JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Portrettintervju med Marie Sneve Martinussen

Rødt-lederen banner og spiser godteri hver dag. Det er hennes kulturarv

Brian Cliff Olguin

lene.svenning@lomedia.no

brian.cliff.olguin@lomedia.no

Rødts pressesjef står i døra. Høyre-leder Erna Solberg har nettopp holdt en pressekonferanse hvor hun gråtkvalt har fortalt at mannen hennes har handlet stort i aksjer mens hun var statsminister, bak hennes rygg. Solberg har altså vært inhabil, uten å vite det. Nå vil pressesjefen ha Rødt-leder Marie Sneve Martinussen opp i vandrehallen for å gi sine kommentarer om saken til pressen. Partilederen er ikke vond å be. Men!

– Jeg har glemt lebestiften i dag …

– Du har på?

– Jeg fant noe lipgloss, men det er ikke en bra farge.

– Vil du låne min?

– Nei, nei!

Martinussen tar likevel imot den knallrøde lebestiften HK-Nytt fisker fram fra håndveska. Hun maler leppene foran speilet på innsida av skapdøra.

– Når man er veldig trøtt, er lebestift …

Hun gnir leppene mot hverandre og studerer resultatet.

– It’s the magic.

RØDT: Martinussen maler leppene røde i speilet i skapdøra før hun møter pressen.

RØDT: Martinussen maler leppene røde i speilet i skapdøra før hun møter pressen.

Brian Cliff Olguin

Plutselig partileder

Det er fredag etter valget. Det er stille i Rødts korridorer på Stortinget. Partilederen selv, Marie Sneve Martinussen, har bevilget seg en rolig morgen. Hun har levert sønnen i barnehagen litt lenger ut på dagen enn vanlig, tatt et seinere tog fra Moss og innfunnet seg i nasjonalforsamlingen like før klokka 10.

Det har vært en hektisk valgkamp og langt mer travelt enn det Martinussen hadde tenkt seg på forhånd. Da forgjengeren, Bjørnar Moxnes, trakk seg som partileder i sommer etter å ha stjålet et par solbriller på Gardermoen, måtte mangeårig nestleder Martinussen kjapt opp i salen. Det var et verv hun slett ikke hadde drømt om, forteller hun inne på det ikke veldig store kontoret hennes.

– Det var litt følelsen av å bli kasta utfor et stup uten annet valg enn å svømme eller synke.

– Bare å kjøre på

3,5 prosent av velgerne stemte på Rødt ved dette valget. Det er en tilbakegang på 0,3 prosent sammenlignet med kommunevalget for fire år siden.

– Det ble ingen kollaps, fastslår partilederen.

Martinussen velger å fokusere på de gode resultatene, som at Rødt nå får flere folkevalgte og representasjon i flere kommuner enn før.

– Det gikk bedre enn frykta, men jeg frykta at det skulle gå skikkelig dårlig.

Martinussen fikk terningkast 5 i flere aviser etter sin første partilederdebatt.

– Jeg så for meg at jeg ville falle helt igjennom. At jeg skulle bli så nervøs utenpå som jeg kjente meg innvendig. Men jeg følte at jeg klarte å være som jeg er.

For Martinussen har lang erfaring fra å stå på scenen, ikke bare som politiker, men også som bassist i indie-popbandet Making Marks.

– Når man først er i gang, er det bare å kjøre på.

BASSIST: Marie Sneve Martinussen har en fortid som musiker i bandet Making Marks.

BASSIST: Marie Sneve Martinussen har en fortid som musiker i bandet Making Marks.

Johannes Andersen

Krigshelt

Marie Sneve Martinussen kommer fra det lille stedet Sandnes utenfor Kirkenes i Sør-Varanger i Finnmark. Her vokste hun opp med mor, far, storebror og lillesøster – i tillegg til en skokk av tanter, onkler, søskenbarn og besteforeldre. Det skal være en skravlete familie, her skal det ikke være lett å komme til orde – spesielt familiens inngiftede medlemmer lider under det.

Foreldrene er radiograf og fysioterapeut, farfaren var fiskerbonde, morfaren sagbruksarbeider. Sistnevnte var partisan; kommunisten flyktet til Sovjet under krigen og dro tilbake til Norge på oppdrag for å kartlegge tyskernes bevegelser. Det fikk han svi for etter krigen, han ble mistenkt for å være sovjetisk spion, ble ulovlig overvåket og fikk yrkesforbud, forteller Martinussen. Unnskyldningen med tilhørende medalje for krigsinnsatsen fra Kongen og den norske staten fikk han først på sine gamle dager.

– Han er en krigshelt som ikke fikk den æren han fortjente.

KRIGSHELT: Bestefar Håkon Sneve var motstandsmann under krigen. Hans historie har preget barnebarnet Marie.

KRIGSHELT: Bestefar Håkon Sneve var motstandsmann under krigen. Hans historie har preget barnebarnet Marie.

Privat

Morfarens historie er en viktig del av familiehistorien. Martinussen mener at den har gjort at hun ble opptatt av å bekjempe urettferdighet. Det politiske engasjementet ble vekket da hun gikk på ungdomsskolen. Konflikten i Nord-Irland gikk hardt inn på henne. Og så ballet det på seg med engasjement for det palestinske folket og mot apartheidregimet i Sør-Afrika.

– All urettferdighet kom deisende i hodet på meg da jeg var sånn 15.

Bålglad

Martinussen kaller familien sin fin, raus og omsorgsfull – og opptatt av kos. Minnene fra oppveksten handler mye om å være ute på tur, i all slags vær.

– Det handlet om å gå så kort som mulig, sette seg ned med noe godt og tenne bål.

Mormoren var turansvarlig. Familien hadde laget flere bålplasser hvor de hadde rigget til benker av felte trær. Presenninger var lagt igjen under steiner, slik at de hadde dem tilgjengelig om det skulle bli regn.

BÅLKOS: Marie Sneve Martinussen har mange gode minner fra barndommen. De dreier seg i hovedsak om korte turer og kos rundt bålet.

BÅLKOS: Marie Sneve Martinussen har mange gode minner fra barndommen. De dreier seg i hovedsak om korte turer og kos rundt bålet.

Privat

Partilederen er sterkt knyttet til både familien og hjemstedet. Hun kjenner på at hun har en arv, både politisk og kulturelt.

Martinussen omtaler seg selv som en klassisk Finnmarks-miks, med kvenske aner, trolig også samisk. Hun vet ikke sikkert, for dette har det ikke blitt snakket om.

– Som voksen har jeg tenkt at flere av de eldste i familien snakka norsk på en rar måte. Og vi pleide å gå til en gamme. Mormor bannet på finsk!

– Har du lært det?

– Perkele! Vittu! Voi vittu! Det skal man ikke si. Jeg sier det bare til broren min.

– Du er en banner, du?

– Ja.

Svaret kommer raskt.

– Det er også en del av min kulturarv.

Presserunde

Partilederen legger av gårde i høyt tempo gjennom Stortingets korridor- og heis-labyrint. Pressesjefen leser opp fra telefonen hva Erna Solberg har sagt under pressekonferansen, og de blir enige om hvilke poeng Martinussen skal hamre inn når hun skal møte pressen.

HEKTISK DAG: Partilederen legger av gårde sammen med rådgiverne sine til vandrehallen for å kritisere Erna Solberg for ektemannens aksjekjøp.

HEKTISK DAG: Partilederen legger av gårde sammen med rådgiverne sine til vandrehallen for å kritisere Erna Solberg for ektemannens aksjekjøp.

Brian Cliff Olguin

I vandrehallen er hun først ute av politikerne. Reportere fra E24 venter, snart er også Dagbladet, NRK, TV2, Aftenposten og P4 på plass. Flere politikere kommer sigende for å avgi sine kommentarer. Martinussen går runden. Hun gjentar seg selv: Solberg har brutt informasjonsplikten, statsråder og deres ektefeller bør ha forbud mot aksjehandel, og den tidligere statsministerens timing – fire dager etter valget – er suspekt.

– Strålende, sier pressesjefen.

Martinussen knipser fornøyd i fingrene, og teamet strener tilbake til kontorene sine.

Alvorlig beslutning

Martinussen ble engasjert i Operasjon Dagsverk og flytta til Oslo for å jobbe i organisasjonen etter videregående. Siden begynte hun å jobbe i Natur og Ungdom.

Hun er utdannet samfunnsøkonom og har vært rådgiver i Miljødirektoratet og i Rødt på Stortinget. Det var i den siste jobben at hun ble medlem i Handel og Kontor.

Martinussen synes økonomer har for mye makt i samfunnet.

– Det trengs motstemmer blant økonomer. Det er veldig fort at man godtar sannheter fra ekspertøkonomer som egentlig jobber for banker eller store selskaper. Jeg har glad for at jeg har den utdannelsen og kan bidra med et annet perspektiv på økonomi.

I 2009 meldte hun seg inn i Rødt. Den gangen hadde partiet 1.400 medlemmer og en oppslutning på om lag én prosent. Nå er medlemstallet tidoblet. Martinussen har vært nestleder i elleve år, fram til i sommer.

– Du sa til Dagens Næringsliv i sommer at du ikke var sikker på om du passet til å være partileder?

– Det er jeg fortsatt ikke sikker på!

Martinussen bedyrer at hun ikke har bestemt seg for om hun vil stille til valg som leder når partiet skal avholde landsmøte til våren, om hun har energi til det.

– Det er en så alvorlig beslutning at det skal jeg tenke på når det blir litt stillere rundt ørene.

INTERVJURUNDE: Rødt-lederen går fra det ene mediet til det andre og gjentar budskapet sitt.

INTERVJURUNDE: Rødt-lederen går fra det ene mediet til det andre og gjentar budskapet sitt.

Brian Cliff Olguin

Godteri

– Skal dere spise lunsj?

Pressesjefen står i døra igjen. Vi får bli med til stortingsrestauranten.

Martinussen sjekker menyen på veggen.

– Burger! Da blir det cola!

Partilederen er glad i frityrstekt mat – og godteri.

– Jeg er ikke noe forbilde på kostholdsfronten. Jeg spiser godteri hver dag.

Da hun var gravid var hun redd for å få svangerskapsdiabetes, så da sluttet hun. I dag er hun tilbake i samme, gamle spor. Akkurat nå er det en pakke After Eight som får kjørt seg.

Vil kjøre bil

Etter mange år i Oslo, valgte hun og samboeren å flytte til Moss for et år siden. Her bor paret og sønnen deres i tøffelavstand til broren hennes og familien. Tanta har også flytta til Moss.

Når Martinussen ikke er på jobb, liker hun å stelle i huset, bake kaker – å bli baker og konditor var drømmen som barn – og å gjøre hagearbeid. Og så forsøker hun å ta sertifikatet. Teoriprøven er i boks. Hun kan kjøre bil, bedyrer hun.

– Jeg må bare bli flinkere til å kjøre – og huske se i speilet!

En av sommerens planer var å kjøre mye. Men den røyk da Martinussen plutselig ble partileder. Livet ble mer arbeidsomt – og litt annerledes.

– Den største forskjellen er at flere kjenner meg igjen, og at de kommer bort og prater. Det synes jeg er veldig fint.

– Du er alltid blid, har vi fått høre. Stemmer det?

– Nei. Men jeg tror jeg er forbanna på en ganske blid måte. Jeg prøver å ikke bli deprimert og motløs av verdens utvikling.

Brian Cliff Olguin

All urett­ferdighet kom deisende i hodet på meg da jeg var sånn 15.

Marie Sneve Martinussen (37)

Verv:

Leder i Rødt,
stortingsrepresentant

Siste kulturopplevelse?

Jeg hører musikk hver dag når jeg går, stort sett hele album. Akkurat nå hører jeg «Beatles for Sale».

Hva gjør deg glad?

Godteri og brus.

Hva gjør deg opprørt?

Akkurat nå er jeg opprørt over Erna Solberg.

Søndagssyssel?

Kose seg! Gå på tur, ikke langt, til et sted med utsikt over
fjorden.

Marie Sneve Martinussen (37)

Verv:

Leder i Rødt,
stortingsrepresentant

Siste kulturopplevelse?

Jeg hører musikk hver dag når jeg går, stort sett hele album. Akkurat nå hører jeg «Beatles for Sale».

Hva gjør deg glad?

Godteri og brus.

Hva gjør deg opprørt?

Akkurat nå er jeg opprørt over Erna Solberg.

Søndagssyssel?

Kose seg! Gå på tur, ikke langt, til et sted med utsikt over
fjorden.