Krever organisasjonsfrihet: Karin Gustafsson og Vivi Vollberg ved Ifs Skadesenter i Sarpsborg håper nå en lang kamp for tariffavtale krones med seier.

Krever organisasjonsfrihet: Karin Gustafsson og Vivi Vollberg ved Ifs Skadesenter i Sarpsborg håper nå en lang kamp for tariffavtale krones med seier.

Kai Hovden

Bankstreik:

Ansatte i If Skadeforsikring får ikke tariffavtale:
– Finans Norge vil frata oss retten til å bli hørt

Kari og Vivi i If Skadeforsikring i Sarpsborg var de som opprinnelig fremmet kravet om en tariffavtale for LO Finans. De føler Finans Norges holdning er en form for diskriminering.
01.06.2018
14:28
01.06.2018 15:17

kai.hovden@lomedia.no

Det er ingen streikevester eller annet streikemateriell å se når vi svinger inn ved Ifs lokaler i Sarpsborg fredag. Det har sin naturlige forklaring ettersom de organiserte i LO Finans er nektet tariffavtale her, og følgelig ikke kan tas ut i den pågående streiken.

LES OGSÅ: Hett på jobben - slik takler du varmen

På siden av saken

Vivi Vollberg er leder for de HK-organiserte ved Ifs kontor i Sarpsborg, mens Karin Gustafsson er nestleder. Nå opplever de å sitte på siden av sin egen sak mens streiken pågår.

– Vi skulle selvfølgelig gjerne vært med og streiket. Nå håper vi at LO når fram med kravene, og vi er selvfølgelig veldig glade for at andre tar støyten for oss, sier Vollberg.

Det var i Sarpsborg det begynte, og de to damene har kjempet lenge for å få på plass en tariffavtale.

– Dette har pågått helt siden 2013, og startet som følge av at det var stor misnøye med jobben Finansforbundet gjorde. Da kom vi på trappene som et alternativ, forteller de.

Nettopp et alternativ, og respekt for organisasjonsfriheten, er hva de etterlyser.

– Det har vært et fryktelig langt lerret å bleke. Vi opplever at Finans Norge vil frata oss retten til å bli hørt, og det er på grensen til diskriminering, sier Vollberg.

Triks med tall

Kravet for å få opprette tariffavtale er at man organiserer minimum ti prosent av de ansatte i bedriften. Finans Norge hevder at de elleve HK-organiserte ved If i Sarpsborg på ingen måte oppfyller dette kravet, men da tar Finans Norge utgangspunkt i If på landsbasis.

– Her på huset organiserer vi de nødvendige ti prosentene, slår Gustafsson fast.

Hun mener det vil være håpløst for dem å skulle rekruttere nye medlemmer fra Ifs øvrige kundesentre i Norge.

– Det er jo slik at alle lokalkontorene har sitt eget organisasjonsnummer, og dermed er et eget foretak. Dermed mener vi å ha hva vi trenger for å kreve tariffavtale. Ser du på for eksempel Kiwi-butikkene, har de egen avtale i hver lille butikk – det er ikke noe krav om å se på organisasjonsgraden på landsbasis, påpeker Vollberg.

LES OGSÅ: HK-medlemmer i streik: Tar ikke av streikevestene før kravene er innfridd

Prinsipp på begge sider

For både LO og Finans Norge er dette en prinsipielt viktig sak.

– Vi synes dette er fryktelig arrogant håndtert av Finans Norge, sier de to If-ansatte.

En av deres største bekymringer er at Finans Norge per i dag fratar de ansatte reelle valgmuligheter når det kommer til å organisere seg.

– Jeg er sikker på at LO vil bli veldig stor i finanssektoren når vi får tariffavtalen på plass, sier Vollberg.

– Den vil hjelpe oss veldig når det kommer til rekruttering av nye medlemmer, supplerer Gustafsson.

Per i dag er det ikke noe samarbeid mellom organisasjonene i Sarpsborg, ifølge Vollberg og Gustafsson.

Andre damene har snakket med på privaten synes det er rart at de ikke har fått en tariffavtale, særlig etter så mange år.

– De jeg har snakket med er enige i at dette er en form for diskriminering. Ikke mer enn rettferdig at denne avtalen skal gå i boks. Vi ber ikke om mer enn det, sier Gustafsson.

Finans Norge: – Vi prøvde å imøtekomme kravet

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge mener de strakk seg langt for å få til en løsning da de meklet tidligere denne uka.

– I dag har vi en hovedavtale mellom Finans Norge og LO og tariffavtaler i flere virksomheter. Vi diskuterte en løsning som ville gjort at betydelig flere virksomheter ville bli omfattet av tariffavtaler. Vi prøvde å imøtekomme kravet, men det var ikke godt nok, dessverre, sa Fåne til Frifagbevegelse torsdag.

– Hvorfor er det så vanskelig for dere å innfri LOs krav?

– Det er dels historisk betinget, våre medlemmer er opptatt av at det bør stilles visse krav om hvor mange medlemmer man må ha i virksomhetene eller juridiske enheter før man får en separat avtale. Og så er det en diskusjon om det er den juridiske enheten eller deler av virksomheten man skal regne ut fra, sier kommunikasjonsdirektøren.

01.06.2018
14:28
01.06.2018 15:17