Elkjøp nedbemanner – ansatte er sinte, frustrerte og redde
Elkjøp skal stenge butikker og nedbemanne. – Medlemmene har blanda følelser; sinne, frustrasjon og redsel for egen personlige økonomi, sier tillitsvalgt i Elkjøp.
ANSATTE MISTER JOBBEN: Elkjøp må redusere kostnader og effektivisere driften.
Brian Cliff Olguin
katharina@lomedia.no
Elkjøp må omorganisere, nedbemanne og stenge noen få butikker for å spare penger, ifølge en pressemelding som ble sendt ut torsdag 12. januar. Det rammer ansatte ved hovedkontoret og i butikkene. Personalkostnadene skal nedjusteres med 12 prosent, ifølge Elkjøp.
På nåværende tidspunkt vil ikke elektronikkjeden gå ut med informasjon om hvilke butikker som blir lagt ned eller hvor mange årsverk som kuttes. Elkjøp har 3000 ansatte.
Ansatte er sinte, frustrerte og redde
– Medlemmer lurer på om de blir berørt og er usikker på framtida. Det er blanda følelser; sinne, frustrasjon og redsel for egen personlige økonomi, sier Atle Fjæreide Steen, HK-tillitsvalgt ved Elkjøp Skien.
Han har fått mange telefoner fra medlemmene både ved filialen i Skien og fra andre Elkjøp-butikker.
– Dette er tøft for mange ansatte, sier Steen.
OPPTATT MANN: Atle Fjæreide Steen bruker mye tid sammen med kolleger som er usikre på framtida.
Brian Cliff Olguin
Medlemmer i Handel og Kontor (HK) i Elkjøp-filialer med tariffavtale er i ferd med å stable på beina en konsernklubb, men foreløpig har de bare et interimsstyre hvor Steen er nestleder og Lars Hansen er leder. 13 butikker har tariffavtale.
Hansen, som jobber ved Elkjøp i Tønsberg, understreker at prosessen framover vil bli veldig forskjellig for ansatte i butikker med og uten tariffavtale.
– Jeg tenker på utvelgelseskriteriene for nedbemanning. I «tariff-butikker» vil prinsippet om ansiennitet være det førende. Det er mest rettferdig, sier Hansen.
I praksis betyr det at ansatte med kort ansiennitet står i fare for å miste jobben før kolleger med lengre fartstid i bedriften.
Deretter vil sosiale forhold og kompetanse være kriterier som en tar hensyn til, ifølge Lars Hansen. Han legger også til at i filialer uten tariffavtale kan ledelsen velge hvem som blir sagt opp eller ikke får fornyet kontrakten sin.
Fordi Hansen «bare» er leder i interimsstyret til konsernklubben er han ikke i direkte dialog med ledelsen i Elkjøp om prosessen. Han fikk vite om nedbemanningen for et par dager siden via tillitsvalgt i HK-klubben ved Elkjøp Tønsberg hvor Hansen er nestleder.
Les også: Elkjøp får kritikk for å ha et alternativt tillitsvalgtsystem
Elkjøp forstår ansattes uro
Elkjøp vil ha en kjapp prosess.
– Vi ønsker å gjennomføre en god prosess med en kompetansekartlegging av alle ansatte, og deretter drøftelsesmøter, hvor målet er at vi skal konkludere så snart som mulig for å sikre at dette ikke blir en langdryg prosess, sier administrerende direktør Linda Frid Andresen i Elkjøp i pressemeldingen.
Hun forstår at dette er tøft for de ansatte.
– Jeg har stor forståelse for uroen dette skaper, og vi kommer til å gjøre det vi kan for å hjelpe og støtte medarbeiderne våre i tiden som kommer. Det er det viktigste vi gjør nå, sier Andersen.
KLAR FOR KAMP: Lars Hansen vil kjempe for sine medlemmer.
Brian Cliff Olguin
Elkjøp er trolig ikke den siste varehandelbedriften som skal kutte stillinger. Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne, melder Virke.
Sjefen fikk 2,4 millioner i bonus
Regnskapet for 2022 viser at Fredrik Tønnesen, administrerende direktør fram til 1. september 2021, fikk 2,4 millioner kroner i bonus i fjor. Elkjøp har et avvikende årsregnskap som går fra fra 1. mai til 30. april året etter.
HK-tillitsvalgt Lars Hansen mener ledelsen sender et dårlig signal ved å ta ut flere millioner kroner i bonus.
– Det er umusikalsk å ta ut en så høy bonus i en situasjon hvor mange ansatte er usikre på om de mister jobben sin, sier han.
Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp Norge understreker at bonusen til Tønnesen er basert på salgsresultater fra 2020 og 2021, under pandemien da Elkjøp hadde gode resultater.
– Dette er en bonusutbetaling langt tilbake i tid og har ingen sammenheng med nåværende resultater. Bonus blir utbetalt det påfølgende regnskapsåret og fremkommer i årsregnskapet for det neste året, skriver Schøyen Bergly i en epost til HK-Nytt.
Elkjøps overskudd de siste tre årene
2022: 398 millioner kroner
2021: 473 millioner kroner
2020: 359 millioner kroner
Kilde: proff.no
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin
Dårlig lønn og uforutsigbare vaktplaner gjorde at Elkjøp-ansatte tok grep
Elkjøps overskudd de siste tre årene
2022: 398 millioner kroner
2021: 473 millioner kroner
2020: 359 millioner kroner
Kilde: proff.no