Landminer
Norsk Folkehjelp må si opp 1.700 mineryddere etter Trump-kutt
USAs dramatiske kutt i nødhjelp gjør at Norsk Folkehjelp må si opp nesten halvparten av sine ansatte.
Generalsekretær Raymond Johansen frykter at verden kan stå overfor en ny landminekrise
Erlend Tro Klette
helge@lomedia.no
Allerede på Trumps første presidentdag varslet han at den amerikanske bistandsorganisasjonen USAID skal legges ned.
Det har ført til at Norsk Folkehjelp har satt all amerikanskstøttet mine- og eksplosivrydding på vent i 12 land, og de sier opp 1700 ansatte som følge av den amerikanske bistandsfrysen.
Landminekrise
Generalsekretær Raymond Johansen frykter at verden kan stå overfor en ny landminekrise.
– At mer enn 40 prosent av finansieringen til mine- og eksplosivrydding har forsvunnet over natta, er dramatisk for oss og vårt arbeid. Den største kostnaden tar likevel barn, bønder og minerammede lokalsamfunn verden over. Utallige liv og lemmer som ville blitt spart, settes nå i spill. Krigsrammede områder som var på god vei til å bli trygge, går en dyster framtid i møte, sier Johansen.
Ukraina og Afghanistan
Mange norske organisasjoner får bistandsmidler fra USAID. Stengingen er et ledd i planen til Elon Musk for å effektivisere den amerikanske staten.
Trump-administrasjonen gjør dette for å granske og forhindre det den kaller for sløsing.
For Norsk Folkehjelp sin del kommer pengene via det amerikanske utenriksdepartementet.
Etter 90 dager stanser USA all utenlandshjelp med unntak av nødhjelp og støtte til Israel og Egypt.
Dette har nå ført til at Flyktninghjelpen allerede er tvunget til å stanse nødhjelpsarbeid i nesten 20 land som følge av at USA strupte finansieringen. Det skjer blant annet i Ukraina og Afghanistan.
I fjor bisto Flyktninghjelpen 1,6 millioner mennesker gjennom USA-støttede programmer.
For Norsk Folkehjelp får dette først og fremst konsekvenser for arbeidet med minerydding. I tillegg til å måtte stoppe arbeidet med å ta opp eksplosiver, vil dette føre til at enormt mange eksplosiver blir liggende i bakken.
Folkehjelpa har 3.200 ansatte over hele verden, og 130 ansatte på hovedkontoret i Oslo.
Møter statsråden
Med USAID forsvinner en tredjedel av verdens bistandsmidler. Ifølge utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap) får dette enorme konsekvenser også for norske bistandsorganisasjoner.
– Men først og fremst får dette konsekvenser for mennesker der ute som ikke får den nødhjelpen de skal få og som de er helt livsnødvendig avhengig av, sier Aukrust.
Torsdag morgen møter han Jan Egeland (Flyktninghjelpen) og Raymond Johansen (Norsk Folkehjelp), to av de norske organisasjonene som får stor støtte fra USAID, for å høre hvordan dette påvirker deres arbeid og hva regjeringen og de eventuelt kan gjøre sammen for å bøte på de verste konsekvensene
– Hva kan dere gjøre?
– Det skal vi finne ut av. På kort sikt gjelder det å unngå oppsigelser. Hvis organisasjonene sier opp mange ansatte, vil det innebære en varig svekkelse av utviklingsfeltet. Det vil være både dramatisk og alvorlig også på lang sikt, sier Aukrust.
– Dette er svært alvorlig. Det er tross alt snakk om en tredjedel av all bistand i verden som kommer fra USAID. Ingen land kan demme opp for det, hvis dette praktisk gjennomføres. Nå må vi se på hvordan vi innretter bistanden på en best mulig måte, og gjøre det vi kan for å redde det som er viktigst for Norge, poengterer han.
Det blir spesielt viktig å jobbe for retten til abort og mødrehelse i utviklingsland. Dette området rammes spesielt hardt av kuttene i USAID, sier Aukrust.
Aukrust reiser til München torsdag sammen med blant andre Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg for å delta på den store sikkerhetskonferansen, for å diskutere bistand og hva man kan gjøre for å bøte på situasjonen som har oppstått.
– Bistand henger veldig nært sammen med sikkerhetspolitikk. Jeg skal til sikkerhetskonferansen for å snakke for og understreke sammenhengen mellom utviklingspolitikk og sikkerhetspolitikk for andre statsledere, sier Aukrust.
Dette er USAs bistandskutt
* USA har tradisjonelt finansiert rundt 40 prosent av all humanitærhjelp i verden.
* I siste budsjettår bidro landet med 770 milliarder kroner.
* En stor del av hjelpen har vært administrert av United States Agency for International Development (USAID).
* President Donald Trumps har varslet nedleggelse av USAID, og mange ansatte har alt sluttet eller fått sparken.
* Trump varslet også frys i all utbetaling av humanitærhjelp i 90 dager, men gjort deretter unntak for «livreddende nødhjelp».
* Det er uklart hva som faller innenfor begrepet «livreddende nødhjelp», men USA stiller tre krav for videre utbetalinger.
* Pengebruken må bidra til å gjøre USA tryggere, sterkere og mer framgangsrikt.
* Mange amerikanere tror ifølge meningsmålinger at 25 prosent av det føderale budsjettet går til bistand.
* I fjor gikk rundt 1 prosent av budsjettet til bistand, noe som tilsvarte rundt 0,25 prosent av BNP.
* Trumps beslutning har alt tvunget mange hjelpeorganisasjoner til å innstille programmer.
Kilde: U.S. Department of State, The Economist, NTB
Flere saker
– Det gjenstår en stor diskusjon i LO om hva vi skal gå inn for, sier Christopher Beckham.
Jan-Erik Østlie
Flere må få lavlønnstillegg, mener HK-lederen
Hovedkravet for lønn er økt kjøpekraft for LOs medlemmer, ifølge leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Snart får du en lønnsøkning. Her er LOs krav til lønnsoppgjøret 2025
Må Fellesforbundets leder Jørn Eggum igjen ta på streikevesten og snu capsen bak fram for å kjempe for store sentrale tillegg? I løpet av april vet vi svaret. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
NHO ypper til lønnskamp – for to år siden førte kravet til historisk streik
Illustrasjonsfoto.
Kasper Holgersen
Butikkansatte hadde dårligere lønnsvekst enn andre
Lavtlønte fikk tre eller fire kroner ekstra, avhengig av om de har lokal forhandlingsrett eller ikke, i forrige mellomoppgjør.
Brian Cliff Olguin
Hvem skal få ekstra penger i lønnsoppgjøret?
Det er direktør i Statistisk sentralbyrå, Geir Axelsen, som leder Teknisk Beregningsutvalg for inntektsoppgjøret (TBU). Dette er et utvalg med partene i arbeidslivet som blie enige om tallgrunnlaget før oppgjøret.
Sissel M. Rasmussen