JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MER KUNNSKAP OG MER LØNN: Nathalie Coelho og Lars Martin Olsen er ikke i tvil. Fagbrev lønner seg.

MER KUNNSKAP OG MER LØNN: Nathalie Coelho og Lars Martin Olsen er ikke i tvil. Fagbrev lønner seg.

Martin Guttormsen Slørdal

Endelig fagarbeider

Lønnshopp, påfyll av kunnskap og en ny dose yrkesstolthet. Nathalie og Lars Martin oppfordrer alle til å gjøre som dem, ta fagbrev.
20.02.2015
14:05
21.08.2023 17:14

– Da fagbrevet kom i posten måtte jeg ta bilde og sende til sjefen. Jeg var så stolt, sier Nathalie Coelho.

Hun har jobbet hos Clas Ohlson på Ski storsenter i fire år. Kollega Lars Martin Olsen har vært der et drøyt år lenger. Da de fikk tilbud om å ta fagbrev i salgsfaget ved siden av jobben, var de ikke vonde å be. Sammen med fire andre kolleger ga de seg i kast med et mange måneders langt løp mot fagarbeiderstatus.

Ingen av dem hadde tatt yrkesfag på videregående skole, men siden de begge har flere års ansiennitet fra butikkarbeid, kvalifiserer de for å gå opp til fagbreveksamen likevel. Det fungerer slik: I tillegg til erfaringen fra egen jobb, bygger de opp videre kunnskap gjennom kurs og prosjektarbeid over to semestre. Det hele avsluttes med en teoretisk eksamen og en praktisk prøve.

Mer lønn og mer kunnskap

– Det har vært kjempegøy. Jeg har blitt fagarbeider, rett og slett. Det gjør noe med meg, jeg har fått mer selvtillit og yrkesstolthet. Og fagbrevdiplomet har fått hedersplassen hjemme hos meg; over tv-en i stua, sier Lars Martin.

Selv om han får 9,50 kroner ekstra i timelønn etter at han fikk fagbrevet, kaller han det en bonus. Det er ikke først og fremst lønna han trekker fram når HK-Nytt spør om utbyttet av å sette seg på skolebenken igjen.

– Det merkes selvfølgelig at jeg har gått opp i lønn. Det er klart. Men selve utdanningen har vært helt omveltende for meg. Nå har jeg forstått hvordan en butikk drives. Jeg har lært utrolig mye gjennom jobben, men nå ser jeg helheten. Vi har lært om alt fra budsjetter til salgskampanjer og lovverk. Underveis var det veldig gøy, sier Lars Martin.

Meget godt bestått

Kollega Nathalie synes også tiden som skoleelev har vært svært lærerik, hun har fått et nytt blikk på butikkdrift enn tidligere. Men eksamenen var nervepirrende. Særlig den teoretiske.

– Den ble jeg litt stressa for, men den praktiske var morsom selv om jeg fikk noen uforutsette utfordringer, sier hun og forteller:

– Min praktiske prøve var å lage et salgstorg i butikken. Jeg fikk velge tema selv, men problemet var at varene ikke kom i tide. Da måtte jeg improvisere, men det gikk bra til slutt, sier hun og ler.

Så bra gikk det for både henne og de fem andre kollegene, at de alle fikk toppkarakteren «meget godt bestått».

Tilrettelagt

Ifølge Laila P. Nordsveen fra AOF i Follo er ikke det en selvfølge. De gode resultatene kommer også fordi bedriften har lagt til rette for de ansatte som har studert. Med åpen butikk til klokka 21 hver dag, er det et lite puslespill som skal til for å fylle vaktlista når seks av de ansatte skal på kveldskurs hver uke. Nordsveen har vært bedriftens kontaktperson i perioden med fagbrevutdanningen, og hun er mektig imponert over både ledelsen og de ansatte.

– At sjefen legger til rette, som her, er avgjørende for at det skal bli vellykket. Men det har selvfølgelig mest med innsatsen til den enkelte å gjøre. Det er krevende å skulle studere ved siden av full jobb, sier hun.

Fornøyd sjef

Daglig leder Martin Florin har hele tiden applaudert at de ansatte videreutdanner seg. Han så det som en selvfølge å hjelpe til litt økonomisk, og har punget ut for både studiebøker og eksamensavgift.

– Jeg er veldig glad for at så mange ville ta fagbrev. Jeg merker allerede en forskjell. Noen ser på butikkjobb som en enkel jobb, men det er det ikke. Alle er avhengige av hverandre. Som sjef må jeg jobbe gjennom mine ansatte. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde klart å drive Clas Ohlson på Ski så godt uten disse her. Jeg er veldig heldig som har så mange motiverte ansatte rundt meg, sier han og ser på Lars Martin og Nathalie.

Sjefen er stolt over det de har prestert og hvordan de bruker kunnskapen i det daglige.

Bedre kvalifisert

– Jeg elsker jobben min og arbeidsplassen min. Vi er en sammensveiset gjeng som bygger hverandre opp. Å få fagbrev har gjort meg enda tryggere i jobben, sier Lars Martin, som setter stor pris på støtten fra sjefen.

– Jeg har hatt gode sjefer og jeg har hatt dårlige sjefer. Å ha en i ryggen er bra. Jeg trenger utfordringer, hvis ikke kjeder jeg meg. Fagbrevet var en sånn utfordring, og det er en skikkelig god følelse å vite at jeg er kvalifisert for mye innenfor handelen etter dette, sier han.

– Det gir folk et eget løft å få satt all kunnskapen de har i system, og ikke minst få dokumentert det man kan. Erfaringen fra de bedriftene jeg har hatt med å gjøre, er at sykefra¿været går ned og trivselen opp etter at ansatte får fylt på med kompetanse og anseelse. Men det viktigste er egenverdien og den yrkesstoltheten de ansatte opplever, istemmer Laila fra AOF.

Det lønner seg

Om de vil anbefale fagbrevutdanning til andre?

– Ja, selvfølgelig. Har du interesse og planer om en karriere i butikk, bare gjør det, sier Nathalie.

Men det er ikke gratis å ta utdanning. De ansatte på Clas Ohlson i Ski har betalt over 23.000 kroner for å ta fagbrevet på denne måten. De hadde en arbeidsgiver som i tillegg til å heie på dem syntes det var naturlig å spytte i litt. I tillegg fikk de HK-medlemmene som var kvalifiserte, flere tusen kroner i stipend fra HKs utdanningsfond.

– Men uansett er det verdt det, å ta fagbrev er en investering. Du får igjen så mye, det lønner seg. Får du ikke noe dekket, men må betale selv, så vil du tjene det inn igjen i form av høyere lønn, forsikrer Lars Martin.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Praksiskandidatordningen

Alle som ikke har tatt yrkesfag på videregående skole, kan melde seg opp til fagbreveksamen som privatist gjennom den såkalte praksiskandidatordningen.

Kravet er minimum fem års praksis i faget.

Opplæringen består av teorikurs over to semestre.

Eksamen er både skriftlig (teori) og praktisk (i bedriften).

De som består får fagbrev.

HKs tariffavtaler gir et tillegg på 9,50 kroner i timen for faglærte.

20.02.2015
14:05
21.08.2023 17:14

Praksiskandidatordningen

Alle som ikke har tatt yrkesfag på videregående skole, kan melde seg opp til fagbreveksamen som privatist gjennom den såkalte praksiskandidatordningen.

Kravet er minimum fem års praksis i faget.

Opplæringen består av teorikurs over to semestre.

Eksamen er både skriftlig (teori) og praktisk (i bedriften).

De som består får fagbrev.

HKs tariffavtaler gir et tillegg på 9,50 kroner i timen for faglærte.