KLAR FOR MEKLING: Forhandlingleder Bjørn Mietinen i HK møter motparten til mekling tirsdag. Blir de ikke enige innen fristen, går de LO-ansatte ut i streik.

KLAR FOR MEKLING: Forhandlingleder Bjørn Mietinen i HK møter motparten til mekling tirsdag. Blir de ikke enige innen fristen, går de LO-ansatte ut i streik.

Martin Guttormsen Slørdal

Fare for streik i LO

Uenighet om innsyn i lønn førte til brudd i forhandlingene for de ansatte i LO. Fører ikke meklingen fram til enighet, blir det streik i fagbevegelsens egen høyborg på Youngstorget fra torsdag.
10.11.2014
14:30
27.08.2015 20:00

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Handel og Kontor brøt forhandlingene med Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening, AAF, i september. Grunnen er at forbundet ikke får innsyn i lønna til alle som omfattes av tariffavtalen for de ansatte i LO, forbundene og andre virksomheter i arbeiderbevegelsen. Helt spesifikt gjelder innsynsnekten ansatte som ikke er medlemmer av Handel og Kontor, men som jobber i disse virksomhetene og omfattes av HKs tariffavtale med AAF.

Uenige om statistikkgrunnlag

Forhandlingsleder Bjørn Mietinen i HK sier til HK-Nytt at det er helt håpløst å drive lønnsforhandlinger uten riktig statistikk. Han påpeker at det er umulig å beregne lønnskrav når det mangler flere grupper i det statistiske grunnlaget.

Ifølge HK foreligger det en protokoll fra 2013 hvor det heter at "de ansatte i forbindelse med lønnsoppgjøret skal sikres tilgang til lønnsopplysninger og lønnsstatistikk for hele fagbevegelsen". Dette gikk ikke arbeidsgiverne med på ved forhandlingsbordet, og HK så seg nødt til å bryte forhandlingene og be mekleren om hjelp. Meklingen starter tirsdag.

Optimistiske parter

– Jeg har et håp om at vi klarer å bli enige med meklerens hjelp. Klarer vi ikke det, blir det streik, sier Mietinen.

Motparten er også innstilt på å finne en løsning. Direktør Anders Frydenlund i AAF sier til HK-Nytt at han alltid er optimistisk foran en mekling, og at han har håp om å komme til enighet.

HKs krav om lønnsinnsyn vil han ikke kommentere i forkant av meklingen.

150 i streik?

I første omgang er det rundt 150 av de 1.500 HK-medlemmene i dette tariffområdet som er tatt ut i streik dersom meklingen strander. Det er ansatte i Fagforbundet sentralt og i deres virksomheter i Troms, Fellesforbundet sentralt, EL & IT Forbundet sentralt og i Norsk Arbeidsmandsforbund sentralt.

Det har aldri tidligere vært streik i LOs egne rekker, men lønnsoppgjørene har ikke bare gått på skinner. Ifølge Bjørn Mietinen er det meklet i både hovedtariffoppgjør og mellomoppgjør flere ganger.

Meklingsfristen går ut ved midnatt onsdag.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

10.11.2014
14:30
27.08.2015 20:00