HK-HJELP: Hoppsjef Clas Brede Bråthen får hjelp av Handel og Kontor når han nå går til sak mot arbeidsgiveren sin.

HK-HJELP: Hoppsjef Clas Brede Bråthen får hjelp av Handel og Kontor når han nå går til sak mot arbeidsgiveren sin.

Øyvind Aukrust

Clas Brede Bråthen – med HK i ryggen – tar ut stevning mot Norges Skiforbund

Bråthen krever fast ansettelse etter 17 år i stillingen som sportssjef for hoppgrenen i Norges Skiforbund.
29.09.2021
12:04
29.09.2021 15:23

Line.mette.finnoy@lomedia.no

Skihoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, gjør alvor av planene om et søksmål mot Norges Skiforbund (NSF). Det annonserer HK i en pressemelding.

Clas Brede Bråthen har vært sportssjef siden 2004. Han fikk i sommer beskjed om at han ikke får fornyet kontrakt som sjef for hopperne når kontrakten går ut i april i 22.

Bråthen godtar ikke dette. Han krever fast ansettelse etter 17 år i stillingen som sportssjef for hoppgrenen i Norges Skiforbund.

MYE LEST: LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner kroner

Krever fast ansettelse

– 17 år er ikke midlertidig. Sånn skal det ikke være i det norske arbeidslivet sier forbundsleder i HK, Christopher Beckham.

HK-medlemmet Clas Brede Bråthen får nå bistand fra LOs juridiske avdeling. LO-advokat Marit Håvemoen opplyser til HK-Nytt at Bråthen, i tillegg til å kreve fast ansettelse, krever at en advarsel han mottok i jobben 22. desember 2020 blir kjent urettmessig. Advarselen fra arbeidsgiver ble utløst av en uttalelse Bråthen hadde gitt til Dagbladet om manglende prioritering av kvinnehopp.

Bråthen påberoper seg sin ytringsfrihet som arbeidstaker.

Bråthen krever samtidig erstatning for «ulovlig gjengjeldelse etter varsling».

Brudd på arbeidsmiljøloven

«Bråthen varslet om uverdige arbeidsforhold for de ansatte i NSF Hopp, og det gjøres gjeldende at NSF sin behandling av Bråthen, som til slutt endte med NSF sin unnlatelse av å videreføre ansettelsesforholdet til Bråthen etter 17 år i stillingen som sportssjef, er et brudd på forbudet mot gjengjeldelse etter arbeidsmiljøloven,» heter det i pressemeldingen fra HK.

– Dette er en dårlig sak for hele idretten, og NSF har hatt nok tid allerede til å gjøre det som er riktig, sier Christopher Ray Beckham i en kommentar til NRK.

LES OGSÅ: Tone er tilbake på jobb etter 19 måneders korona-permittering

Kompromissforslag

Bråthen har opplyst at han kan akseptere et kompromissforslag som han fikk presentert i forrige uke.

Det kommer fra ledergruppa og er støttet av Hoppkomitéen, men det er foreløpig ikke noe Skiforbundet har akseptert, ifølge Håvemoen.

Det ble kjent mandag at Hoppkomiteen støttet et nytt forslag som innebar en ny rolle for Clas Brede Bråthen. Det ville frita ham fra administrativt ansvar, men han ville fortsatt fungere som sjef for hopperne, ifølge NRK.

– Ballen ligger nå hos Skiforbundet. Hva som skjer videre med søksmålet vil blant annet avhenge av om også NSF stiller seg bak vedtaket i Hoppkomitéen, sier LO-advokat Marit Håvemoen.

LO-advokat Marit Håvemoen.

LO-advokat Marit Håvemoen.

Sissel M. Rasmussen

Beklagelig

Ifølge pressemeldingen uttaler Bråthen at han synes det er svært beklagelig at han må gå til søksmål. Bråthen sitt primære ønske er at hoppgrenen kan få arbeidsro inn mot en særdeles viktig sesong, med både OL i Beijing og VM i skiflyging på hjemmebane.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

29.09.2021
12:04
29.09.2021 15:23