JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Fagforeninger vil stanse Wizz Air i Norge

Regjeringen må sette en stopper for det ungarske lavprisselskapet Wizz Airs flyginger i Norge. Det krever en rekke fagforeninger og tillitsvalgte i et opprop.
11.12.2020
09:17
11.12.2020 09:54

Flyselskapet har fått rykte på seg som fagforeningsknuser etter at de sa opp ansatte som fagorganiserte seg, og etableringen i Norge har også møtt reaksjoner fra politisk hold.

Nå har 16 av LOs lokalavdelinger og godt over 200 tillitsvalgte sluttet seg til et opprop som krever at norske myndigheter må stanse Wizz Airs virksomhet i Norge for brudd på ILO-konvensjon 87 om retten til foreningsfrihet og vern av organisasjonsretten, skriver Klassekampen.

Les også: HK vil ikke bruke medlemmenes penger på Wizz Air

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er en FN-organisasjon som blant annet jobber med arbeidsmarkedsrettigheter.

– ILO har forrang

Ingunn Gjerstad, leder av LO i Oslo, mener staten har rettslig grunnlag for å reagere og mener at ILO-konvensjoner som regulerer arbeidslivet internasjonalt, har forrang foran regler om fri etableringsrett, slik EØS-avtalen innebærer.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) peker på at EØS-avtalen gir flyselskapet anledning til å etablere seg i Norge, men opplyser samtidig at han har vært tydelig overfor flyselskapet om at arbeidstakeres rettigheter, som for eksempel retten til å organisere seg, ikke skal bli hindret av flyselskapet.

Selvstendig næringsdrivende

Wizz Air har tidligere opplyst at de ikke kommenterer detaljene i kontraktene de har med de ansatte, der en stor del skal være ansatt som selvstendig næringsdrivende gjennom et nederlandsk selskap.

Klassekampen har ikke lyktes i å få en kommentar fra Wizz Air på oppropet.

11.12.2020
09:17
11.12.2020 09:54