Fagforeninger vil stanse Wizz Air i Norge
Regjeringen må sette en stopper for det ungarske lavprisselskapet Wizz Airs flyginger i Norge. Det krever en rekke fagforeninger og tillitsvalgte i et opprop.
Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)
Saken oppsummert
Flyselskapet har fått rykte på seg som fagforeningsknuser etter at de sa opp ansatte som fagorganiserte seg, og etableringen i Norge har også møtt reaksjoner fra politisk hold.
Nå har 16 av LOs lokalavdelinger og godt over 200 tillitsvalgte sluttet seg til et opprop som krever at norske myndigheter må stanse Wizz Airs virksomhet i Norge for brudd på ILO-konvensjon 87 om retten til foreningsfrihet og vern av organisasjonsretten, skriver Klassekampen.
Les også: HK vil ikke bruke medlemmenes penger på Wizz Air
Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er en FN-organisasjon som blant annet jobber med arbeidsmarkedsrettigheter.
– ILO har forrang
Ingunn Gjerstad, leder av LO i Oslo, mener staten har rettslig grunnlag for å reagere og mener at ILO-konvensjoner som regulerer arbeidslivet internasjonalt, har forrang foran regler om fri etableringsrett, slik EØS-avtalen innebærer.
Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) peker på at EØS-avtalen gir flyselskapet anledning til å etablere seg i Norge, men opplyser samtidig at han har vært tydelig overfor flyselskapet om at arbeidstakeres rettigheter, som for eksempel retten til å organisere seg, ikke skal bli hindret av flyselskapet.
Selvstendig næringsdrivende
Wizz Air har tidligere opplyst at de ikke kommenterer detaljene i kontraktene de har med de ansatte, der en stor del skal være ansatt som selvstendig næringsdrivende gjennom et nederlandsk selskap.
Klassekampen har ikke lyktes i å få en kommentar fra Wizz Air på oppropet.
Flere saker
Natalija Kandic og Vilde Gjesdal snakket med unge på jobb om blant annet kameraoveråking og arbeidskontrakter.
Brian Cliff Olguin
Natalija og Vilde sjekket Alna-senteret for snusk
FELLESSKAP: Runa Bjørk Erga stiftet nye bekjentskap gjennom lek, moro og diskusjoner.
Brian Cliff Olguin
Ikke bare lek og moro – boligpresset preget sommerkonferansen
Brian Cliff Olguin
30 ansatte har mistet jobben i Norsk Folkehjelp
Morten Hermansen er glad for at han slipper en runde i lagmannsretten.
Brian Cliff Olguin
Morten får beholde jobben. Arbeidsgiver dropper anken
Unge og midlertidige ansatte i reiseliv og servering er særlig utsatt for seksuell trakassering, ifølge Arbeidstilsynet.
Lina Winge (illustrasjonsbilde)
Sommervikarer har høyere risiko for å bli seksuelt trakassert
En større andel av befolkningen er nå arbeidsledige.
Beate Oma Dahle / NTB