JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HKs landsmøte 2021:

LO-lederen: – Medlemmene i HK er blant de som har stått på mest

De har stått i front under hele koronapandemien. LO-leder Peggy Hessen Følsvik delte ut mange superlativer til HKs medlemmer i sin hilsningstale til landsmøtet fredag.
KOM HJEM: LO-leder Peggy Hessen Følsvik skrøt av HK-medlemmene som har stått i førstelinja under pandemien. Hun er også HK-medlem og tidligere nestleder i forbundet.

KOM HJEM: LO-leder Peggy Hessen Følsvik skrøt av HK-medlemmene som har stått i førstelinja under pandemien. Hun er også HK-medlem og tidligere nestleder i forbundet.

Brian Cliff Olguin

aslak@lomedia.no

– Vi har bak oss en unormal tid, og mange har strukket seg unormalt langt for at vi sammen skulle komme gjennom denne pandemien. Mange av medlemmene i HK er blant de som har stått på mest, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik til stor applaus fra de 250 landsmøtedelegatene.

Les også: HK-lederen gir regjeringen hundre dager på å levere

Smitteutsatt medlemsgruppe

LO-lederen hadde først og fremst de butikkansatte i tankene. I HK, som er LOs tredje største forbund med 78.000 medlemmer, tilhører den største medlemsgruppa nettopp varehandelen.

De har utsatt seg selv og familiene sine for smitte. Under koronaen har de, ifølge LO-lederen, gjort en uvurderlig innsats for samfunnet i den alvorlige situasjon landet har befunnet seg i.

– Vi har sluppet kaos og hamstring av varer i butikkene. Folk har stilt opp, drevet smittevern og bremset pandemien, sa Følsvik, og delte det Margaret Thatcher, tidligere statsminister i Storbritannia, en gang sa om at det ikke finnes noe samfunn, men kun enkeltindivider.

– Noe av det vi har lært det siste halvannet året, er at vi er helt avhengig av hverandre, sa hun.

– Vi klarer oss alltid best sammen. Mange har også de siste månedene fått øynene opp for hvor mange som står i samfunnskritiske jobber, føyde hun til.

STÅENDE APPLAUS: LO-lederen møtte et begeistret HK-landsmøte.

STÅENDE APPLAUS: LO-lederen møtte et begeistret HK-landsmøte.

Brian Cliff Olguin

Høyt verdsatt

LO-lederen unnlot selvsagt ikke å nevne helsearbeiderne, men påpekte samtidig at det er mange flere som trengs når et samfunn blir rammet av en krise som under koronaen.

– Det var nok ikke alle vi som satt på hjemmekontor etter 12. mars i fjor som hadde tenkt over de butikkansatte som samfunnskritiske, innrømmet under overfor HK-landsmøtet i Folkets Hus i Oslo.

– Men når frykten for tomme hyller eller stengte butikker begynte å melde seg, var det flere som satte pris på den jobben dere gjør, sa Peggy Hessen Følsvik.

Hun passet på å rette en stor takk til alle som hadde strukket seg og som hadde stilt opp på hvert sitt vis – det vært seg på lagre, i butikker, på kontorer eller flyplasser. De hadde nemlig sørget for at Norge gikk videre.

Leder med HK-bakgrunn

LO-lederen er også medlem i HK og tidligere nestleder i forbundet. Hun satt i HKs ledelse i åtte år før hun ble valgt inn i LO-ledelsen på LO-kongressen i 2013.

– Vi er helt avhengige av hverandre. Og vi står alltid sterkere sammen, sa Følsvik, og la til at det er mye som er ugjort selv om samfunnet har åpnet opp igjen. Nesten 70.000 har vært ledige i mer enn ett år. Det er dobbelt så mange som under finanskrisen. 130.000 er fremdeles ledige.

– Jeg har snakket med mange av disse det siste året, og mange av dem er organisert i HK. De har jobbet i bedrifter der hjulene ikke har gått rundt som vanlig, sa Følsvik.

Hun nevnte taxfreebutikkene på Gardermoen og klubbleder Rozina Nazar. HK-medlemmene til Nazar har vært blant de hardest rammede.

– Krisen er ikke over før folk er tilbake i jobb, sa LO-lederen.

Derfor har LO, ifølge Følsvik, krevd at samfunnet stiller opp for blant andre de ansatte på Gardermoen. At tiltakene må vare og at det lages en vei til arbeid og ny kompetanse til de mange som fortsatt er rammet.

– Jeg er glad for at den nye regjeringen har fulgt opp og slått fast at tiltakene skal forlenges ut året, sa Peggy Hessen Følsvik.

Les også: Tone er tilbake på jobb etter 19 måneders korona-permittering

Tre HK-medlemmer i regjering

Kjersti Stenseng, Aps partisekretær, innledet sin hilsningstale til landsmøtet med å fremheve HKs slagkraft i den nye regjeringen.

Både kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) er HK-medlemmer. Til og med stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) er medlem.

– Det står slett ikke dårlig til! sa Aps partisekretær.

Den viktigste jobben for en Ap-ledet regjering er å gi folk arbeid, ifølge Stenseng. Hun lovet at regjeringen skal spille på lag med fagbevegelsen.

En hjertesak for Kjersti Stenseng er hele og faste stillinger. Derfor er hun optimist med tanke på det som står skrevet i regjeringsplattformen.

Det innebærer konkrete endringer i lovverket, bedre økonomi for kommunene, styrking av fortrinnsretten til økte stillinger og å snu bevisbyrden. Det siste betyr at det er arbeidsgiver som må dokumentere at det er behov for deltidsstilling.

– Vi gir oss ikke før vi får hele og faste stillinger, sa Stenseng.

Les også: HK-leder Beckham jubler over regjeringens heltidsløft