40.000 kan miste jobben i varehandelen. Butikkmedarbeider Sif føler på usikkerheten
På HKs landsmøte delte hun bekymringen sin for å bli arbeidsledig. Nå har butikkmedarbeider Sif Larsen Sæther en bønn til regjeringen om å bremse raset i varehandelen.
FRYKT: Sif Larsen Sæther er bekymret for å miste jobben sin i varehandelen. Her er hun på HKs landsmøte.
Brian Cliff Olguin
aslak@lomedia.no
4. mars 2019: Virke kommer med en dyster spådom. Hovedorganisasjonen regner med at 40.000 ansatte i varehandelen kan miste jobben sin de neste ti årene. Sif Larsen Sæther er en av dem. Hun er HK-medlem, butikkansatt i Cubus Hønefoss og konserntillitsvalgt.
– Jeg er oppriktig bekymret – både på vegne av bransjen min og fordi jeg risikerer å bli en av de 40.000 ledige, sier Larsen Sæther, som har jobbet i kleskjeden Cubus i 20 år, til HK-Nytt.
Verdens kjøpesenter i lomma
Hun er engstelig for at folk har endret vanene sine for godt, fra handel i butikk og på kjøpesenter til netthandel.
– Presset mot oss blir større og større – både fra netthandelen og andre konkurrenter. Folk er ikke like lenger lojale mot det lokale kjøpesenteret eller nærbutikken. De har hele verdens kjøpesenter i lomma på nett, sier hun.
– Hadde handelen skjedd på nettsidene til for eksempel Cubus eller Lindex, ville det selvsagt ha hjulpet, men det er ikke tilfelle. Jeg tror de nye vanene fra koronatiden vil vare. Det gjør meg mer, og ikke mindre, bekymret for jobben min i årene som kommer, medgir Larsen Sæther.
Ble permittert under koronaen
Mens dagligvarebransjen gikk bra under hele koronakrisen, opplevde andre deler av varehandelen det motsatte. Kles- og skobransjen var spesielt utsatt. Det fikk også Sif merke.
Hun beholdt stillingsbrøken på 20 prosent som konserntillitsvalgt, men ble permittert fra stillingen på 80 prosent som butikkansatt ved Cubus Hønefoss. Det var en tung tid. Ikke minst møtet med Nav.
– Det viktigste en ny regjering kan gjøre for varehandelen er å lovfeste retten til hele stillinger, mener Sif Larsen Sæther.
Kravet er også i tråd med den nye regjeringsplattformen.
Les også: HK-leder Beckham jubler over regjeringens heltidsløft
Heltid = rettighet
Å få lovfestet retten til heltid er altså en prioritert oppgave for den nye regjeringen bestående av Ap og Sp. Dette skal komme som et forslag i løpet av de første hundre dagene Ap er i regjering.
– Vi må få bukt med midlertidigheten, og jeg vil at min stemme skal bli hørt. Heltid skal være en rettighet, mens deltid skal være en mulighet hvis man ønsker det, mener Sif.
De aller fleste deltidsansatte finnes nettopp i varehandelen som Sif jobber i. Dette er en bransje med 380.000 ansatte. Det er også i all hovedsak kvinner som jobber deltid.
Virker positivt på helsa
Som butikkmedarbeider merker Sif hvordan de kan han en positiv innflytelse på folk. Hun er overbevist om at mange av flere årsaker fremdeles er avhengig av å ha et kjøpesenter å gå til.
– Vi betyr noe for den mentale helsen til folk, sier Sif, som fikk seg en aha-opplevelse i sommer. Det var en varm og solfylt dag midt i ferien. Da dukket en av de faste kundene opp i Cubus-butikken.
Sif forundret seg over hvorfor denne kvinnen oppholdt seg innendørs når det var så innbydende sommervær utenfor.
– Forklaringen var at hun er ufør. Hvis hun skal være sosial, må hun oppsøke kjøpesenteret. Det er hennes sosiale arena. Derfor skal man ikke undervurdere verdien slike sentre har på folk, påpeker Sif.
Les også: Ellen Merete føler seg hørt med tariffavtale. Stadig flere i HK opplever samme trygghet
Digital opplæring
Koronakrisen har digitalisert Norge i rekordfart, og Sif Larsen Sæther mener det er alfa og omega å gi ansatte i varehandelen opplæringen de trenger til et digitalt arbeidsliv. Altså at de skal lære å bruke verktøy som vil bli nødvendig for dem i arbeidslivet i framtida.
I regjeringens statsbudsjettforslag for 2022 bevilges det 13 millioner kroner til tiltak mot digitalt utenforskap gjennom strategien «Digital hele livet». Summen inngår i en totalsum på 1,8 milliarder kroner som settes av til digitalisering for å bidra til et grønnere samfunn.
– Jeg har tro på at den nye regjeringen kan få utrettet mye – både når det gjelder retten til heltid og det å lytte til vanlige arbeidsfolk, sier Sif.
– Det er et kaos å rydde opp i. Mye av det vi har kjempet for er forringet, blant annet viktige bestemmelser i arbeidsmiljøloven, mener hun.
Taler HKs sak
I sin tid som HK-leder jobbet Trine Lise Sundnes iherdig med å få synliggjort varehandelen. Sundnes, som er nyinnvalgt på Stortinget, påpeker at bransjen har veldig stor innflytelse på grunnlinja i norsk økonomi.
– Samtidig virker det som om arbeidstakerne i service- og tjenesteytende næring bare blir oversett. Og at det de gjør bare er en dyd av nødvendighet. Vi må få flyttet oppmerksomheten bort fra aspektet med forbrukerne og over på arbeidstakerne. Det skal jeg bidra med på Stortinget, lover hun.
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin