JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enstemmig vedtak i Stortinget

LO ble hørt: Bedrifter som tar permitterte tilbake i jobb skal få lønnstilskudd

1. mai foreslo LO lønnstilskudd til bedrifter som tar permitterte inn igjen. Nå er forslaget vedtatt på Stortinget.
FORNØYD: Et lønnstilskudd gjør at flere permitterte kan komme tilbake til jobb raskere med full lønn, sier Hans-Christian Gabrielsen

FORNØYD: Et lønnstilskudd gjør at flere permitterte kan komme tilbake til jobb raskere med full lønn, sier Hans-Christian Gabrielsen

Eirik Dahl Viggen

helge@lomedia.no

Forslaget er en blanding av LOs forslag, innspill fra NHO og ekspertutvalget som ledes av Steinar Holden. Men hovedlinjene i ordningen ligger i forhold til LOs forslag.

En bedrift som tar inn en permittert, kan maksimalt få 15.000 kroner for hver måned i juli og august ved minst 30 prosent omsetningssvikt.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen synes det er bra at stortingsflertallet har lyttet til LO og vrir statens utgifter fra å betale for passivitet gjennom dagpenger til å betale for å være tilbake på jobb.

– Et lønnstilskudd gjør at flere permitterte kan komme tilbake til jobb raskere med full lønn, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Les også: De som er hardest rammet av krisa har minst i oppsparte midler

Etterlyser tiltak mot masseoppsigelser

LO-lederen etterlyser nå flere avgjørende tiltak for å hindre masseoppsigelser i flere bransjer.

– Det haster nå å få utvidet permitteringsperioden fra 26 til 52 uker. Regjeringens «vent å se-holdning» er farlig defensiv. Vi får daglige rapporter fra tillitsvalgte og bedrifter om at risikoen for masseoppsigelser er stor, dersom ikke dette kommer på plass. Jeg setter derfor min lit til at stortingsflertallet gjør det som må gjøres for å hindre et ras av oppsigelser i en rekke bransjer. Vi må gjøre alt for å få de over 300 000 permitterte og arbeidsledige tilbake i jobb. Hvis ledigheten biter seg fast vil det ta lang tid før arbeidsmarkedet blir friskmeldt, sier Hans-Christian Gabrielsen.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kom ikke med noen nye signaler om dette da han gjestet Stortinget tirsdag. Han er enig både med Tekna, som advarer mot en lengre permitteringslengde, og med LO og NHO som ber om 52 uker.

Les også: Regjeringen nekter å utvide permitteringslengden. NHO-sjefen frykter det får store konsekvenser

Bred enighet om lønnstilskudd

Det var bred enighet om vedtaket i Stortinget. Uenigheten gikk, nærmest som vanlig i korona-pakkene, om det skal stilles krav til bedriftene som mottar støtte.

– Arbeiderpartiet er godt fornøyd med at det kommer et lønnstilskudd nå. Vi er i gang med å vri krisehjelpen fra akutt hjelp til aktivitetsfremmende tiltak. Vi må feste blikket framover. Det er en erfaring fra finanskrisen at useriøse aktører styrker sin posisjon på bekostning av de useriøse. Det må vi for all del unngå etter denne krisen. Vi må fremme politikk for et seriøst arbeidsliv. Det opplever jeg at regjeringen ikke er like opptatt av, sier Eigil Knutsen til FriFagbevegelse.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

Ekstra-forslag fra Ap

– Det er tverrpolitisk støtte til de fleste tiltakene. Men krisen rammer skjevt. Vi mener det må legges begrensning på både utbytte, bonuser, lederlønninger og styrehonorar i 2020 og 2021. sa Eigil Knutsen (Ap) i debatten.

– Vi ønsker å avgrense dette også på utleie av arbeidskraft. Målet er å få inn ansatte som er permitterte. Problemet oppstår når man har utleie av arbeidskraft. Senker man prisen på de man leier ut, kan det gjøre innleie mer attraktivt enn før, sier Eigil Knutsen til FriFagbevegelse.

Han mener også at det må settes betingelser i forhold til rettskraftig dommer mot seg i forhold til arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

Men disse ekstra forslagene fikk ikke flertall.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK