JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Leif Martin Kirknes

HK-lederen om prisveksten: – De lavtlønte rammes hardest av økte matvarepriser

Matvarekjedene har varslet en ny prisøkning 1. februar. HK-leder Christopher Beckham er bekymret for de lavest lønte.
23.01.2023
16:14
23.01.2023 16:14

lene.svenning@lomedia.no

Næringsminister Jan Christian Vestre har bedt dagligvarekjedene om å utvise samfunnsansvar og dempe prisveksten så mye som mulig. Han har også varslet at han vil be Konkurransetilsynet om å se nærmere på at kjedene varsler om prisøkninger før de faktisk skjer. Vestre vil få utredet hvordan prisdannelsen skjer og hvor overskuddet blir av i dagligvarebransjen.

HK-leder Christopher Beckham gir Vestre sin fulle støtte.

– Jeg er glad for at regjeringen vil granske dagligvarebransjen. Jeg forstår ikke at prisene skal øke mye to ganger i året på den måten de gjør nå, sier Beckham til NRK.

Skummer fløten

HK-lederen peker på at de høye matvareprisene rammer de lavtlønte hardest.

– Matvareprisene har stor betydning for medlemmene, spesielt for de lavtlønte. Alle lurer på hvor pengene blir av – hvorfor stiger prisene så mye, sier han til HK-Nytt.

– Rema-Reitan er rangert som Norges nest rikeste med 64 milliarder i formue, Norgesgruppen-eier Johan Johannson er Norges 4. rikeste med 61,5 milliarder i formue, ifølge Kapital. Er det svaret på spørsmålet?

– Jeg peker ikke på noen, men det er jo en grunn til at de er blant Norges rikeste. Det er noen som skummer fløten, svarer Beckham.

Mange spørsmål

Før jul og påske settes prisene kraftig ned på en del varer. Det er også et spørsmål som har opptatt mange HK-medlemmer, forteller Beckham.

– Det går ut over bedriftenes likviditet, og det truer arbeidsplassene. Mange lurer på om denne praksisen også fører til at prisene øker etterpå. Det er mange spørsmål som vi håper at vi nå skal få svar på, sier forbundslederen.

23.01.2023
16:14
23.01.2023 16:14