Regjeringen utvider ikke dagpengeordningen etter 1. oktober
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen avviser at det er aktuelt å utvide dagpengeperioden i flere omganger.
UAKTUELT: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) gir uttrykk for at det er uaktuelt å utvide dagpengeperioden i flere omganger.
Jan-Erik Østlie
Saken oppsummert
helge@lomedia.no
1. oktober går den særskilte permitteringsordningen etter pandemien ut. Det kan føre tusenvis av ansatte innen luftfarten på Gardermoen ut i ledighet.
FriFagbevegelse skrev i forrige uke om Tone Rudshaug, som har vært permittert det aller meste av tiden etter 12. mars i fjor. Hun frykter oppsigelser dersom ikke permitteringsordningen utvides for de som ble rammet først, og som er de siste som kommer seg ut av krisen igjen.
Myndighetene har satt 1. oktober som siste avslutning av spesialtiltak grunnet koronaen. Arbeiderpartiets toppkandidat i Akershus, Anniken Huitfeldt, mener det ikke kan brukes nasjonale tiltak på flyplassen, fordi krisa her vil vare lenger. Hun tar til orde for en bransjespesifikk permitteringsordning.
Tilbake i jobb
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) gir imidlertid uttrykk for at det er uaktuelt å utvide dagpengeperioden i flere omganger.
– Problemet med ytterligere utvidelser er at det lett kan slå svært galt ut for den ansatte, dersom jobben ikke er der når permitteringstiden løper ut. Da har den ansatte brukt opp mye av dagpengeperioden og har kortere tid igjen til å finne en ny jobb. Det er særlig aktuelt for flybransjen hvor det er usikkerhet rundt når vi er tilbake til normalen, skriver Torbjørn Røe Isaksen i en epost til FriFagbevegelse.
– Å få folk i arbeid igjen er jobb nummer én på vei ut av pandemien. Vi har fortsatt altfor høy ledighet med nesten 150.000 helt og delvis ledige, inkludert permitterte. Men ledigheten går nå nedover, skriver han.
Torbjørn Røe Isaksen dro til Gardermoen sist onsdag, for å snakke med tillitsvalgte, ansatte og bedriftene.
Emmie Olivia Kristiansen
– Ryddet opp i uklarheter
Røe Isaksen besøkte selv Gardermoen sist onsdag, for å snakke med tillitsvalgte, ansatte og bedriftene.
Gardermoen er blant arbeidsplassene som er hardest rammet av koronarestriksjonene, og de ansatte har hatt beintøffe halvannet år.
– Vi hadde gode samtaler, og jeg tror også vi fikk ryddet opp i en del uklarheter. For eksempel forlenget vi permitteringsreglene fram til 1. oktober, men innførte samtidig en tilpasset ordning hvor vi «stryker» permitteringstiden for nye tilfeller etter 1. juli. Nye tilfeller etter 1. juli kan da bli permittert i inntil 26 uker. Det må vi gjøre slik at ansatte som har kommet tilbake, kan bli permittert igjen etter 1. oktober hvis det er grunnlag for det. Frem til 1. oktober gjelder den generelle forlengelsen for alle permitterte, skriver han.
Røe Isaksen understreker hvor viktig det er at arbeidsgiverne gjør sitt, og blant annet ser på mulighetene for rullerende permittering.
– Det er også helt avgjørende at permitteringsregelverket hviler på at det skal være bortfall av arbeid. Når behovet for arbeidskraft er tilbake, skal også de ansatte tilbake, melder han.
Flere saker
Voss sentrum, også kalt Vossevangen.
Hallgeir Vågenes, VG
På Voss vil politikere ha søndagsåpne butikker: – Jeg er oppgitt
Hvis prisstigningen er høyere enn lønnsøkningen, får du mindre penger å rutte med.
Colourbox
Lavtlønte rammes hardest av høye priser
SMITTSOM: Hvor lenge skal en ansatt i en matbutikk holde seg borte fra jobb når man er smittet med noroviruset?
Kinga Howard / Unsplash
Kan en matbutikk-ansatt gå på jobb dagen etter oppkast og diaré?
Brian Cliff Olguin
Ikea endret åpningstiden. Nå er Olai fortsatt våken når pappa kommer hjem fra jobb
KAN BLI DYRT: Det kan bli dyrt for staten hvis alle skal få nødvendig hjelp til å ta vare på tennene.
Knut A. Nygaard
Alle må få nødvendig hjelp til å ta vare på tennene, mener LO
Hvis det ikke står helt konkret i arbeidsavtalen din at du skal jobbe uten lønn, har du rett på lønn for all arbeidstid. . Illustrasjonsfoto.
Brian Cliff Olguin