JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil de Coop-ansatte få lavlønnstillegg i år?

I fjor kranglet LO og Coop-butikkene om de ansatte skulle ha lønnstillegg. Torsdag møtes de til nye lønnsforhandlinger.
BLIR DE ENIGE?: Torsdag møtes arbeidsgiverorganisasjonen Samfo og LO til årets lønnsforhandlinger.

BLIR DE ENIGE?: Torsdag møtes arbeidsgiverorganisasjonen Samfo og LO til årets lønnsforhandlinger.

Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

Stemningen var alt annet enn god da LO og arbeidsgiverorganisasjonen Samfo gikk fra hverandre etter lønnsoppgjøret i fjor. LO hadde fått viljen sin: De ansatte i Coop-butikkene fikk et lavlønnstillegg på 2,50 kroner i timen, selv om de ansatte i resten av varehandelen ikke fikk det.

Årsaken til forskjellsbehandlingen var modellen som brukes for å avgjøre om arbeidstakere får lavlønnstillegg eller ei: Hvis gjennomsnittslønna blant de som omfattes av en tariffavtale er under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, får de ansatte lavlønnstillegg. Ligger gjennomsnittet over, får de ikke. I fjor lå resten av varehandelen, som er omfattet av tariffavtalen mellom LO og Virke, over dette snittet, mens de Coop-ansatte lå under. Det er fordi butikkansatte, lageransatte, butikksjefer og andre administrativt ansatte slås sammen i den statistiske beregningen i Virke-området, mens det i Samfo-området bare medregnes butikkansatte. Lederne har sin egen tariffavtale.

LESTE DU DENNE?: Kristine har tre deltidsjobber for å få endene til å møtes

Droppet Arbeidsretten

LO og HK sto fast på at de Coop-ansatte skulle få lavlønnstillegget. Og slik ble det, selv om Samfo var uenig i hvordan statistikken ble utarbeidet, og sørget for å få protokollført at de ville vurdere å bringe spørsmålet inn for Arbeidsretten. Det har imidlertid ikke skjedd i løpet av året som har gått.

– Det har vi latt ligge, opplyser Torgeir Kroken, administrerende direktør i Samfo til HK-Nytt.

Forventer samme økonomiske ramme

I morgen, torsdag, skal LO og Samfo møtes til årets lønnsforhandlinger. Heller ikke i år fikk de ansatte som er omfattet av landsoverenskomsten med Virke lavlønnstillegg fordi gjennomsnittslønna deres ligger over 90 prosent av industriarbeiderlønn, altså 430.200 kroner i året.

Vil LO kreve at de ansatte i Coop-butikkene får lavlønnstillegg i år? LOs forhandlingsleder Peggy Hessen Følsvik vil verken svare ja eller nei på spørsmålet.

– Vi har ikke sett tallene ennå. Jeg forventer forhandlinger på lik linje med de andre oppgjørene som har vært i år. Det er ramma på 3,2 prosent lønnsøkning vi forholder oss til. Det må ikke være en blåkopi av de andre oppgjørene. Om det blir et lavlønnstillegg må vi komme tilbake til når vi har sett tallene, sier hun til HK-Nytt.

Vent og se

Heller ikke Samfo-direktør Kroken vil svare på om det blir en krangel med LO om lavlønnstillegg i år.

– Vi skal i forhandlinger, så får vi se hva som skjer. Vi forventer et oppgjør i tråd med frontfaget. Noe mer vil jeg ikke si før vi går i gang med forhandlingene, sier han.

LES OGSÅ: Dette fikk resten av varehandelen

LES OGSÅ: Trine er lavtlønnet, men får ikke lavlønnstillegg

LES OGSÅ: Her er resultatet fra forhandlingene mellom LO og NHO