JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TARIFFAVTALE: Butikkansatt og HK-tillitsvalgt Ellen Merete Thollefsen er glad for å ha en tariffavtale på arbeidsplassen.

TARIFFAVTALE: Butikkansatt og HK-tillitsvalgt Ellen Merete Thollefsen er glad for å ha en tariffavtale på arbeidsplassen.

Brian Cliff Olguin

Ellen Merete føler seg hørt med tariffavtale. Stadig flere i HK opplever samme trygghet

Flere og flere HK-medlemmer blir omfattet av en tariffavtale. Butikkansatt og tillitsvalgt Ellen Merete Thollefsen på Jessheim i Ullensaker er en av dem.
17.10.2021
15:31
17.10.2021 15:33

aslak@lomedia.no

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er ikke i tvil: Tariffavtalene er selve krumtappen i det organiserte arbeidslivet. Derfor er det gledelig for Handel og Kontor at omfanget av disse avtalene på arbeidsplassene er økende.

Les også: HK-lederen kjemper for gratis tannhelse. Nå spiller han på lag med SV og Rødt

Før og etter tariffavtale

HK-medlem og tillitsvalgt Ellen Merete Thollefsen har fått tegnet tariffavtale for seg og sine fire kolleger. Til daglig jobber hun med damemote i Zizzi-butikken på Jessheim Storsenter i Ullensaker.

– Mens ledelsen tidligere var dårlig til å lytte og gjorde det som var billigst for butikken, er tingenes tilstand en helt annen nå. Med tariffavtale føler vi oss hørt, verdsatt og har medbestemmelsesrett. Det har alt å si for trivselen. Jeg har det veldig bra nå, sier Thollefsen til HK-Nytt.

Tariffavtale-økningen blant HKs medlemmer er på 4,9 prosent – fra 34.542 i 2016 til 36.222 i 2019. 1.680 nye medlemmer har dermed fått en avtaledekning i løpet av den siste landsmøteperioden.

Nær 1 av 2 HK-medlemmer, eller 48,5 prosent, er nå dekket av en slik avtale. Det er en oppgang som vekker begeistring på årets landsmøte.

– Det er veldig viktig og ikke minst riktig at flere og flere arbeidsplasser har fått øynene opp for viktigheten av å ha en tariffavtale, sier Ellen Merete Thollefsen om den gledelige utviklingen for HKs medlemmer.

Les også: Stor uenighet om vikarpool på HK-landsmøtet

Sjokkartet overgang

En tariffavtale er en avtale mellom en fagforening/forbund og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening. Den regulerer blant annet arbeids- og lønnsvilkår og andre arbeidsforhold og gjelder vanligvis for to år.

Det tok ikke lang tid fra Ellen Merete ble HK-medlem i 1. oktober 2017 til at hun og kollegene hadde fått i stand en tariffavtale med ledelsen i kjeden.

– For meg, som kom fra en annen bransje, var overgangen sjokkerende. Jeg følte meg ikke hørt, hadde ingen medbestemmelse og gikk på en dårlig lønn, forteller hun.

Nå roser hun imidlertid ledelsen i Zizzi. 11 av de 32 butikkene i kleskjeden er omfattet av en tariffavtale. Da Thollefsen begynte for fire år siden, var det kun tre butikker som hadde denne avtaledekningen.

– Ledelsen er blitt vesentlig flinkere til å lytte til hva vi har å si. Nå følger vi et regelverk og har grunnleggende rettigheter, forklarer hun.

Ellen Merete trenger heller ikke å overtale nye ansatte. De blir som regel medlemmer i HK nesten før hun har fått snakket med dem om det.

Les også: Full pupp på landsmøtet

Vier tid til tariffavtaler

HK jobber godt med å opprette nye tariffavtaler – i tillegg til at det legges vekt på å få flere medlemmer over på avtaler som allerede eksisterer, ifølge administrasjonssjef Arild Sætre.

Tariffavtaler blir viet stor oppmerksomhet av forbundet i såkalte organiseringsuker og i HKs organiseringsstrategi.

– Å få flere medlemmer over på tariffavtaler øker forbundets forhandlingsstyrke. Ikke minst gjelder det i tilfelle streik, forklarer leder Bjørn Mietinen i HKs informasjonsavdeling.

Les også: LO-lederen: – Medlemmene i HK er blant de som har stått på mest

17.10.2021
15:31
17.10.2021 15:33

Mye lest