Jobbdrømmen røk for Mia: – Det ble for dyrt å ha meg ansatt
Mia Bergland tok fagbrev i salgsfaget. Etterpå fikk hun ikke fortsette i skobutikken.
STO UTEN JOBB: «Det er Mia vi vil ha», sa butikksjefen til Mia Bergland, forteller hun. Likevel fikk hun ikke fortsette i jobben i skobutikken.
Brian Cliff Olguin
katharina@lomedia.no
brian@lomedia.no
– Jeg begynte bare å grine. Jeg og samboeren min hadde gledet oss til at vi begge skulle få «voksenlønn» og til at jeg kunne kjøpe meg inn i huset hans, sier Mia Bergland (24).
Rundt beina hennes piper Disco, den åtte uker gamle Australien shepherden. Det er en varm mai-dag, og 24-åringen sitter i skyggen på verandaen i Siljan i Telemark og forteller om hva som skjedde i september i fjor, etter at hun hadde vært lærling i Trend Sko på Herkules Senter i Skien i halvannet år.
Hun ble godt mottatt da hun startet våren 2022:
– Daglig leder i Trend Sko sa at de skulle lære meg så godt opp at de kunne ansatte meg etterpå, sier hun.
Slik gikk det ikke.
Yngst og dyrest
To uker før Bergland fikk fagbrevet i salgsfaget var hun i et møte med sjefen og fikk en nedslående beskjed.
– Jeg fikk vite at det ble for dyrt å ha meg ansatt nå som vi hadde fått tariffavtale og jeg skulle få fagbrev. Jeg fikk også beskjed om at med fagbrev ville jeg være den yngste og dyreste i butikken utenom butikksjefen, sier Bergland.
PÅ VEGGEN: Mia Bergland er stolt av fagbrevet sitt. Hun fikk karakteren Meget godt.
Brian Cliff Olguin
Like etter sommeren i fjor signerte Trend Sko en tariffavtale. Ansatte med fagbrev skal ha 251 kroner i timen, ifølge avtalen.
Daglig leder Marianne Sørensen i Trend Sko avviser at hun har sagt dette. Hun vil heller ikke kommentere om Bergland ville vært den dyreste ansatte bortsett fra butikksjefen, men legger til at Trend Sko følger tariffen. Les intervjuet med henne lenger ned i saken.
En uke etter at Bergland fikk fagbrevet, hadde hun sin siste arbeidsdag i Trend Sko i Skien. Hun synes det er rart at hun ikke fikk fortsette og forklarer hvorfor:
– Om jeg hadde jobbet der, hadde butikken økt omsetningen. I stedet for å ha tre ansatte som selger sko, måtte de nå bruke en ansatt til å lære opp en ny en, sier hun.
Tre timer pendling
I oktober gikk Bergland en tur med hunden Blaze og moren. Da fikk 24-åringen en telefon fra sin tidligere arbeidsgiver. Hun ble tilbudt jobben som butikksjef på en filial Trend Sko skulle åpne i Bø i Telemark.
– Hun sa at de ikke hadde funnet noen til stillingen med den kunnskapen og erfaringen de trengte. Så ringte de meg, sier 24-åringen.
Bergland takket ja. Selv om hun likte arbeidsoppgavene og ansvaret, sa hun likevel opp etter en måneds tid.
– Med halvannen time pendling hver vei brukte jeg 10.000 kroner i måneden på bensin. Det var da prisene var på det høyeste og min bil med automatgir slukte drivstoff. I tillegg kom bompengene. Jeg satt igjen med mindre penger enn da jeg var lærling.
MYE FRITID: Da Mia Bergland ikke fikk fortsette i jobben, malte hun veggene i stua og kjøkkenet og gikk mange turer med Blaze.
Brian Cliff Olguin
Like over nyttår begynte Bergland i en 40 prosent stilling i klesbutikken Klara på Herkules Senter, en bedrift som også har tariffavtale. Der jobber hun fortsatt.
– Jeg liker jobben på Klara, men jeg savner å jobbe med sko. Jeg vil likevel ikke anbefale noen å være lærling i Trend Sko, sier Bergland.
Mye lest: Da lønna til lærlingene kom inn på konto, oppdaget de at noe ikke stemte
Trend Sko avviser kritikken
Marianne Sørensen i Trend Sko avviser at hun lovet Mia Bergland jobb etter læretida.
– Om vi ansetter lærlinger etter endt læretid, avhenger blant annet av behov for arbeidskraft og kompetanse og økonomiske hensyn, sier Sørensen til HK-Nytt.
Hun legger til at kort tid etter avsluttet læretid, ble Bergland tilbudt jobb som butikksjef i Bø.
Sørensen er overrasket over at Bergland påstår at hun ikke fikk tilbud om jobb fordi det var for dyrt å ha henne ansatt etter at butikken hadde fått tariffavtale og hun hadde fått fagbrev.
– Det er ikke riktig, sier daglig leder som også er styremedlem i Opplæringskontoret for salg, service-, restaurant- og matfag i Telemark og sitter i prøvenemnda som gjennomfører og evaluerer fagprøvene.
Sørensen vil ikke kommentere Berglands påstand om at det hadde lønt seg å ha henne ansatt.
HK: – Hårreisende
Organisasjonsmedarbeider Adrian Miller-Moss i HK region Østlandet Sør bisto medlemmene i Trend Sko med å få tariffavtale. Han har tillit til det Bergland forteller.
– Det er ille med bedrifter som Trend Sko som mener at medarbeidere med fagbrev er for dyre. At ikke Mia Bergland fikk fortsette, oppleves nesten som en straff fordi butikken fikk tariffavtale, sier Miller-Moss.
– Det er sleipt å ta til seg lærlinger for å få billig arbeidskraft og så kvitte seg med dem når de har rett på en anstendig lønn, sier han.
Adrian Miller-Moss er kritisk til hvordan Trend Sko behandlet lærlingen.
Brian Cliff Olguin
Miller-Moss har hørt om andre medlemmer som vegrer seg for si at de har fagbrev når de søker jobber fordi de er redde for at arbeidsgiverne mener at de er for dyre.
Han legger til at HK oppfordrer medlemmene til å ta fagbrev for å dokumentere sin kunnskap og få høyere lønn.
– Og samfunnet trenger fagarbeidere med fagbrev. Da er det veldig negativt dersom de ikke får jobb, sier han.
Organisasjonsmedarbeideren kaller det «hårreisende» at daglig leder i Trend Sko sitter i prøvenemnda, men ikke lar lærlinger fortsette å jobbe i bedriften.
– Medlemmer av lærlingenemnda burde fronte det å ta fagbrev og være positive til å ansette personer med fagbrev, sier han.
Sjefen: – For drøyt
Marianne Sørensen i Trend Sko er forelagt alle påstandene til Adrian Miller-Moss.
– Han har ingen kunnskap, kjennskap eller kompetanse om våre butikker og hva som ligger til grunn ved avgjørelse om eventuelle ansettelser, sier Sørensen.
– Jeg stiller meg svært undrende til at han kan komme med slike feilaktige påstander uten å ha sjekket ut dette først. Jeg vil påpeke at lærlingordningen er et utdanningstilbud, to år i skole og to år i godkjent lærebedrift. Etter endt læretid er arbeidsforholdet over, sier Sørensen.
Hun forteller at i løpet av de siste 23 årene har Trend Sko hatt sju lærlinger. Alle har jobbet i bedriften på et senere tidspunkt.
En av dem jobber som butikksjef i dag. I oktober i fjor ansatte Trend Sko en ny lærling i skobutikken i Skien.
– Jeg fronter det å ta fagbrev og synes det er viktig med kompetanseheving i salgsfaget. Jeg er positiv til ansatte med fagbrev, sier Sørensen.
Fire av totalt 30 ansatte i Trend Sko har fagbrev.
Adrian Miller-Moss kaller det nesten en straff at Bergland ikke fikk fortsette fordi medlemmene i butikken fikk tariffavtale. Det er useriøst og feilaktig, hevder Sørensen.
– En mulig ansettelse er en vurdering bedriften gjør basert på flere faktorer. Ingen slik avgjørelse blir tatt for å «straffe» noen. Dette faller helt på sin egen urimelighet. Om hensikten var å «straffe» Mia som Adrian indikerer, hadde vi jo i så fall aldri tilbudt henne jobb videre. Dette blir rett og slett for drøyt, sier Sørensen.
Mia Bergland ønsker å kjøpe seg inn i boligen til samboeren. Men først må hun sikre seg en fulltidsstilling. Nå jobber deltid i klesbutikken Klara.
Brian Cliff Olguin
HK-Nytt ønsker tips: Har opplevd noe lignende som Mia Bergland eller har en annen historie du ønsker å fortelle. Send e-post til hk-nytt@lomedia.no.
Flere saker
Arbeids - og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) legger fram melding om arbeidsmarkedspolitikken.
Kasper Holgersen
Dette er regjeringas plan for å få flere i jobb. Slik er reaksjonene
Nav
Hanna Skotheim
Regjeringen vil hjelpe flere ut i arbeid. Her er hovedpunktene
Nils Jeudi er fersk tillitsvalgt. – Jeg vil gjerne at ansatte henvender seg til meg om de har spørsmål om arbeidstid eller andre arbeidsforhold. Det er ikke alltid like lett å være nyansatt og forstå hvordan for eksempel overtidsbetaling fungerer, sier han.
Marius Fiskum
Det første Eplehuset i Norge har fått tariffavtale. Det fikset Nils Jeudi
Tommy parkerer en bobil som skal inn på EU-kontroll før den selges.
Brian Cliff Olguin
Tommy gjorde alvor ut av hobbyen. Nå har han blitt bobilkonge
LO-leder Peggy Hessen Følsvik foreslår å lovfeste retten til flere enn tre egenmeldingsdager.
Leif Martin Kirknes
LO vil ha flere enn tre egenmeldingsdager
Mange ansatte på bensinstasjon har opplevd ubehagelige ting aleine på natta.
Martin Guttormsen Slørdal