VERDENSPREMIERE: Hai Van Nguyen og Pål Ringkilen synes det er spennende å være utenlandsstudenter på det som er verdenspremiere på utdanningsløpet «Logistikk med automasjon».

VERDENSPREMIERE: Hai Van Nguyen og Pål Ringkilen synes det er spennende å være utenlandsstudenter på det som er verdenspremiere på utdanningsløpet «Logistikk med automasjon».

Erlend Angelo

Nå tar lagerarbeidere høyskoleutdanning i sitt eget yrke

For første gang i Norge – og verden? – får lagerarbeidere ta høyere utdanning i logistikk. Det sørger HK for.
05.12.2019
10:08
05.12.2019 13:18

erlend@lomedia.no

– Vi kunne jo nesten ikke si nei takk når vi ble tilbudt gratis utdanning, sier Pål Ringkilen og Hai Van Nguyen.

Sistnevnte legger spøkefullt til:

– Og så er det jo gøy å kunne si til barna at pappa er utenlandsstudent, da!

Så trenger verken han eller de andre studentene røpe at utlandet er en tretimers togtur fra Oslo til Trollhättan i Sverige.

For det er der de to lagerarbeiderne har fått tilbud om å ta 7,5 studiepoeng innen logistikk med automasjon, som studiet heter på Högskolan Väst.

Heltidsansatte med full seier i retten etter at Rema-butikk prioriterte de deltidsansatte

Skapt av og for HK

Studiet er et ektefødt barn av HK i Norge – skapt for medlemmer i HK.

Ideen kom i stand etter å ha besøkt Coops automatiserte logistikksenter, CLog på Gardermoen, der de har et eget internt utdanningsprogram. HK ønsket at flere skulle få mulighet til en lignende utdanning – og endte til slutt opp med å skape et helt eget studie i Trollhättan.

– Vi hadde kontakter der via utdanningsselskapet Addisco, og Högskolan hadde et lignende løp som ble litt for programmeringssentrert. Da ble det heller til at vi skapte et helt eget kurs, sammen med Högskolan, forteller Bjørn Mietinen, nestleder i HK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Tre kull på planen

Årets kull er altså det første, bestående av 20 studieplasser. 36 søkte om plassene, der flere på ventelista har takket ja når neste kull starter til vårsemesteret. HK, som betaler hele utdanningen, har forpliktet seg overfor skolen til å fullføre minst tre kull.

– Vi håper og tror at vi fyller opp alle tre kullene. Vi vil jo vise politikerne at man faktisk kan videreutdanne norske arbeidere til å klare omstillingene til det nye arbeidslivet. Det er helt uholdbart å vente til de får oppsigelse på grunn av manglende kompetanse, havner på Nav og får arbeidstrening der, sier Mietinen.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Interessant – men ikke enkelt …

Ringkilen og Van Nguyen, som begge har innfridd studiekravet med å ha fagbrev i logistikkfaget fra før, synes det er morsomt å være de første til å prøve det splitter nye studiet.

Selv om det å være forsøkskaniner har sin pris.

– Det var mange som fikk «ikke bestått» på første innlevering, men det gikk mest på feil henvisninger. Det er nok andre krav på høgskoler for sånne ting, så det bør de kommunisere bedre i forkant, sier duoen som til vanlig jobber i Engrospartner på Lillestrøm.

Artikkelen fortsetter under bildet:

MYE TEORI: Det er mye lesing, tavleundervisning og oppgaver - men det blir også noen praktiske oppgaver til slutt. Riktignok ikke før samling nummer to. Det gleder deltakerne seg til. ↔

MYE TEORI: Det er mye lesing, tavleundervisning og oppgaver - men det blir også noen praktiske oppgaver til slutt. Riktignok ikke før samling nummer to. Det gleder deltakerne seg til. ↔

Bjørn Mietinen/HK

Bransje i endring

Der er det fortsatt en del manuelt arbeid, men det blir langt mer automatisert når Engrospartner nå snart flytter til et annet bygg.

– Det skjer mye i bransjen, så vi måtte nesten ta sjansen når vi fikk dette tilbudet. Da står vi både sterkere i egen bedrift og om vi eventuell må se oss etter andre jobber, sier Ringkilen.

Han har allerede investert mye fritid i utdanninga. Det viser at norske fagarbeidere er interessert i å investere i egen videreutdanning, mener Mietinen i HK.

– Norsk arbeidsliv automatiseres mer og mer. Fagbrev er bra, men ofte ikke tilpasset nok det moderne arbeidsliv. Politikerne kan ikke forvente at fagbevegelsen skal ta på seg hele ansvaret, men vi viser her hva som kan gjøres. På sikt trenger vi et kompetansefond der myndighetene stiller opp, understreker Mietinen.

En av tre HK-medlemmer frykter at jobben vil forsvinne på grunn av ny teknologi

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

05.12.2019
10:08
05.12.2019 13:18