IKKE HELT I MÅL: Forhandlingsleder Bjørn Mietinen må nøye seg med at tjenestepensjonene til HK-medlemmene ansatt i fagbevegelsen skal kartlegges. Det ble ikke tariffesting i denne omgangen.

IKKE HELT I MÅL: Forhandlingsleder Bjørn Mietinen må nøye seg med at tjenestepensjonene til HK-medlemmene ansatt i fagbevegelsen skal kartlegges. Det ble ikke tariffesting i denne omgangen.

Martin Guttormsen Slørdal

HK og AAF er enige i årets lønnsoppgjør:

Ansatte opp i lønn, tjenestepensjon skal kartlegges

De ansatte i fagbevegelsen kan se fram til lønnsøkning, men fikk ikke nye pensjonsbestemmelser inn i tariffavtalen.
08.11.2016
16:10
08.11.2016 16:10

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Handel og Kontor (HK) og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF) har kommet til enighet i forhandlingene om bestemmelsene i tariffavtalen til de ansatte i fagbevegelsen.

Resultatet er en lønnsøkning på 2 prosent. Ifølge HKs forhandlingsleder Bjørn Mietinen, vil alle få en lønnsøkning på minimum 8.500 kroner, gjeldende fra 1. mai.

Ikke pensjon inn i avtalen

HK brøt tidligere i høst forhandlingene med sin motpart, etter at alle forsøk på å diskutere tariffesting av tjenestepensjonsordninger ble avvist. I de nye forhandlingsrundene, som har foregått i forrige uke og denne uka, kom de et lite skritt videre.

– Vi brøt jo forhandlingene på grunn av at arbeidsgiverne ikke engang ville diskutere pensjon. Vi kom ikke i mål med våre krav, men det er i alle fall enighet om at partene skal kartlegge de ulike tjenestepensjonsordningene som finnes i AAFs bedrifter. Pensjon vil være et aktuelt tema i den kommende tariffperioden, sier Mietinen.

Om han er fornøyd?

– Tja, vi slapp i alle fall mekling.

LES OGSÅ: Fagbevegelsen avviser pensjonskrav fra egne ansatte

Utvalg skal se på lønn

En gjenganger i forhandlingene mellom HK og AAF er lønnsskjevheter mellom HK-organiserte og andre ansatte i fagbevegelsen. HK har i mange år påpekt at deres medlemmer lønnsmessig har en dårligere lønnsutvikling enn kolleger organisert i andre forbund. Dette har de også fått støtte for i rapporten fra det partssammensatte statistikkutvalget som forbereder tallmaterialet foran hvert tariffoppgjør.

– Vi har også i år ment, og argumentert hardt for, at vi har noe å ta igjen for våre medlemmer. Vi har fått justert noe i år, men dette er et arbeid hvor vi må bygge stein på stein for å få til den forbedringen vi mener trengs for våre grupper, sier Mietinen.

Han er glad for at et skal settes ned et utvalg som skal se på lønnsystemet i tariffavtalen og hvordan det skal brukes.

Også arbeidsgiverforeningen er glade for at tariffoppgjøret kom i havn og ikke endte på meklerens bord. På sin nettside skriver AAF at de er spesielt fornøyd med at det blir satt ned et partssammensatt utvalg med mandat til å utvikle et framtidsrettet lønnssystem.

Medlemmene bestemmer

HKs forhandlingsutvalg anbefaler det framforhandlede resultatet, men det er medlemmene som til syvende og sist bestemmer. Fristen for å si ja eller nei til årets tariffoppgjør er 25. november.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

08.11.2016
16:10
08.11.2016 16:10