiltak for å få folk tilbake i jobb, og det må skje nå. Ingen har tid til å vente på at flytrafikken skal normalisere seg, sier fylkesrådsleder Tonje Brenna i Viken fylkeskommune.
Viken fylkeskommune og Gardemoregionen har søkt Kommunal- og moderniseringsdepartementet om ekstraordinære omstillingsmidler, men fått avslag.
Med disse midlene kunne det blitt etablert gode omstillingsprosjekter, som kunne bidratt til en langsiktig ønsket nærings- og samfunnsutvikling i Gardermoregionen. Søknaden ble ikke tilgodesett i forslaget til statsbudsjett for 2021.
Fylkesråd i Viken, Tonje Brenna, er bekymret for utviklingen i hjemkommunen Ullensaker.
Nanna Aanes Wolden
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin