Flyplassansatte saksøkte Aviator da de ikke fikk jobb, men tapte i retten. Nå har de anket dommen
69 Widerøe-ansatte fikk ikke jobb i Aviator da selskapet overtok kontrakten med SAS ved fire norske flyplasser. Ansatte saksøkte Aviator, men tapte i retten. De har anket avgjørelsen til lagmannsretten.
KAMP I RETTSSYSTEMET: Gulating lagmannsrett skal avgjøre om ansatte i Widerøe Ground Handling har rett på å bli virksomhetsoverdratt til Aviator Airport Alliance. Illustrasjonsfoto.
Widerøe/Hampus Lundgren
katharina@lomedia.no
Flyplassansatte som sørger for at passasjerer kommer seg om bord på flyene og lemper riktig bagasje på rett fly jobber i ulike leverandører av bakketjenester. Hvert tredje eller fjerde år kjenner de på utrygghet i jobben. De tjenestene de yter til flyselskapene blir nemlig satt ut på anbud. Bedriften de jobber i må konkurrere om å beholde oppdraget. Og taper arbeidsgiver, kan ansatte miste jobben om de ikke får følge med over til konkurrenten, såkalt virksomhetsoverdragelse.
LESTE DU DENNE?: Regjeringen vil lovfeste retten til hele stillinger – Shabaz øyner håp
LO mener dommen er feil
For et år siden tapte Widerøe Ground Handling (WGH) anbudet på bakketjenester til SAS-flyginger ved fire flyplasser. Konkurrenten Aviator Airport Alliance vant konkurransen og ansatte en god del av bakkepersonellet i WGH, men ikke alle. Derfor saksøkte 69 tidligere Widerøe-ansatte Aviator for manglende virksomhetsoverdragelse. De tapte i Hordaland tingrett. Nå har de anket dommen til lagmannsretten.
– Vi mener at dommen er feil. Tingretten har blant annet ikke vektlagt arbeidstakervernet i tilstrekkelig grad og har feiltolket bestemmelsen som ligger til grunn for virksomhetsoverdragelse, som vi mener bestemt skal gjelde i denne saken, sier LO-advokat Fredrik Wildhagen.
Sissel M. Rasmussen
Sammen med LO-advokat Edvard Bakke representerer han saksøkerne hvor fire er medlem av Handel og Kontor i Norge. Resten er fagorganisert i Fellesforbundet.
– Uthuling av stillingsvernet
– Hvis det ikke er virksomhetsoverdragelse, har man ikke rett til å bli med over til den nye bedriften som vant anbudet. Dette kan føre til en fullstendig uthuling av stillingsvernet, sier Wildhagen.
Han forklarer hvorfor:
– Dette er kontrakter som er ute på anbud jevnlig. Like ofte står ansatte i fare for å miste jobben sin av usaklige hensyn. Uten virksomhetsoverdragelse, kan arbeidsgivere friere velge hvem de vil ansette, sier han.
Advokaten tror de har gode sjanser for å vinne fram i Gulating lagmannsrett, men utfallet er på ingen måte gitt, understreker han.
Anken er sendt inn. Nå venter saksøkerne og advokatene på tilsvar fra Aviator. Saken kommer trolig opp i lagmannsretten en gang før sommeren eller like over, ifølge Wildhagen.
Virksomhetsoverdragelse
En virksomhetsoverdragelse innebærer at en virksomhet eller avdeling overføres fra en arbeidsgiver til en annen.
De ansatte får beholde jobben.
Den nye arbeidsgiveren får i utgangspunktet ansvar for å følge avtalene de ansatte hadde med sin tidligere arbeidsgiver, men kan reservere seg mot dette.
Kilde: Arbeidsmiljøloven
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin
Dårlig lønn og uforutsigbare vaktplaner gjorde at Elkjøp-ansatte tok grep
Virksomhetsoverdragelse
En virksomhetsoverdragelse innebærer at en virksomhet eller avdeling overføres fra en arbeidsgiver til en annen.
De ansatte får beholde jobben.
Den nye arbeidsgiveren får i utgangspunktet ansvar for å følge avtalene de ansatte hadde med sin tidligere arbeidsgiver, men kan reservere seg mot dette.
Kilde: Arbeidsmiljøloven