JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever lønnsstøtte til bedrifter:

Permitterte og arbeidsløse må vente i usikkerhet. LO fikk ikke svarene de ønsket fra næringsministeren

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) vil ikke love noe. Men LO får «lov» til å jobbe videre med en plan og en skisse for en lønnsstøtteordning.
Peggy Hessen Følsvik møtte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i dag. Arkivfoto fra forrige møte forrige uke.

Peggy Hessen Følsvik møtte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i dag. Arkivfoto fra forrige møte forrige uke.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

– Budskapet er oppfattet. Vi skal vurdere dette fortløpende. Vi merker oss innspillene som kommer og vil vurdere om, hvordan og på hvilken måte dette kan gjøres noe med, sier næringsminister Jan Christian Vestre etter onsdagens møte mellom ham selv, NHO, LO og Virke.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik liker ikke situasjonen. Hun innrømmer at hun hadde ønsket seg en langt mer tydelig næringsminister i møtet på hans kontor onsdag ettermiddag.

Står fast på lønnsstøtte: 1 milliard ekstra til kommunene er feil grep mot permitteringer, mener LO og NHO

Frykter permitteringer

Hun frykter regjeringens avventende holdningen gjør at mange kan gå en utrygg jul i møtet.

– Jeg er redd for at dette vil skape usikkerhet for mange. Å bli permittert rett før jul må være noe av det verste du kan oppleve, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Men hun gir ikke opp.

– Nå skal vi snakke videre sammen. Ordningen er ikke skrinlagt. Vi skal jobbe videre i samarbeid med regjeringen, og gå mer i detalj om hva en slik ordning må bygge på. Det viktigste nå er å holde folk i jobb. Vi husker alle den dramatiske situasjonen sist da 400.000 nordmenn ble permittert eller arbeidsledig. En slik situasjon må vi for all del unngå, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Men har dere tid til å vente?

– Det viktigste for oss er å få et signal om at det vil bli gjennomført. Får vi det, kan både vi og næringslivet leve med at pengene kommer senere. Det vil helt sikkert ta noen uker å få dette på plass. Men som sagt: Vi må få et tydelig signal om at det er dit vi skal, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Og det signalet må vi få før jul, poengterer hun.

Ingen konkrete svar

Det kom med andre ord ikke noe konkret ut av møtet mellom Virke, NHO, LO og næringsministeren onsdag ettermiddag.

Næringsminister Jan Christian Vestre avviser ikke en lønnsstøtteordning, men lover det heller ikke.

– Norge er ikke nedstengt. Folk må bidra til å holde i hjulene i gang, men følge smittevernreglene som gjelder. Folk må fortsette å kjøpe julegavene sine i den lokale butikken. Vår viktigste oppgave nå er å holde folk i jobb, sa Jan Christian Vestre da han møtte pressen etter møtet.

– Lønnsstøtte har ikke vært en del av regjeringens krisepakke, forklarer han videre.

Han viste til flere tiltak:

Regjeringen gjeninnfører blant annet en forbedret og forsterket kompensasjonsordning.

– Det er et viktig signal til næringslivet, mener Vestre.

Kommunene får en milliard kroner i en kommunal kompensasjonsordning. Det gjør 1,2 milliarder kroner tilgjengelig, fordi det er 200 millioner ubrukte kroner der fra før.

– Godt og åpent møte

Vestre ga uttrykk for at det hadde vært et godt og åpent møte. Men når det kommer til det nærmest unisone kravet om en lønnsstøtteordning for å hindre massepermitteringer, var han altså mindre klar.

LO har kommet langt i arbeidet med en modell for en lønnsstøtteordning.

– Og vi skal fortsette dialogen med næringsministeren, poengterer Peggy Hessen Følsvik.

Samtidig varslet Høyre onsdag at de vil løfte spørsmålet til Stortinget. Det tar LO-lederen på den positive siden.

– Jeg vet ikke hva forslaget går ut på. Men vi har en god tradisjon for brede politiske forlik gjennom hele denne koronaperioden, sier Peggy Hessen Følsvik.