Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før
Tidligere fikk alle ansatte dobbel betaling for å jobbe de tre siste søndagene før jul. I år må de deltidsansatte i Coop Hordaland nøye seg med et lavere søndagstillegg.
ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.
Erlend Angelo
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
Hovedtillitsvalgt Kristoffer Plunnecke i Coop Hordaland er svært misfornøyd. Nylig fikk han beskjed om at betalingen for å jobbe ekstra på de tre siste søndagene før jul ville bli dårligere enn tidligere år. Før fikk alle et tillegg på hundre prosent, altså dobbelt betalt for disse dagene. I år skal bare de ansatte i fulle stillinger få det, mens de deltidsansatte må nøye seg med søndagstillegget på 110 kroner i timen.
Minstelønna per time varierer fra 162 til 215 kroner, avhengig av ansiennitet.
– Dette er smålig. Coop Hordaland har valgt å spare inn på de få fordelene vi har, sier Plunnecke til HK-Nytt.
Han er tillitsvalgt for 550 medlemmer i samvirkelaget som har om lag 1.200 ansatte. Mange av dem jobber deltid.
Ifølge Lov om helligdager skal butikker i hovedsak holde stengt på søndager. Loven gir imidlertid en rekke unntak, som for de tre siste søndagene før jul. Da kan butikkene holde åpent fra klokka 14 til 20. I år gjelder det 5., 12. og 19. desember.
LES OGSÅ: Coop Extra utvider åpningstida. Tillitsvalgte synes de har lite de skal ha sagt
Ny tariffavtale
Plunnecke har vært i drøftelsesmøte med ledelsen i samvirkelaget og sagt seg uenig i denne endringen i avlønninga. Ifølge den tillitsvalgte er årsaken til endringen at de Coop-ansatte gikk over til en ny tariffavtale i 2020. Da ble Coop medlem i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, etter at samvirkeforetakenes egen arbeidsgiverorganisasjon, Samfo, ble lagt ned.
– Jeg mener dette er å organisere seg til dårligere lønn, sier Plunnecke.
Men selv om den nye tariffavtalen gir Coop anledning til å betale deltidsansatte mindre disse søndagene, betyr det ikke at Coop må det, mener han.
Plunnecke peker også på en bestemmelse i tariffavtalen som sier at spesielle fordeler som er praktisert ikke kan forringes i tariffperioden. Dagens tariffperiode varer til 1. april 2022.
Saken fortsetter under bildet:
DÅRLIGERE VILKÅR: Kristoffer Plunnecke reagerer på at betalingen for å jobbe på de tre søndagene før jul har blitt dårligere for de ansatte i Coop Hordaland. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Jan-Erik Østlie
Uenig
Plunnecke har sagt seg uenig i endringen av søndagsbetalingen, selv om protokollen fra drøftelsene mellom HK-klubben og ledelsen i Coop Hordaland ennå ikke er undertegnet, opplyser han.
Ledelsen ved de ulike Coop-butikkene i samvirkelaget skal likevel ha informert de ansatte om at denne forandringen blir gjennomført. På Plunneckes egen arbeidsplass, Obs Lagunen, kom beskjeden til de ansatte 18. november.
HK-Nytt har bedt om et intervju med HR-sjef Beate Thomassen i Coop Hordaland og har sendt henne en rekke spørsmål. Hun skriver i en epost til HK-Nytt at de følger tariffavtalen mellom HK og Virke og satsene for ubekvem arbeidstid. Thomassen hevder å ha en konstruktiv dialog med Plunnecke. Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken, så lenge protokollen ennå ikke er undertegnet.
– Utrolig kjipt
Rigmor Heggdal, regionsekretær i Handel og Kontor, støtter hovedtillitsvalgt Plunnecke. Hun peker på den samme bestemmelsen i tariffavtalen som ham.
– En praktisert ordning skal ikke forringes i tariffperioden, sier hun til HK-Nytt.
Heggdal opplyser om at flere arbeidsgivere, ikke bare Coop Hordaland, har hatt praksis for å lønne alle ansatte med et tillegg på hundre prosent av timelønna de tre søndagene før jul.
– Jeg skjønner at de ansatte synes det er utrolig kjipt å miste det, sier hun.
Dette sier tariffavtalen:
§ 10 SPESIELLE FORDELER
Spesielle fordeler som er praktisert eller tilsagt den enkelte eller samtlige som omfattes av denne overenskomst, kan ikke forringes i tariffperioden.
Kilde: Landsoverenskomsten HK/Virke 2020–2022
Flere saker
– Det er ikke greit. Det skaper forskjeller mellom folk i ulike bransjer, sier Emilija Velican.
Herman Bjørnson Hagen
Emilija (28) blir en pensjonstaper: – Det er ikke greit
– Det er vanskelig å stå alene mot arbeidsgiverne, spesielt hvis du er ung og ny, sier Markus Olsen.
Herman Bjørnson Hagen
Synsam-ansatte har fått øynene opp for ordna forhold
Natalija Kandic og Vilde Gjesdal snakket med unge på jobb om blant annet kameraoveråking og arbeidskontrakter.
Brian Cliff Olguin
Natalija og Vilde sjekket Alna-senteret for snusk
FELLESSKAP: Runa Bjørk Erga stiftet nye bekjentskap gjennom lek, moro og diskusjoner.
Brian Cliff Olguin
Ikke bare lek og moro – boligpresset preget sommerkonferansen
Brian Cliff Olguin
30 ansatte har mistet jobben i Norsk Folkehjelp
Morten Hermansen er glad for at han slipper en runde i lagmannsretten.
Brian Cliff Olguin
Morten får beholde jobben. Arbeidsgiver dropper anken
Dette sier tariffavtalen:
§ 10 SPESIELLE FORDELER
Spesielle fordeler som er praktisert eller tilsagt den enkelte eller samtlige som omfattes av denne overenskomst, kan ikke forringes i tariffperioden.
Kilde: Landsoverenskomsten HK/Virke 2020–2022