Henrik, Martin og Marita vil øke antallet unge HK-ere
Her er den nye ledertrioen i HK Ung.
ENGASJERTE: Arbeidsutvalget i HK Ung. Fra venstre: Leder Henrik Drivenes, første nestleder Martin Været og andre nestleder Marita Henriksen. De ønsker seg flere unge medlemmer i forbundet. – Du må møte folk for å organisere folk, sier Drivenes.
Brian Cliff Olguin
brian.cliff.olguin@lomedia.no
Henrik Drivenes og Marita Henriksen ble valgt som leder og andre nestleder av Handel og Kontors (HK) ungdomsvirksomhet under et valgmøte i april. Første nestleder Martin Været var ikke på valg. Forrige gang det var valg ble Drivenes historisk som første HK Ung-leder frikjøpt på heltid.
Valgkomiteen trakk i sin innstilling fram at Drivenes har løftet ungdomsarbeidet til HK Ung ved å fronte organisasjonens meninger både i regionale og landsdekkende medier. Denne gangen er han valgt for en periode på to år.
Den nye andre nestlederen, Marita Henriksen, skal også sitte i to år. Hun kommer fra et verv som leder av LO-studentene ved Universitetet i Oslo hvor hun studerer offentlig administrasjon og ledelse. I tillegg til studiene jobber Henriksen som organisasjonsmedarbeider i LO Oslo og Akershus.
Vaktliste-trøbbel
Den nye ledertrioen ønsker å organisere flere unge og få dem inn i verv som tillitsvalgte. Det skal de blant annet gjøre ved å videreføre arbeidet med LOs sommerpatrulje og LOs lærlingpatrulje.
– Også lærlinger har behov for beskyttelse og være del av et fellesskap som dette, sier Martin Været som selv er lærling i kontor- og administrasjonsfaget.
Henrik Drivenes mener at unge havner ofte nederst på rangstigen i arbeidslivet.
– En av de vanligste tilbakemeldingene jeg får er at det køddes til med vaktlistene på jobben. Arbeidsgivere flytter rundt på vaktene som de selv ønsker, selv om tariffavtalene sier at det skal være fire ukers varsel og loven sier to uker, sier han og rister på hodet.
Han mener slikt skaper utrygghet.
– Vaktlistene er til for å skape en forutsigbarhet i hverdagen din, sier han bestemt.
Økt studiestøtte
Også HK Ung er opptatt av deltid-heltidsproblematikk, som resten av forbundet.
– Vi må unngå at arbeidsfolk havner i ufrivillig deltid ved at sjefer kan velge og vrake blant studenter som er avhengige av å takke ja til alt av ekstravakter på kort varsel, sier Henriksen.
Hun mener at man heller skal jobbe for økt studiestøtte, slik at studentene ikke skal se seg nødt til å jobbe ved siden av studier, slik det er i dag for de fleste.
ORGANISAJONSMENNESKE: Nyvalgt 2. nestleder, Marita Henriksen.
Brian Cliff Olguin
Boligpolitikk
Boligpolitikk er også et tema HK Ung-ledelsen er opptatt av. De mener ungdom er i en utsatt posisjon på boligmarkedet.
Marita Henriksen har selv opplevd useriøse aktører i boligmarkedet. Nå håper hun også at flere unge skal bli bevisste at politikk spiller inn på alt fra arbeidsliv til boligmarked.
– Jeg tror vi alle tjener på mer politisk bevisste unge, sier hun.
Hun mener at et fellesskap som HK Ung, hvor man kan diskutere og stille dumme spørsmål, er viktig for at unge kan få en større politisk forståelse.
Flere saker
300 000 ansatte dropper sosiale jobb-arrangement på grunn av kollegers drikking, ifølge forskning ved Folkehelseinstituttet.
Colourbox
Mange dropper julebord på grunn av kollegers drikking
LO og leder Peggy Hessen Følsvik bryter samarbeidet med NHO og leder Ole Erik Almlid.
Tormod Ytrehus
LO bryter samarbeidet med NHO: – Grovt tillitsbrudd
Kundene har ikke mer lønn å handle for selv om butikkene åpnes en ekstra ukedag.
Brian Cliff Olguin
Høyresida vil ha søndagsåpne butikker, uten å lytte til de som jobber der
NHO og Nina Melsom har ingen tradisjon for å åpne opp for andre krav enn lønn i et mellomoppgjør.
Kasper Holgersen
NHO stenger døra for sykelønn i neste lønnsoppgjør
Handel og Kontor-leder Christopher Beckham og NTL-leder Kjersti Barsok.
Herman Bjørnson Hagen/Leif Martin Kirknes
NTL og HK har blitt enige om hvor medlemmene skal være
Forbundsleder Christopher Beckham er spesielt bekymret for de lavest lønte dersom kutt i sykelønna blir en realitet.
Brian Cliff Olguin