JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DYSTRE TIDER: Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

DYSTRE TIDER: Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

André Kjernsli

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne, melder Virke

Varehandelen er bekymret for framtida, særlig for strømprisen og fallende salgstall, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Virke.
27.01.2023
15:21
27.01.2023 15:21

katharina@lomedia.no

– Om lag hver tredje handelsbedrift vurderer eller planlegger redusert bemanning de neste seks og tolv månedene, skriver Jarle Hammerstad i Virke til HK-Nytt.

Direktøren for bransjepolitikk viser til Virkes siste medlemsundersøkelse fra januar i år hvor handelsbedriftene forteller at de er mest bekymret for økte innkjøpspriser, høye strømpriser og redusert kjøpekraft hos forbrukerne.

– Dette gjelder særlig bransjer som hadde vekst under koronatiden, som hus og hjem og byggevare, skriver Hammerstad.

Folk bruker mindre penger

Han forteller at mange bedrifter innen varehandelen har tæret på bufferkapital det siste året ettersom kostnadene har gått betydelig opp.

– De fleste bedriftene i handelen tror de vil klare å betjene utgifter de neste tre månedene, men flere tror det blir verre å drive med overskudd, skriver direktøren.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at varehandelen omsatte for 7,7 prosent mindre i desember i fjor sammenlignet med desember året før.

HK-Nytt har nylig skrevet om Skeidar som skal nedbemanne innen månedsskiftet januar/februar og om Elkjøp som skal stenge butikker og kutte i stillinger.

HK-lederen er spent framtida

Leder Christopher Beckham i Handel og Kontor (HK) tar Virkes prognoser på alvor.

– Det kan godt hende at det er realistiske tall. Jeg har likevel et håp om at vi klarer å opprettholde arbeidsplasser i en vanskelig tid. Det er viktig at folk har en jobb å gå til og at arbeidsledigheten ikke øker, sier Beckham til HK-Nytt.

IKKE LYSE TIDER: – De neste seks månedene vil vise hvor mange arbeidsledige det blir. Jeg håper ikke de dårlige tidene biter seg fast, sier Christopher Beckham.

IKKE LYSE TIDER: – De neste seks månedene vil vise hvor mange arbeidsledige det blir. Jeg håper ikke de dårlige tidene biter seg fast, sier Christopher Beckham.

Leif Martin Kirknes

Han er likevel bekymret for medlemmene.

– I de neste månedene vil vi mest sannsynlig få se hvilke konsekvenser sviktende kjøpekraft har for ansatte i varehandelen. Mange medlemmer merker at brød, melk og bensin er blitt dyrere og at de sitter igjen med mindre penger sammenlignet med før. Det hadde vært ille om de i tillegg mistet jobben, sier han.

HK-lederen om prisveksten: – De lavtlønte rammes hardest av økte matvarepriser

Har du et budskap til butikkansatte?

– De uorganiserte må organisere seg i dag. Ansatte står sterkere med en klubb i ryggen. Og til dere som er medlemmer, snakk med tillitsvalgte med en gang dere hører om at det er en nedbemanning på gang. Det lønner seg å være tilsluttet en fagforening, sier HK-lederen.

– Våre tillitsvalgte gjør en god jobb ute på arbeidsplassene.

Gikk du glipp av denne? H&M kutter 1.500 stillinger – usikkert om ansatte i Norge rammes

27.01.2023
15:21
27.01.2023 15:21