JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte i Vinmonopolet får 4.388 kroner – så langt

De sentrale forhandlingene i Spekter-området blir ofte omtalt som en blåkopi av frontfaget. Det gjelder også i år. De om lag 52.000 LO-organiserte får et sentralt tillegg på 4.388 kroner.
ØKT LØNN: Første del av lønnsoppgjøret for de ansatte i Vinmonopolet er ferdig. De kan ha mer i vente.

ØKT LØNN: Første del av lønnsoppgjøret for de ansatte i Vinmonopolet er ferdig. De kan ha mer i vente.

Martin Guttormsen Slørdal

morten@lomedia.no

LO Stat og Spekter fulgte opp forhandlingene mellom LO og NHO – det såkalte frontfaget – med sine sentrale forhandlinger. A-delen, som de sentrale forhandlingene i Spekter-området kalles, blir ofte kalt for «blåkopien». Den er i store trekk helt lik avtalen mellom LO og NHO – spesielt når det gjelder økonomi. Slik er det også i år.

Alle får et sentralt tillegg på 4.388 kroner. Medlemmer som har årslønn på 455.967 kroner eller mindre får et lønnstillegg på 6.338 kroner.

Dette tilsvarer frontfagets 2,25 kroner i tillegg i timen og et lavlønnstillegg på en krone mer i timen.

Bakgrunn: LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

2,7 prosent

Selv om det i protokollen fra forhandlingene ikke sier noe om hvor stor ramme lønnsoppgjøret skal ha, sier både LO Stats og Spekters forhandlingsledere at oppgjøret skal følge frontfaget.

– Resultatet er i tråd med forutsetningene for frontfaget mellom LO og NHO, skriver Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Mens Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten, følger opp med:

– Spektermedlemmene har ambisjoner om å få til gode løsninger innen normen fra frontfaget, skriver Bratten i Spekters pressemelding.

Den økonomiske rammen for frontfaget er beregnet å være på 2,7 prosent. Det betyr at når alle forhandlinger er unnagjort, både de sentrale og de lokale, skal den gjennomsnittlige lønnsveksten være på 2,7 prosent fra i fjor til i år.

Noe av dette ble delt ut allerede før lønnsoppgjøret startet. Både som følge av at alle som fikk et lønnstillegg i fjor automatisk tjener mer i år enn året før, og at noen har gått opp i lønn på grunn av blant annet ansiennitet. Og nå er altså enda en brikke, de sentrale tilleggene, i oppgjøret på plass.

Les også: Her er resultatet for flertallet av de ansatte i varehandelen

B-delen

Nå skal Spekter-oppgjøret fortsette med lokale forhandlinger ute i bedriftene – i det som i Spekter-oppgjøret kalles for B-delen.

Frist for avslutning av de lokale forhandlingene er onsdag 5. mai. Kultursektoren har frist til fredag 4. juni. I Norges Bank skal forhandlingene være avsluttet onsdag 12. mai. NRK må i løpet av torsdag 22. april. B-delsforhandlingene for de ansatte i Vinmonopolet skal foregå 27. april.

Frist for de videre forhandlinger i områdene som omfatter helseforetakene, sykehusene eller virksomheter eid av helseforetakene avtales senere.

Hvem er medlemmer i Spekter? Her er oversikten over alle overenskomstområdene

Skal jobbe for flere kultur-lærlinger

Selv om årets oppgjør er et mellomoppgjør, og i utgangspunktet kun skal handle om økonomi, har LO Stat og Spekter diskutert behovet for lærlinger og pensjon i kultursektoren.

På grunn av pandemien har færre skoleelever fått den lærlingplassen de trenger for å fullføre utdannelsen. I protokollen skriver Spekter og LO Stat at «Partene i den enkelte virksomhet oppfordres til å diskutere muligheten for å ta inn ekstra lærlinger i 2021.»

– Jeg er glad vi er enige med Spekter. Det betyr mye for dem som tar fagutdanning å ha utsikter til en lærlingplass. Nå forventer LO Stat at virksomhetene følger opp, sier Henriette Jevnaker, nestleder i LO Stat.

Partene er også enige om at livslange og kjønnsnøytrale pensjonsytelser i kultursektoren blir en del av forhandlingene på virksomhetene.