De gjorde usedvanlig god butikk og fikk nye kolleger – så ble landet friskmeldt
Jeanett og Josefine jobber i dagligvarebutikker som fikk en real oppsving under pandemien. Nå viser tall fra varehandelsindeksen at dagligvarehandelen går tilbake.
TILBAKE TIL NORMALEN: For Jeanett Austad Strøm og hennes kolleger på Kiwibutikken på Kongssvinger ser aktiviteten til å være på vei tilbake til slik normalen var før pandemien.
Martin Guttormsen Slørdal
brian.cliff.olguin@lomedia.no
Medlemmer i Handel og Kontor (HK) har begynt å merke gjenåpningen av grensene.
– Folk har gått tilbake til de vanlige stillingsprosentene sine, og ringevikarene er nok borte for denne gang, sier Jeanett Austad Strøm, HK-tillitsvalgt på Kiwi på Kongsvinger.
I 2020 besøkte LO-Aktuelt Kiwi-butikken og rapporterte om rekordomsetning og økning i bemanningen.
Da hadde myndighetene innført koronarestriksjoner, og nordmenn kunne ikke dra på de vanlige handleturene over grensa uten å utløse krav om karantene.
Les også: Da svenskegrensa stengte, fikk Jeanett seks nye kollegaer.
Nedgang i omsetning
I følge nye tall fra SSBs varehandelsindeks, som beskriver verdi- og volumutvikling over tid for ulike næringer i varehandelen, har dagligvarehandelen nå gått tilbake. Arbeidsgiverorganisasjonen Virke sammenlikner tallene for februar 2021 med samme måned 2022. Dagligvarenæringen har hatt en tilbakegang på 4,7 prosentpoeng. I statistikker brukes ofte indeks og indekstall for å vise utvikling over tid. En indeks er i prinsippet bare en annen måte å vise prosentvis endring på.
Dersom man skal se på innrapportert omsetning til SSB viste tallene at omsetningen av dagligvarer og alkohol i gjennomsnitt var 19 prosent høyere 2021 enn 2019. Kraftigst omsetningsvekst var det i grenseområdene. Kongsvinger med 38 prosent, Østfold 36,6 prosent og Halden med hele 46 prosent økning. SSB publiserer ikke nye omsetningstall for januar og februar 2022 før i juni.
Umiddelbar virkning
Butikksjef Vidar Godnes Iversen på Kiwi på Kongsvinger merker nedgangen fra koronatida godt. Han peker på at butikkene i grenseområdene er utsatt.
– Vi merket det nesten umiddelbart i det grensene åpnet opp igjen, sier Iversen til HK-Nytt.
Saken fortsetter under bildet:
BUTIKKSJEF: Vidar Godnes Iversen har registrert at omsetningen har gått ned med omtrent 25 prosent i butikken på Kongsvinger.
Martin Guttormsen Slørdal
Tillitsvalgt Jeanett Austad Strøm er glad for at det ikke kuttes i de faste stillingene.
– Den foreløpige gode nyheten er at ingen med faste stillinger har mistet jobbene sine, men det har blitt mindre behov for midlertidige som tar ekstravakter, sier hun.
Strøm minner samtidig om at ansatte fortsatt smittes med koronavirus, og at det derfor har vært behov for ringevikarer eller ansatte som kan jobbe ekstra.
Opp og ned
Seniorrådgiver Marius Bergh i SSB forklarer hva som skjedde under pandemien slik:
– Økt omsetning i dagligvarebutikkene skyldes både redusert grensehandel som følge av reiserestriksjoner og endret forbruksmønster som følge av at folk i perioder måtte være mer hjemme. Færre har gått ut for å spise og drikke og har heller brukt penger på mat og drikke i butikker, sier han.
Kjøpmannen på Kongsvinger sier at nedgangen butikken opplever ikke er i antall kunder, men mer i type varer som finner veien til handlevogna. Iversens Kiwi-butikk ligger bare en halvtimes kjøretur unna Sverige, hvor billigere tobakk, alkohol og godteri igjen lokker nordmenn over grensa. Han forteller at omsetningstallene for butikkene i grenseområdene er noe mer påvirket enn dagligvarebutikkene ellers i landet .
– Dette er bare et anslag, men jeg tror at butikken vår har 25 prosent i omsetningsnedgang, sier butikksjefen.
Det er fremdeles bedre omsetningstall enn i 2019, før pandemien, men butikksjefen forteller at de går nå mot vanlig bemanning igjen.
Tilbake til normalen
HK-tillitsvalgt Josefine Skoglund på Meny Wilberjordet i Fredrikstad opplever også at de selger mindre nå enn under pandemien.
I fjor sommer traff HK-Nytt Skoglund. Da fortalte hun at hun gledet seg over nye kolleger. Hun håpet av nordmenn ville fortsette å handle mye i Norge etter pandemien, men fryktet at kundene ville gjenoppta handlevanene i Sverige. Det kunne føre til mindre arbeid i butikken og færre kolleger. Og sånn ble det.
Les også: Josefine vil mest sannsynlig miste kolleger hun har fått under pandemien.
Saken fortsetter under bildet.
TILLITSVALGT: Josefine Skoglund registrerer at det har blitt mindre ekstravakter og mindre bruk av tilkallingsvikarer.
Brian Cliff Olguin
– Vi er ikke like tett på grensa som andre butikker. Likevel merker vi en nedgang i salg av klassiske grensehandelsvarer, og vi har mindre behov for midlertidige ringevikarer, sier hun.
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin